28/1/19

Tι διακυβεύεται για τη Ρωσία στη Βενεζουέλα

Από την ανατροπή του Νίκολας Μαδούρο στη Βενεζουέλα η Ρωσία έχει να χάσει πολλά. Η Μόσχα έχει χορηγήσει υπέρογκα δάνεια στο Καράκας. Έχει επίσης άμεσα οικονομικά συμφέροντα από την εκμετάλλευση πετρελαϊκών πόρων.
Ο Νίκολας Μαδούρο δίνει αγώνα πολιτικής επιβίωσης στη Βενεζουέλα έναντι της ισχυρής αντιπολίτευσης έχοντας την υποστήριξη της Μόσχας. Η αποχώρησή του από την εξουσία θα έχει επιπτώσεις για τη Ρωσία εξαιτίας πολλών παραγόντων. Για την ώρα όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft που ελέγχεται κατά πλειοψηφία από το ρωσικό κράτος. Επικεφαλής του εποπτικού της συμβουλίου είναι ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ. Η Rosneft συμμετέχει συνολικά σε πέντε πρότζεκτ της Petroleos de Venezuela SA, της κρατικής δηλαδή εταιρείας διαχείρισης πετρελαϊκών πόρων και φυσικού αερίου. Η συμμετοχή της ρωσικής Rosneft σε αυτά ανέρχεται σε ποσοστά από 26% έως 40%. Πόσο πιθανό είναι όμως να υποστεί απώλειες λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων;

Το δάνειο της ρωσικής Rosneft στο Καράκας
Μέχρι στιγμής φαίνεται αμφίβολο ότι η όποια νέα κυβέρνηση, σε περίπτωση ανατροπής του Μαδούρο, θα διώξει από τη Βενεζουέλα τους ξένους επενδυτές, εν προκειμένω τους Ρώσους. Προϋπόθεση βέβαια για την παραμονή τους είναι οι επενδύσεις να έγιναν με νόμιμο τρόπο και να μην είναι "προϊόντα" διαφθοράς. Ίσως έτσι οι Ρώσοι επενδυτές που θέλησαν να ξεφορτωθούν γρήγορα την περασμένη Πέμπτη μετοχές της Ronsneft να ενήργησαν βεβιασμένα. Σύμφωνα με στοιχεία, το 2017 η Rosneft είχε χορηγήσει στη Βενεζουέλα δάνειο ύψους 6 δις δολαρίων. Το δάνειο αυτό πρόκειται να εξοφληθεί εν μέρει μέσω εκχώρησης μετοχικού κεφαλαίου στη Rosneft στα μεγάλα πρότζεκτ της Petroleos de Venezuela και εν μέρει μέσω μεταφοράς πετρελαίου. Πρόσφατα όμως καταγράφηκαν καθυστερήσεις στην παράδοση πετρελαίου κι έτσι ο επικεφαλής της Rosneft Ιγκόρ Σέτσκιν αναγκάστηκε να πετάξει στο Καράκας τον Νοέμβριο του 2018. Δεδομένου ότι η δανειακή σύμβαση εκπνέει το 2019, εκτιμάται ότι η Rosneft έχει ήδη λάβει το μεγαλύτερο μέρος των οφειλομένων.
Δάνεια και για την αγορά όπλων
Πιο περίπλοκη είναι η περίπτωση των δανείων που χορήγησε η Μόσχα στο Καράκας για την αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων. Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ είναι πιθανό η Μόσχα να έχει χορηγήσει στο Καράκας την τελευταία εικοσαετία δάνεια ύψους 11 δισ. δολαρίων για αυτόν τον σκοπό. Τι ποσό έχει στο μεταξύ αποπληρωθεί παραμένει άγνωστο. Υπάρχουν ωστόσο πληροφορίες ότι τα συγκεκριμένα χρέη της Βενεζουέλας στο πεδίο αυτό έχουν αναδιαρθρωθεί με ευνοϊκούς όρους. Ωστόσο αμφίβολο παραμένει αν μια νέα κυβέρνηση στο Καράκας συνεχίσει να αποπληρώνει αυτά τα δάνεια. Οι στενές οικονομικές σχέσεις με τη Μόσχα ήταν εν τέλει επιλογή του Μαδούρο. Αντίστοιχο είναι το παράδειγμα της Ουκρανίας, η οποία ακόμη να αρνείται να αποπληρώσει υπέρογκο δάνειο που της είχε χορηγήσει το 2013 η Ρωσία προκειμένου να στηρίξει τον φιλορώσο πρόεδρο Βίκτωρ Γιανουκόβιτς. Όμως στην περίπτωση της Βενεζουέλας ακόμη κι αν η επόμενη κυβέρνηση αρνηθεί να αποπληρώσει το εν λόγω ρωσικό δάνειο, τότε η Ρωσία και πάλι δεν θα βγει εντελώς χαμένη. Κι αυτό διότι τα δάνεια που δόθηκαν στη Βενεζουέλα προσέφεραν τελικά στήριξη στη ρωσική βιομηχανία όπλων και συγκεκριμένα στην κατασκευή καλάσνικοφ, μαχητικών αεροσκαφών, αρμάτων μάχης και λοιπού στρατιωτικού εξοπλισμού.
Τι φοβάται περισσότερο η Ρωσία ότι θα χάσει
Σε περίπτωση πολιτικής αλλαγής στη Βενεζουέλα η Ρωσία σε ένα πρώτο επίπεδο θα μπορούσε να χάσει συνολικά σχεδόν 11 δις δολάρια. Ωστόσο αυτό το ποσό δεν είναι τίποτα μπροστά στις πιθανολογούμενες απώλειες σε διεθνές επίπεδο λόγω των διακυμάνσεων στην τιμή του πετρελαίου. Η Βενεζουέλα έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, ακόμη και από τη Σ.Αραβία. Ωστόσο την περίοδο της εικοσαετούς σοσιαλιστικής διακυβέρνησης Τσάβεζ και Μαδούρο η πετρελαϊκή βιομηχανία της Βενεζουέλας παρήκμασε. Η κατάσταση έγινε τόσο δραματική που σήμερα η Βενεζουέλα δεν παίζει σχεδόν κανέναν ρόλο στη διεθνή αγορά πετρελαίου. Ειδικοί εκτιμούν ότι μια αλλαγή στο πολιτικό τοπίο της χώρας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναγέννηση της εγχώριας πετρελαϊκής βιομηχανίας και των εξαγωγών, ενώ συγχρόνως θα μπορούσαν να επιστρέψουν δυτικές εταιρείες, κυρίως από τις ΗΠΑ. Μια τέτοια όμως εξέλιξη θα μπορούσε να αλλάξει άρδην το τοπίο και τους συσχετισμούς διεθνώς ρίχνοντας τις τιμές του πετρελαίου. Αυτό θα ήταν, τέλος, το χειρότερο δυνατό σενάριο για τη Ρωσία, η οικονομία της οποίας βασίζεται έντονα στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου ενώ η ίδια έχει συμφέρον οι τιμές του πετρελαίου να κρατούνται σε υψηλά επίπεδα.
Αντρέι Γκούρκοφ
Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: Deutsche Welle, Capital

11 σχόλια:

  1. Δέν εἶναι στά οἰκονομικά τό θέμα μόνον. Μόνο δευτερευόντως. Πολιτικῶς, εἶναι παροῦσα ἡ Ρωσία καί ἐκεῖ, στήν Νότια Ἀμερική, καί αὐτό εἶναι πάλι φυσικό, ὅπως στίς ἀρχές τοῦ 19ου αἰῶνος.
    Θά ἀποβῆ δε ἐν πολλοῖς, καί εὐεργετικό, ἀνεξαρτήτως λαθῶν καί ἰδεολογίας Μαδούρο πού ἀργά ἤ γρήγορα θά παρέλθουν ὁμαλά - ἀλλά τοῦτο μόνο ἄν ὑπάρξῃ μόνιμη διεθνής συνεργασία στήν ὁποία διαρκῶςὁ Πούτιν προσφέρεται καί ἀνοήτως μονίμως ἡ "Δύση", φανερά τουλάχιστον, τοῦ τήν ἀρνεῖται...."γιά νά μή χαλάσῃ τό ριζόγαλο" τοῦ ... "ὑπαρκτοῦ καπιταλισμοῦ"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Ο Νίκολας Μαδούρο δίνει αγώνα πολιτικής επιβίωσης έναντι της ισχυρής αντιπολίτευσης"

    Ουδέν ψευδέστερον.

    Είναι η Βενεζουέλα που δίνει τον αγώνα της ενάντια στα φίδια της Ουάσιγκτον και στους ντόπιους λακέδες, για να σώσει την χώρα από τους Αμερικάνους ληστές που θέλουν να λεηλατήσουν τα πετρέλαια της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάλι καλά που ο Μαδούρο κρατάει τους ληστές μακριά τώρα, και ο λαός ευημερεί, σωστά Δημήτρη;

      Ποτέ θα καταλάβετε μερικοί ότι καλύτερα να έχεις "ληστές" που θα ανοίξουν θέσεις εργασίας και θα έχει ο κόσμος κάλους μισθούς, παρά να μην έχεις τίποτα και να περιμένεις επιδόματα. Τι κατάφερε ο Μαδούρο;

      Και στο τέλος της γραφής, φτιάξε νόμους να μη μπορούν οι ληστές να κλέψουν παρά μόνο να επενδύσουν.

      Διαγραφή
    2. Ο λαός στην Βενεζουέλα δεν ευημερεί. Και αυτό είναι το αποτέλεσμα της 25ετούς επίθεσης που δέχεται η χώρα από τα φίδια της Ουάσιγκτον, όπως δέχονται και όλες οι χώρες της Λατινικής Αμερικής.

      Η διαφορά με την Βενεζουέλα είναι ότι εκεί υπάρχει αμύθητος πλούτος από τα μεγαλύτερα πετρελαικά αποθέματα στο κόσμο, τα οποία έχει λυσσάξει ο βάλτος της Ουάσιγκτον να ληστέψει και να παραδώσει στις Αμερικάνικες εταιρείες.

      Η χώρα βρίσκεται σε εμπάργκο αγαθών και υπηρεσιών, εμπάργο και εκβιασμούς σε πετρελαικές εταιρείες να επενδύσουν στην χώρα, ληστεία από τα τους αλήτες Εγγλέζους που δεν παραδίδουν τον χρυσό στην χώρα και τόσα άλλα που δεν υπάρχει τέλος.

      Παρόλα ταύτα η ύπαιθρος της χώρας που είναι και η κυρία μάζα του πληθυσμού και δουλειές έχει και υγειονομική περίθαλψη και παιδεία, και εκεί βρίσκεται και η ισχύς του καθεστώτος.

      Και μην ξεχνάς ότι τα παπατζιλίκια του κλόουν που αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος είναι παράνομα σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας. Αυτό τον κλόουν υποστηρίζουν οι Αμερικάνοι και τα Ευρωπαικά τσιράκια, για να "δώσει" Δημοκρατία στην χώρα. Αυτόν που στις πρόσφατες Προεδρικές εκλογές δεν κατέβηκε και κήρυξε αποχή γιατί θα έχανε και για να έχει να λέει περί νοθείας.

      Στο Συμβούλιο Ασφαλείας την προηγούμενη εβδομάδα ό Άγγλος πρέσβυς κατήγγειλε τομ Μαδούρο ότι στις Προεδρικές εκλογές έκλεβε κάλπες και αλλοίωσε το αποτέλεσμα. Βέβαια στην Βενεζουέλα η εκλογική διαδικασία είναι μόνο ηλεκτρονική με ειδικό κωδικό και δακτυλικό αποτύπωμα, που έχει εγκαταστήσει από το 2000 μεγάλη Εγγλέζική εταιρεία που το Ιδρυμα Τζίμυ Καρτερ (τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ) έχει χαρακτηρίσει το καλύερο στον κόσμο. Λεπτομέρειες θα μου πείς.

      Αυτά τα φίδια ενδιαφέρονται για τον λαό της Βενεζουέλας ή για να ληστέψουν τα πετρέλαια ;

      Διαγραφή
  3. Αλλαγη στο πολιτικο τοπιο!!!!!Με αλλα λογια να αρπαξουν τα αποθεματα οι γνωστοι γκακστερς!!!!Ωραιος ο Γερμαναρας συντακτης.Ακριβως ετσι αλλαξαν το πολιτικο τοπιο και στην Ελλαδα και μαζι αλλαξε χερια και η χωρα μας!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενώ τώρα που έχεις εσύ (Ο Έλληνας) τα αποθέματα σε είδα, όλοι με χρυσά κουταλιά τρώμε όλοι.

      Σταματήστε να βλέπετε εφιάλτες..

      Διαγραφή
    2. Όταν τελείωσε ο πόλεμος του Ιράκ όλοι οι καχύποπτοι Έλληνες έδιναν την εξής εξήγηση:οι Αμερικανοί πήγαν εκεί για να τους κλέψουν το πετρέλαιο.Έγιναν δημοπρασίες και την εξόρυξη των πετρελαίων και είδαμε εταιρείες να παίρνουν την εξόρυξη και από την Κίνα,και τη Ρωσσία, Ν.Κορέα,Μαλαισία,Γαλλία και Τουρκία και ελάχιστες από Μ.Βρετανία και ΗΠΑ.
      Θυμάμαι μια Αμερικανική έχασε διότι και κάθε βαρέλι που θα έβγαζε ζητούσε 3,10$ και κέρδισε μια ασιατική (Μαλαισιανή;)με 2,98$ ανά βαρέλι.

      Πρίν από 7-8 χρόνια ή Ρωσσία πουλούσε τα 1000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου 435$ Στην Ελλάδα (στη Γερμανία 340$) και αγόραζε(;) 58$ ! από το Τουρκμενιστάν,γιατί δεν μπορεί και δεν έχει δικούς του αγωγούς μεταφοράς.
      Παρεμπιπτόντως τα τέλη μεταφοράς είναι 2$ για κάθε 1000 χιλιόμετρα
      Ποιός είναι ο εκβιαστές,μαφιόζους,ιμπεριαλιστής;
      Θέλουν να φτιάξουν ΚΑΚ λέει δηλ.Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (ρωσικά:Содружество Независимых Государств), όταν κανείς λαός δεν τους θέλει (βλ.Βαλτικοί λαοί,Ουκρανοί,Τουρκικοί και Περσικοί λαοί της Κ.Ασίας)

      Απορώ για τα σχόλια υποστήριξης αυτού του λαού (Ρώσσων).

      Διαγραφή
    3. Είναι γεγονός ότι οι Αμερικάνοι πήγαν όντως στο Ιράκ, διέλυσαν την χώρα και κλέβουν όλο το πετρέλαιο με συμβάσεις που υπογράφηκαν κατευθείαν από τον Στρατιωτικό διοικητή Μπρέναν με τις Αμερικάνικες εταιρείες το 2001.

      Αυτά δεν τα λένε οι Ελληναράδες, τα λένε οι μισοί γερουσιαστές και βουλευτές της Αμερικής, σχεδόν όλες οι πρωτοκλασσάτες εφημερίδες και σίγουρα όλα τα μέσα που ασκούν κριτική στους παγκόσμιους τρομοκράτες της Ουάσιγκτον.

      Να μην αναφέρω τα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει.

      Διαγραφή
  4. "Επί Τσάβεζ και Μαδούρο η πετρελαϊκή βιομηχανία της Βενεζουέλας παρήκμασε. Η κατάσταση έγινε τόσο δραματική που σήμερα η Βενεζουέλα δεν παίζει σχεδόν κανέναν ρόλο στη διεθνή αγορά πετρελαίου".

    Σχόλιο:οι ύαινες της Στέπας,οι υπάνθρωποι της Ασίας,οι ιμπεριαλιστές ΜογγολοΤαταρόΤουρκοι και Σλαβογερμανοί που από το μίξερ της Ιστορίας βγήκαν Ρώσσοι
    ΚΑΝΟΥΝ τα πάντα για να μηδενίσουν τον ανταγωνισμό στους Υδρογονάνθρακες,για να πουλάνε οι ίδιοι ακριβά πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
    ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ τον Τσάβες και τον Μαδούρο.

    ΚΡΑΤΟΥΝ ΜΕ ΝΎΧΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΟΝΙΑ ανοικτό το μέτωπο της Συρίας,ο εμφύλιος της τους θρέφει.
    ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ και σαμποτάρουν σε κράτη της Ασίας,της πρώην Σοβιετικής Ένωσης,την παραγωγή και διάθεση φυσικού αερίου όπως του Τουρκμενιστάν.
    Ενθαρρύνουν τις πειρατείες της Τουρκίας έναντι της Κύπρου.

    Το άρθρο πάντως το λέει καθαρά ποιοί είναι οι στόχοι τους στη Βενεζουέλα και ποιός ο λόγος υποστήριξης τους σε ρετάλια Τύπου Τσάβες και Μαδούρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως η πετρελαική βιομηχανία της Βενεζουέλας έχει τα χάλια της. Αλλά γιατί.

      Η βιομηχανία αυτή τουλάχιστον από το 2000 δεν μπορεί να δεχθεί επενδύσεις από το εξωτερικό λόγω εμπάργκο και δεν μπορείν να κάνει επενδύσεις εκ ιδίων πόρων διότι δεν περισσεύουν κονδύλια.

      Οι Αμερικάνοι απαγορεύουν πχ στην ΤΟΤΑΛ να επενδύσει στην Βενεζουέλα, απειλώντας με κυρώσει όχι μόνο την ΤΟΤΑΛ αλλά και όσες Τράπεζες αναμιχθούν στα πρότζεκτ.

      Οι εκτιμήσεις για το ύψος των απαραίτητων επενδύσεων σήμερα είναι περίπου 200 δις δολλάρια, και σε βάθος χρόνου ώστε να ανέβει η παραγωγή σε μεγέθη αντίστοιχα της Σαουδικής Αραβίας είναι ενδεχομένως πάνω από τρίς δολλάρια.

      Ποιά είναι η "επιθυμία" του διεθνούς τρομοκράτη ;

      Από την μία να μπεί στην χώρα το ΔΝΤ και να την κάνει... Ελλάδα. Και ταυτόχρονα αλλά Ιράκ ο καραγκιόζης που χρηματοδοτούν για να φωνάζει, θα υπογράψει όλες τις απαραίτητες συμβάσεις με τον Νικ Τσένυ δια λογαριασμό των Αμερικάνικων εταιρειών.

      Σε ένα χρόνο η Βενεζουέλα δεν θα εισπράττει τίποτε από τα πετρέλαια μέχρι να ξεπληρωθούν οι επενδύσεις, και μέσω ΔΝΤ θα χρωστάει και της Μιχαλούς χωρίς να μπορεί να κάνει τίποτε. Το έργο το έχουμε ζήσει και μάλιστα χωρίς ... πετρέλαιο.

      Οι μόνοι που έχουν επενδύσει είναι οι Ρώσσοι και οι Κινέζοι και μάλιστα εκτός του διεθνούς τραπεζικού συστήματος.

      Και δεν θα αφήσουν τις επενδύσεις τους να τις ακυρώσουν οι Αμερικάνοι.

      Διαγραφή
  5. db συνελθε...

    Ο πόλεμος στο Ιράκ έγινε για να έχουν πετρέλαιο οι μεγάλες δυτικές εταιρίες... στην Κίνα όπου και παράγουν τα πάντα.

    Όσο για τον ανταγωνισμό που δουλεύει, κοίτα τους αμερικανους πώς την πέφτουν στους γερμανους προκειμένου να μην αγορασουν ρωσικό αέριο, αλλά το δύο φορές πιο ακριβο αμερικανικό.

    Οι μαδουροτσαβεζ δεν είναι ασημαντοι στην αγορά πετρελαίου. Απλά δεν καναν τίποτε άλλο από το να συνεχίζουν τα ίδια, αντί να διαφοροποιήσουν την οικονομια. Τώρα είναι σε βαθια σκατα.

    Λίγο οι χαμηλές τιμες πετρελαιου, λίγο η σκληρή αγαπη των Αμερικανών, λίγο ότι είναι στουρναρια οι ίδιοι... λίγο θελει...

    Και αυτοί που τους την πέφτουν το κάνουν για την δημοκρατία και την ψυχή τής γιαγιας τους. Από την καλή τους την ψυχή δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.