16/1/19

Το tweet του Τραμπ και οι 80 χιλ. στρατιώτες που συσσώρευσε στα σύνορα με την Συρία η Τουρκία

Turkish protestors wave Turkish flags depicting Mustafa Kemal Ataturk, founder of modern Turkey, as they shout slogans against US President Donald J. Trump because of his tweets about Turkey, during a protest in front of US Consulate in Istanbul, Turkey, 15 January 2019. According to media reports, President Trump threatened Turkey on 13 January with economic sanctions if Turkey attacks Kurdish forces in Syria after US troops will withdraw from the country in the coming months. EPA, TOLGA BOZOGLU
Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ
Συνεργασία με τις ΑΠΟΨΕΙΣ και την HELLAS JOURNAL
Ένας φίλος μου από την Συρία ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής δεν θεώρησε ειλικρινές το tweet του Τραμπ και δεν το πίστεψε. Μάλιστα το θεώρησε ως «δώρο» από τον Τραμπ στον Ταγγίπ Έρντογαν πριν από τις τοπικές εκλογές στην Τουρκία.
  • Για να το πάρει ο Έρντογαν και να το χρησιμοποιήσει καμπόσο για τους εθνικιστικούς του λόγους. Να πει «κοίτα λαέ πώς πάμε κόντρα στην Αμερική». Εμπιστεύομαι την εμπειρογνωμοσύνη του φίλου μου, διότι δεν λάθεψε καθόλου μέχρι σήμερα στις εκτιμήσεις που έκανε.
Όμως, δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσω με αυτή την άποψη. Μήπως χρειάζεται τώρα τέτοια στήριξη για τις εκλογές ο Έρντογαν; Ποιος δικτάτορας φοβάται τις εκλογές και θα τις φοβηθεί ο Έρντογαν; Ένας δικτάτορας, που κάνει ό,τι θέλει στην χώρα και δεν άφησε τίποτα που θυμίζει δημοκρατία, γιατί να φοβηθεί τις ψεύτικες εκλογές; Μήπως άλλωστε δεν το απέδειξε αυτό μέχρι σήμερα;

Υπήρχε τρομερή πολυκοσμία και ενθουσιασμός στα συλλαλητήρια που διοργάνωσε η αντιπολίτευση για τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές. Μόνο στην Κωνσταντινούπολη είχαν μαζευτεί έξι εκατομμύρια άνθρωποι στην πλατεία. Τι ήταν το αποτέλεσμα; Απογοήτευση φυσικά. Το Ανώτατο Συμβούλιο Εκλογών ανακοινώνει ό,τι του λέει ο Έρντογαν.
  • Δεν εκπλήττομαι για το προεκλογικό κλίμα και όσους ενθουσιάστηκαν σάμπως και υπάρχει δημοκρατία στην Τουρκία. Και παρακολουθώ με θαυμασμό τις συζητήσεις τους στις τηλεοράσεις.
Στην Τουρκία υπάρχει ένα απολυταρχικό καθεστώς χωρίς όνομα. Η ύπαρξη της βουλής και των αντιπολιτευτικών κομμάτων είναι αυτό που συγκαλύπτει την απολυταρχία. Και αυτά δεν ωφελούν σε τίποτε άλλο από το να αποτελούν έναν δημοκρατικό μανδύα για την δικτατορία. Όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα και στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Υπάρχει βουλή. Υπάρχει κυβέρνηση. Υπάρχει πρόεδρος. Υπάρχουν «δημοκρατικοί» θεσμοί και οργανώσεις πολιτών.
  • Σε τι ωφελούν όλα αυτά; Στην συγκάλυψη της κατοχής και της εισβολής της Τουρκίας. Είναι όλα μανδύας για την κατοχή. Αν φύγει αυτός ο μανδύας θα μπορέσουμε να δούμε το πρόσωπο της κατοχής. Όλοι εδώ παίζουν το παιχνίδι του δημοκρατισμού και του κρατισμού.
Όταν επέστρεψα στην χώρα από το εξωτερικό πριν χρόνια, είχα ρωτήσει το εξής τον μακαρίτη ηγέτη τότε της αντιπολίτευσης Οζκέρ Οζγκιούρ σε ένα συλλαλητήριο: «Τι κάνετε;» «Το παίζουμε κυβέρνηση», είπε. Ήταν μια συνομιλία που έγινε πριν σαράντα χρόνια. Και ακόμα το παίζουν κυβέρνηση!
Ο Οζγκέρ Οζγκιούρ είχε συνοψίσει την κατάσταση λέγοντας: «Το νταούλι είναι στο δικό μας σβέρκο και το ξύλο στα χέρια της Τουρκίας». Ακόμα έτσι έχουν τα πράγματα. Η Τουρκία χρωστάει πολλά σε εκείνους από εμάς που συνεχίζουν να παίζουν ευχαρίστως αυτό το παιχνίδι. Επειδή αποτελούν τον μανδύα της εισβολής και της κατοχής. Και ο Ταγγίπ Έρντογαν χρωστάει πάρα πολλά στην αντιπολίτευση στην Τουρκία. Και αυτοί καλύπτουν την απολυταρχία και την δικτατορία.
  • Δεν μπορώ να ξέρω πόσο αποφασισμένος είναι ο Τραμπ να σώσει τους Κούρδους στην Συρία από την δολοφονία των Τούρκων. Αλλά λέει το εξής στην Τουρκία: «Αν επιχειρήσεις να σκοτώσεις τους Κούρδους, θα σε κάψω. Θα καταστρέψω την οικονομία σου!»
Αυτή η δήλωση δημιούργησε ένα νέο αντιαμερικανικό ρεύμα στην Τουρκία. Και η αντιπολίτευση είναι αυτή που πάλι πιάστηκε πιο πολύ στο αγκίστρι του Τραμπ. Συσπειρώθηκαν για άλλη μια φορά γύρω από τον Έρντογαν. Πνέουν μένεα κατά της Αμερικής λόγω αυτής της απειλής.
Ο Τραμπ πάτησε ξανά την οθωμανική τους φλέβα. Και ο Έρντογαν το άρπαξε αυτό στον αέρα για το πνεύμα της εθνικής ενότητας και ομοψυχίας. Ελπίζω να μην επιχειρήσουν να σπάσουν όλοι πάλι τα κινητά τους τηλέφωνα Iphone από τον θυμό τους. Θα δούμε κατά τις προσεχείς μέρες αν είναι ειλικρινής ο Τραμπ. Πολύ σύντομα θα λυθεί αυτός ο γόρδιος δεσμός.
  • Τώρα το ερώτημα είναι το εξής: Η Τουρκία θα διεξάγει ή όχι μιαν νέα στρατιωτική επιχείρηση στην Συρία; Ακόμα προβαίνει σε μεγάλη συσσώρευση στρατευμάτων στα σύνορα με την Συρία. 80 χιλιάδες στρατιώτες. Διπλάσιους από αυτούς που είχε στείλει στην Κύπρο. Σύμφωνα με κάποιες εικασίες, η Τουρκία μπορεί να προβεί σε στρατιωτική επιχείρηση στο Ίντλιμπ που βρίσκεται στα σύνορα μαζί με την Ρωσία και τον στρατό του συριακού καθεστώτος.
Το Ίντλιμπ βρίσκεται στα χέρια τζιχαντιστών που κατά ογδόντα τοις εκατό πλέον δεν στηρίζονται από την Τουρκία. Ο ηγέτης τους έστειλε μήνυμα τις προάλλες στον Ταγγίπ Έρντογαν. «Σταμάτα να ασχολείσαι μαζί μας, κοίτα στα ανατολικά του Ευφράτη». Η Ρωσία, που επί του παρόντος είναι η δύναμη με την μεγαλύτερη επιρροή στην περιοχή, θέλει να προστατεύσει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Συρίας. Σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ ενδιαφέρον το τι θα κάνει χωρίς να χαλάσει την φιλία της με την εισβολέα Τουρκία στην Συρία.
  • Αυτές είναι εξελίξεις που πιθανώς να επηρεάσουν πολύ και την Κύπρο. Ουδέποτε ήταν εξαρτημένη από την Κύπρο η τύχη της Μέσης Ανατολής. Αλλά η τύχη της Κύπρου πάντα εξαρτάται από την Μέση Ανατολή. Ο Έρντογαν θα διοργανώσει άραγε νέα στρατιωτική επιχείρηση στην Συρία παρά την αντίθεση της Αμερικής και της Ρωσίας;
Οι δικτάτορες, που πάντα χρειάζονται τον πόλεμο για να παραμείνουν όρθιοι, μπορεί να κάνουν κάθε είδους τρέλα. Άλλωστε αυτό είναι που φέρνει το τέλος τους. Ο Σαντάμ μπήκε στο Κουβέιτ και έχασε το κεφάλι του. Θα σωθεί άραγε ο Έρντογαν που μπήκε στην Συρία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.