14/2/19

Το άρθρο 16 του Συντάγματος: Μία ακόμη χαμένη ευκαιρία

Του Ιωακείμ Γρυσπολάκη
GRΣε μία πρόσφατη συζήτηση σε επιτροπή της Βουλής, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενοι στην αναθεώρηση του άρθρου 16, που προτείνουν ΝΔ και ΔΗΣΥ, είτε από άγνοια είτε εσκεμμένως προσπάθησαν να παραπλανήσουν και παραποιήσουν την πραγματικότητα. Κάποιος είπε ότι τα διεθνούς φήμης πανεπιστήμια Harvard, Yale, Stanford, MIT, Princeton δεν είναι ιδιωτικά, αλλά δημόσια, ό άλλος είπε ότι όλα αυτά είναι ιδιωτικά, επειδή είναι κερδοσκοπικά, ο τρίτος ότι είναι δημόσια επειδή έχουν χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση των ΗΠΑ, ενώ ακούστηκε και το φαιδρό ότι όλα τα πανεπιστήμια της Ευρώπης είναι ιδιωτικά, επειδή λαμβάνουν χρηματοδότηση και από ιδιωτικές επιχειρήσεις. 

Αποδεικνύοντας έτσι τόσο την ιδεολογική σύγχυση, που επικρατεί, όσο και την άγνοιά τους. Έτσι, για μία ακόμη φορά (η πρώτη ήταν το 2006, όταν ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αρνήθηκε να συναινέσει στην αναθεώρηση του άρθρου 16, που πρότεινε η κυβέρνηση) θα συνεχίσουμε να αποτελούμε την μοναδική πλέον εξαίρεση του κανόνα (ακόμη και η Βόρειος Κορέα επέτρεψε την λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων). Στις ΗΠΑ υπάρχουν αφ’ ενός μεν τα πολιτειακά πανεπιστήμια, όπως τα Michigan State, Wayne State, University of California, Ohio State, Pennsylvania State, και τα μη πολιτειακά ιδρυματικά πανεπιστήμια, όπως τα Harvard, MIT, Princeton, Columbia, Stanford, University of Michigan. Όλα τα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ βασίζουν τα έσοδά τους στα ιδρύματα, που στηρίζουν το πανεπιστήμιο, στις δωρεές ιδιωτών, στα δίδακτρα φοιτητών και στα έσοδα από ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα σε διαφορετικά ποσοστά βέβαια τα πολιτειακά από τα ιδρυματικά


Για τη συνέχεια Liberal


1 σχόλιο:

  1. Ας δούμε που αλλού είμαστε μοναδικοί.
    Ελληνικά μιλάνε ΜΟΝΟ δυο χώρες στο κόσμο , η τιμημένη Ελλάς και η μαρτυρική Κύπρος!
    Στην Ελλάδα έχουμε 59 ! (αριθμός πενήντα εννέα) οδοί με το όνομα των Παπανδρέου σε τέσσερις μόνο πόλεις της χώρας ! 53 οδούς με το όνομα Παναγή Τσαλδάρη 39 οδούς με το όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλή – λεωφόρους και πλατείας. Ενώ ο σχωρεμένος ο Παύλος ο Μπακογιάννης έχει δώσει το όνομα του σε 16 δρόμους.
    Οι Ράλληδες σε 17 αλλά με όλη την οικογένεια Δημήτρης και Ιωάννης Τόσους όσους και οι Σοφούληδες .
    Ενώ υπάρχει και οδός Βαρβιτσιώτη όπως και Μητσοτάκη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.