6/2/19

Μπορεί να μας πει κανείς τι στο διάολο γίνεται δω πέρα; Πώς αυξήθηκε κατά 30,2 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος μέσα σε ένα χρόνο;

Αύξηση 30,2 δισ. ευρώ στο δημόσιο χρέος μέσα σε ένα χρόνο
Του Στέλιου Κράλογλου
Ύστερα από 8,5 χρόνια αδυσώπητης μνημονιακής λιτότητας, το δημόσιο χρέος όχι μόνο δεν έχει μειωθεί, αλλά αντιθέτως εξακολουθεί να διογκώνεται, χωρίς κάποια ορατή προοπτική συγκράτησης του.
Το χθεσινό δελτίο μηνιαίων στοιχείων της Γενικής Κυβέρνησης, αποκαλύπτει ότι το "τέρας" του χρέους παρέμεινε αδάμαστο και τη περασμένη χρονιά, "σκαρφαλώνοντας" 30,2 δισ. υψηλότερα σε σχέση με με το 2017.
Συγκεκριμένα, τα στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) που περιλαμβάνονται στο δελτίο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), δείχνουν ότι η συνολική άξια του ακαθάριστου δημόσιου χρέους εκτοξεύθηκε στα 358,949 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2018, από 328,707 στο τέλος του 2017. "Φωτογραφίζεται" δηλαδή αύξηση κατά 30,2 δισ. ευρώ στην "καθαρή αξία" η οποία προκύπτει από τη διάφορα μεταξύ των νέων εκδόσεων (844,911 δισ. ευρώ)  και των εξοφλήσεων (814,861 δισ. ευρώ ) που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη χρονιά (συνολικά 30,050 δισ. ευρω), μαζί με τις διάφορες ανατιμήσεις (195 εκατ. ευρώ).

Επειδή τα νούμερα ίσως να φαντάζουν κάπως υπερβολικά θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι στις εκδόσεις των 844,911 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται, τόσο τα δάνεια που εκταμιεύονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) όσο και η ανακύκλωση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού μέσω repos. Αντιστοίχως, προσδιορίζονται και τα νούμερα στις εξοφλήσεις.

Θυμίζουμε, ότι η χώρα μας οδηγήθηκε στο πρώτο Μνημόνιο τον Μάιο 2010, επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου, έχοντας στην πλάτη της χρέος ύψους 301,062 δισ. ευρώ στα τέλη του 2009. Από την άνοιξη του 2010 μέχρι σήμερα εισέπραξε δανειακές δόσεις συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), προκειμένου να αποπληρώσει ομόλογα που έληγαν και άλλες υποχρεώσεις καθώς και να χρηματοδοτήσει μέρος του ελλείμματος του Προϋπολογισμού της. Παράλληλα, τμήμα των δανείων του δεύτερου και του τρίτου Μνημονίου χρησιμοποιήθηκε για να εξοφληθεί σταδιακά το δάνειο που χορήγησε το ΔΝΤ στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου Μνημονίου (20,1 δισ. ευρώ, συν τόκοι).

Μετά από τρία Μνημόνια κι ένα PSI το ελληνικό δημόσιο χρέος, στο τέλος του 2018 όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά, αντιθέτως, αυξήθηκε  στα 358,939 δισ. ευρώ με τους χρεωστικούς τίτλους να ξεπερνούν τα 66,83 δισ. ευρω και τα δάνεια (παντός τύπου) να διαμορφώνονται στα 292,118 δισ. ευρώ!
Πηγή: Capital.gr

9 σχόλια:

  1. Να ρωτήσουμε το τσακαλώτο, και ίσως με μεταφραστή καταλάβουμε τί έγινε. (Μετακλιτοί και όχι μόνο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρώτα και Αλογοσκούφη Παπακωνσταντίνου Βενιζέλο Στουρνάρα

      Δεν θα ξεχάσουμε!

      Διαγραφή
    2. Ξεκίνα λίγο πιο νωρίς από τον Αλογοσκούφη - 200 χιλιάδες μονιμοποίησε ο Καραμανλής, οι 170 χιλιάδες από αυτούς μπήκαν επί ΠΑΣΟΚ, που φεύγοντας άφησε και νόμο που εξασφάλιζε την μονιμοποίησή τους. Για να θυμηθείς έτσι και ποιος διέλυσε την ελληνική οικονομία - Σημίτη τον ελέγανε. Να μην ξεχάσουμε - να τα θυμόμαστε όλα.

      Διαγραφή
  2. Στό δημόσιο αὐτό χρέος, περιλαμβάνονται τὠρα τά χρέη τῶν ΔΕΚΟ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φαινεται οτι πληρωσαμε οχι μονον για εισοδο στα μνημονια αλλα και για την εξοδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κοινή Λογική
    301,062 δισ. ευρώ δημόσιο χρέος στα τέλη του 2009
    240 δις ευρώ δανειακές δόσεις πού λάβαμε ἀπό τόο 2010 μέχρι και σήμερα
    Ἄρα διαφορά 61,062 δισ. ευρώ ἀπό παλαιά χρέη (πρό 2010)
    και 240 δις ευρώ ἀπό το νέο χρέος (2010-2018),
    πλέον τόκοι ἐπί τῶν 61,061 δισ. ευρώ και τόκοι ἐπί τῶν 240 δις. Ευρώ.
    Λογικό ἑπομένως το ὅτι το ελληνικό δημόσιο χρέος, στο τέλος του 2018 αυξήθηκε στα 358,939 δισ. Ευρώ (=240 δις Ευρώ +τόκοι, και 61,062 δισ. Ευρώ+τόκοι).
    Ἐκεῖνο πού δεν εἶναι λογικό… …..εἶναι τά Μνημόνια!
    ----- ----
    Προς τί λοιπόν οἱ οἰκονομίες ἀπό τά Μνημόνια, σέ βάρος τῆς μεσαίας τάξεως καί τῶν οἰκονομικῶς ἀσθενεστέρων;
    Μά φυσικά, για να χρηματοδοτηθῆ κυρίως ….ἡ κρατοῦσα πολιτική τάξη, ὥστε ἐν μέσῳ οίκονομικῆς καταστροφῆς τῶν νοικοκυριῶν (τά ὁποῖα κατά τόν Τσίπρα μετατράπηκαν σέ Ὄχλο!), νά μπορεῖ να παραδίδῃ την Μακεδονία και Κύριος οἶδεν τί ἄλλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν περιεχουν το ιδιωτικο χρεος...και αλλα τινα....Χοντρικα. ..850 δις....Καπου εκει χρωστα η χωρα....Με τον εξυπνο τεμαχισμο εγγραφων με αλλο ονομα...αποφευγουν το ...σκατοξυλο...Αλλο κολπο ειναι οι ανακεφαλαιωσεις τραπεζων...αναφερουν ολοι τα προσφατα ...κι οχι το συνολο που δωθηκε απο Αλογοσκουφη εως τωρα...περιπου 250 δις....δηλ. δωσαμε κατα κεφαλι....εκαστος ...25.000 ευρω.....Ζητανε κι ...αλλα...ορα Δραγασακης...και σε κυνηγουν (!!!!) αν ...χρωστας 100 ευρω ....απο πανω !!! Το επωμενο βημα ειναι να σε εκτελεσουν αν δεν εχεις οσα ...τρωνε απεριοριστα ...!!! Και καλα να σε εκτελεσουν...λες γλυτωσα...Αμ δε....αμ δε....το χρεος σου παει στα παιδια σου ολο....και πρεπει να εκτελεστουν κι αυτα ....αν δεν εχουν ....!!!! Το Αουσβιτς ειναι παιδικη χαρα ....σιγουρα....Ξερουν καλα οτι λιγοι γραφικοι κανουν προσθεση στην χωρα....και κοιτανε ολη την ιστορια...και ποτε δεν ειπε καποιος σε εναν αρχηγο κομματος...."ελα εδω φιλε γαιδαρε...για κανε μας μια ..σουμα ολα...να δουμε τι λετε εδω δεκαετιες ...καραγκιοζη " !!!...Ψοφαμε για . .εκτελεσεις...με δωρο ενα ...λουκουμι .. Τοσο λουξ μυαλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δυστυχώς αυξήθηκε το δημόσιο χρέος και αυτό τι είναι δηλαδή ? Είναι ότι αύξησαν οι ειδήμονες τα δημόσια διοικητικά έξοδα περίπου κατά 2.5 δις , οι τράπεζες θα ξανά φορτωθούν νέα χρέη τα οποία θα φορτωθεί ο λαός !! Σε γενικές γραμμές ήταν η διοίκηση των οικονομικών ήταν και είναι μια αποτυχία. .... Θα μου πείτε και που πέτυχε ο σύριζα !!!
    Πουθενά !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο ΣΥΡΙΖΑ ...ειναι το πιο χαλασμενο κομματι της μηχανης.Ομως η μηχανη ειναι χαλασμενη εντελως απο παλια...Μια συραφη χαλασμενων κομματιων...αξεχαστων . Δεν πειθει πια κανεις που παριστανει οτι ξεχνα.Οποιος θελει ας ξεχασει...πριν τον ...ξεχασει ο Θεος....Για ονομα του Θεου...μην ξεχνατε τιποτε...κερδιζουν λιγοι διαρκως επειδη ξεχναμε..ειναι ντροπη αυτο...μεγαλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.