21/2/19

Οργή από την Τουρκία για την πρόταση αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ

  • (Φωτ. αρχείου: philenews.com)
Την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία ζήτησε και επίσημα πλέον χθες, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου επικαλούμενη την αδιαφορία της τουρκικής κυβέρνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες τις παρεμβάσεις της στη δικαστική εξουσία αλλά και τη διαμάχη της Άγκυρας με την Κύπρο και άλλες γειτονικές της χώρες.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Τουρκίας που χαρακτήρισε την πρόταση «απαράδεκτη».
«Είναι απολύτως απαράδεκτο το μη δεσμευτικό, συμβουλευτικό προσχέδιο έκθεσης να ζητεί την πλήρη αναστολή των ενταξιακών μας διαπραγματεύσεων με την ΕΕ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι. «Αναμένουμε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και η τελική έκθεση να είναι πιο ρεαλιστική, αμερόληπτη και ενθαρρυντική. Η χώρα μας θα λάβει υπόψη της μόνο μια τέτοια έκθεση», πρόσθεσε.
Τι λένε μέλη της Επιτροπής
Από την πλευρά της η Κάτι Πίρι, εισηγήτρια της ΕΕ για την Τουρκία σε ανάρτησή της στο Twitter, ανέφερε πως «Εκτιμώ ότι σε δύο εβδομάδες μεγάλη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών θα ψηφίσει υπέρ της αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, όπως έκανε η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων».
«Σχεδόν καθημερινές είναι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι συλλήψεις δημοσιογράφων, ενώ η δημοκρατία και το κράτος δικαίου στη χώρα υπονομεύονται περαιτέρω», επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η ευρωβουλευτής Μαριέτε Σάακε. «Αυτό, σε συνδυασμό με τις συνταγματικές αλλαγές, έχουν καταστήσει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αδύνατη σε αυτό το στάδιο. Το μήνυμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα είναι απολύτως ξεκάθαρο. Υπάρχουν επιπτώσεις στην αυταρχική αρπαγή της εξουσίας από τον Ερντογάν», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.