22/2/19

Μάντσεστερ-Αθήνα, για μια σφραγίδα


Αναγκάστηκα να κατέβω από το Μάντσεστερ στην Αθήνα, για να κάνω… δουλειές με το Δημόσιο. Έχοντας συνηθίσει εμείς οι μετανάστες σε έναν άλλον τρόπο δουλειάς στο εξωτερικό, κάθε δυσκολία στην διεκπεραίωση των υποθέσεών μας με το ελληνικό Δημόσιο μάς φαίνεται πέντε φορές πιο παράλογη απ’ ό,τι φαίνεται σε εσάς στην Ελλάδα.
Για να βγάλει λοιπόν ο μικρός μας ελληνικό διαβατήριο, η διαδικασία νόμιζα ότι είναι η εξής:
  • Δηλώνω την γέννηση στο προξενείο στο Μπέρμιγχαμ το οποίο ενημερώνει υπηρεσιακά το Ειδικό Ληξιαρχείο του ΥΠΕΞ το οποίο βρίσκεται στην Αθήνα.
  • Κλείνουμε ραντεβού με την πρεσβεία στο Λονδίνο για 2(!) μήνες μετά, όπου με το παιδί μαζί μας(!) κάνουμε την αίτηση για το διαβατήριο.
  • Έναν μήνα μετά, ένας από τους δύο γονείς κατεβαίνει στο Λονδίνο για να παραλάβει το διαβατήριο.
Η παραπάνω διαδικασία είναι χρονοβόρα και... σαδιστική (πήγαιν έλα στο Μπέρμιγχαμ + πήγαιν έλα στο Λονδίνο με 4 μηνών μωρό + άλλο ένα πήγαιν έλα στο Λονδίνο) αλλά και δαπανηρή, καθώς κοστίζει: 4 ημέρες άδεια, 4 πανάκριβα εισιτήρια τρένου και μία (πανάκριβη επίσης) διανυκτέρευση στο Λονδίνο για τρία άτομα. Να σημειώσω ότι για τα Εγγλεζάκια η διαδικασία γίνεται online και με το ταχυδρομείο και κοστίζει 49 λίρες. Αλλά αυτά είναι παιδιά ενός ανώτερου, φιλελεύθερου Θεού. (Η ηλεκτρονική φόρμα είναι εδώ:) Άρα η ελληνική διαδικασία του πήγαιν έλα είναι ήδη παρανοϊκή. Η μεγάλη παράνοια όμως ξεκίνησε όταν ο πρόξενος μού έδωσε με χαρά το θεωρημένο αντίγραφο της ληξιαρχικής πράξης γέννησης σε έναν φάκελο και μου είπε:
- “Αυτό θα το πας Μητροπόλεως 60 στην Αθήνα. Αλλά να είσαι πριν τις οχτώμιση εκεί γιατί παίρνουν μόνο 60 άτομα κάθε μέρα”!
Του υπενθύμισα ότι είμαστε στο Μπέρμιγχαμ και όχι στο Χαλάνδρι και τον ρώτησα γιατί δεν γίνεται αυτό υπηρεσιακά.

Για τη συνέχεια MarketNews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.