26/2/19

Από το Σχέδιο Ανάν και το Κραν Μοντανά στη «συνεκμετάλλευση»;

Σάββας Καλεντερίδης
Η Κυπριακή Δημοκρατία στις 12 Δεκεμβρίου του 1988 επικύρωσε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, και στη συνέχεια προχώρησε στην οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, κατά σειράν το 2003 με την Αίγυπτο, το 2007 με τον Λίβανο και το 2010 με το Ισραήλ.
Είναι κρίσιμο να υπογραμμίσουμε ότι η συμφωνία οριοθέτησης μεταξύ των χωρών βασίζεται στη διεθνώς αποδεκτή αρχή της μέσης γραμμής (δηλαδή γραμμής ίσης αποστάσεως από τις ακτές των χωρών) και στους όρους της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ενώ ήταν σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις, η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην οριοθέτηση των τεμαχίων (οικοπέδων) στο νότιο τμήμα της ΑΟΖ της, και το 2007 προχώρησε στον πρώτο γύρο υποβολής αιτήσεων αδειών έρευνας και αδειών εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για το Οικόπεδο 12, ενώ ακολούθησε ο δεύτερος γύρος το 2012 για τα οικόπεδα 2, 3, 9 και 11, και το 2017 ο τρίτος γύρος για τα οικόπεδα 6, 8 και 10.
Με βάση τις παραπάνω διαδικασίες, εκδήλωσαν ενδιαφέρον και απέκτησαν δικαιώματα έρευνας στα προαναφερθέντα οικόπεδα ενεργειακοί κολοσσοί όπως η Noble Energy και η ΕΧΧΟΝ Mobil (ΗΠΑ), η TOTAL (Γαλλία) και η ENI (Ιταλία).
Όταν ξεκίνησαν οι διαδικασίες έρευνας και εγκατάστασης της εξέδρας στο Οικόπεδο 12, η Τουρκία προσπάθησε να εκτροχιάσει το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων, στέλνοντας στην περιοχή το ερευνητικό σκάφος «Pîrî Reis» να διεξαγάγει έρευνες στο Οικόπεδο 12, με τη συνοδεία της φρεγάτας «Giresun» και της κορβέτας «Bartin».
Τότε οι προσπάθειες της Τουρκίας έπεσαν στο κενό κυρίως για δύο λόγους: Ο ένας ήταν η αδυναμία της Άγκυρας να δημιουργήσει τετελεσμένα στην κυπριακή ΑΟΖ, επειδή δεν έβρισκε ανταπόκριση από τις ξένες εταιρίες στις προσκλήσεις που απηύθυνε για αδειοδότηση στα «οικόπεδα» που είχε χαράξει εκεί αυθαίρετα, και ενώ δεν είχε τις δικές τις τεχνικές δυνατότητες να το πράξει η ίδια. Ο άλλος λόγος ήταν η αποφασιστική στήριξη των ΗΠΑ και της τότε υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, στην αμερικανική εταιρία Noble Energy.
Έτσι, οι τουρκικές απειλές έπεσαν στο κενό και οι διαδικασίες στο οικόπεδο 12 συνεχίζονται κανονικά και απρόσκοπτα.
Τα παθήματα στο οικόπεδο 12 έγιναν μαθήματα για την Άγκυρα. Αμέσως αναπροσάρμοσε τη στρατηγική της, με στόχο να αποκτήσει τεχνικές δυνατότητες δημιουργίας τετελεσμένων, τα οποία θα ήταν σε θέση να τα υποστηρίξει με παρουσία ναυτικών δυνάμεων στις περιοχές-στόχους.
Σε τι συνίσταται η στρατηγική αυτή που τείνει να κορυφωθεί το επόμενο διάστημα;
Απόκτηση σε πρώτη φάση ενός υπερσύγχρονου ερευνητικού σκάφους, κατασκευή ενός δεύτερου σε τουρκικά ναυπηγεία και απόκτηση με αγορά ή ενοικίαση πλοίων εξεδρών, τα οποία μπορούν να κάνουν γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη. Ταυτόχρονα, επεξεργασία επιχειρησιακών σχεδίων κυρίως για το πολεμικό ναυτικό και την πολεμική αεροπορία, τα οποία θα υποστηρίξουν τα σχέδια δημιουργίας τετελεσμένων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η στρατηγική αυτή θωρακίστηκε και απέκτησε πολιτική και νομική υπόσταση με σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, για να περάσει στη συνέχεια στη φάση της σταδιακής υλοποίησης.
Έτσι, αυτά τα χρόνια, από το 2011 μέχρι σήμερα, η Τουρκία απέκτησε τα ερευνητικά σκάφη «Barbaros» και «Oruç Reis» και τις πλωτές εξέδρες εξόρυξης Deepsea Metro II (Φατίχ-Πορθητής) και μια δεύτερη που είναι εν πλω προς την Τουρκία και δεν έχει λάβει ακόμα το...
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

8 σχόλια:

  1. Συμφέρει ,άραγε, τους Αμερικάνους, Γάλλους, Ιταλούς να μπει άλλος ένας στην μοιρασιά; Και μάλιστα όταν αυτός ο άλλος είναι ο τούρκος ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ἡ Ἑλλάς δυστυχῶς, στὸν λεγόμενο ἐμφύλιο δὲν κατανόησε τί ἐστὶ ἀριστερά!!!
    Ὅταν λέω ἡ Ἑλλὰς ἐννοῶ ὅλοι μαζί, διότι ἡ σαθρὴ ἀριστερὴ ἰδεολογία παρέμεινε σὲ νικητὲς καὶ ἡττημένους ὡς ὑποτιθέμενο ἐνδιαφέρον γιὰ τὸν λαό.
    Ἰδοῦ τὰ ἀποτελέσματα, πᾶμε ὁλοταχῶς πρὸς ὑπερίφανες ἐθνικὲς ὑποχωρήσεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Αρχή σοφίας η των ονομάτων επίσκεψις".
    Επειδή οι λέξεις φθείρονται από την κακή χρήση,την πολυχρησία,αλλάζουν σημασίες κτλ στο τέλος η επικοινωνία μεταξύ των μελών μιας ομάδας,κοινωνίας και ενός λαού καθίσταται άγονη και ατελέσφορη.
    Νομίζω και κάθε γραφιάς θα ήθελε οι αναγνώστες του να καταλαβαίνουν αυτό που θέλει να πει.
    Στο προκείμενο τώρα:Η λέξη "συνεκμετάλλευση" παραμένει ασαφής.Και κάποιος ειδικός θα προσέφερε υπηρεσίες,αν την έκανε κατανοητή.
    Τι σημαίνει συνεκμετάλλευση;να βάλουν οι Τούρκοι ένα τρυπάνι στις Ελληνικές θάλασσες και να "ρουφούν"; νομίζω ότι οι λέξεις που περιγράφουν με ακρίβεια κάτι τέτοιο είναι κλοπή,αρπαγή,ληστεία.
    Μήπως σημαίνει ότι θα φοβηθούμε και θα υπογράψουμε συνθήκη και θα παραχωρούμε μέρος από ευρεθέντα ορυκτά με προνομιακές τιμές και γενναίες εκπτώσεις;
    Πώς μπορεί να γίνει η συνεκμετάλλευση; Ή λέμε μια λέξη η οποία περιγράφει τα πάντα και τίποτα.
    Εγώ αυτό που καταλαβαίνω ότι η Τουρκία θέλει κυρίως να περάσουν οι αγωγοί φυσικού αερίου από το έδαφος της.Έτσι θα μπορεί να εκβιάζει και τον παραγωγό (ας πούμε Κύπρος αλλά και Ισραήλ) αλλά και τον καταναλωτή (δηλ. και τη Γερμανιά και την Πολωνία και το Βέλγιο κτλ).
    2)Θα αποσπά γενναίες εκπτώσεις,αν και το αέριο δεν θα είναι Κυπριακό,Αιγυπτιακό, Ισραηλινό αλλά της ΕΝΙ, της Τοtal,Exxon κτλ.Εδώ το θέμα δεν είναι και τόσο απλό, κάπου γίνεται περικοκλάδα.
    3)Θα κερδίζει από τα τέλη διελέυσεως,συν κάποιες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.Μιλάμε για αμελητέες ποσότητες.Τα τέλη νομίζω είναι 1-2 δολλάρια για 1000 χιλιόμετρα ανά 1000 κυβικά μέτρα.
    Η τιμή 1000m3 σήμερα στην Ευρώπη είναι περίπου 200$.
    4)Να μπορεί να εφοδιάζεται εσωτερική της αγορά εύκολα.Μα δίπλα της υπάρχει το Ιράκ,Ιράν,Συρία,Ρωσσία .

    Και πάλι δεν βρίσκω άκρη.Κάποιος που γνωρίζει ας μας διαφωτίσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ντι Μπι..ευγε για τις εννοιες των λεξεων....ετσι καταντησαμε την γλωσσα....μια μπουρδα αχταρμα ανευ νοηματος....Κλοπη λεγεται αυτο....κι οχι οτι ναναι...Οπως για τους κακους πολιτικους λεμε ..αλλα...." εκανε λαθος "....κλπ...Αλλα ο ποιων το κακο...λεγεται ...κακοποιος...!! Κι εδω εχουμε κακοποιους...αφου δεν ποιησαν ποτε αλλο τι ..απο κακο...Ομαδες που ποιουν το κακο..λεγονται σπειρες. Ορα κομματα και οπαδοι....κι ελαχιστοι εχουν συνειδηση που μετεχουν ...αφου τα αποτελεσματα των πραξεων τους..δηλ. το γενικο κακο...ειναι γυρω μας καταφανες ...στα χαλασματα των παντων...Ασυνειδησια...και αλαλια...δεν απεχουν πολυ απ την βαρβαροτητα...σε πεισμα της καθολικης αποψης πως ...προοδευσαμε λογω ...μπλου τζην....κινητου...κλπ. Εκβαρβαριστηκαμε ....100%..

      Διαγραφή
  4. Σίγουρα θα πρέπει η χώρα μας να είναι σε εγρήγορση μαζί με Κύπρο !!! Αν το πετύχουν αυτό οι Τούρκοι που τα συμφέροντά τους στην Κύπρο είναι πολύ μεγάλα σίγουρα το επόμενο βήμα θα είναι Αιγαίο αλλά δεν θα τους αφήσουν οι Αμερικάνοι και Γαλλία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Tώρα δηλ. θέλουμε να πούμε ότι είδαν οι ξένοι την άσκηση "γαλάζια πατρίδα" και τάκαναν πάνω τους και θα κάνουν πίσω μπρος στην παντοδυναμία της τουρκίας;
    Οχι βέβαια.
    Το πρόβλημα είναι ότι οι αμερικανοί και οι ισραηλινοί που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη τουρκία γιά να "μαλακώσουν" τους υπό ενδιαφέρον στόχους που δεν είναι άλλοι από το Ιράν,ίσως της δώσουν ένα μποναμά από τον Ελληνικό ζωτικό χώρο (που είναι του χεριού τους), ως αντίδωρο γιά μιά ενδεχόμενη σύγκρουση τουρκίας-Ιράν.
    Οσο η τουρκία αντιδρά σε αυτήν την στόχευση,τόσο οι δυτικοί θα αδιαφορούν.
    Ας κάνουν οι τούρκοι όσες γαλάζιες πατρίδες θέλουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αχ αυτή η διαστροφή,να θεωρούν οι ..... "προοδευτικοί αριστεροί"...τρομάρα τους, να θεωρούν εαυτούς "προοδευτικούς"(sic!) ...... από το 1917, σήμερα το 2019!

    ΄Όσο,περισσότεροι τόσο πιο πολλά κερδίζουν οι ξένες εταιρείες, διότι έτσι μπορούν να εκβιάζουν ευκολώτερα τον πραγματικό ιδιοκτήτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.