28/2/19

Ο Κύπριος ήρωας της ΕΟΚΑ Γρηγόρης Αυξεντίου και η μάχη στη σπηλιά του Μαχαιρά

Φόρο τιμής στον Κύπριο μάρτυρα του Απελευθερωτικού Αγώνα Γρηγόρη Αυξεντίου που σκοτώθηκε στις 3 Μαρτίου 1957 περικυκλωμένος από δεκάδες Άγγλους στρατιώτες στη σπηλιά του Μαχαιρά, αποτελεί το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ του Γιώργου Φιλή.
Το ντοκιμαντέρ «Γρηγόρης Αυξεντίου, ένας ήρωας με το μνημοσκόπιο»περιέχει πολλά ντοκουμέντα, αληθινές μάχες με Άγγλους στρατιώτες που πέφτουν από τα πυρά του Αυξεντίου.Το υλικό προέρχεται κυρίως από τα Βρετανικά Αρχεία.
Εμφανίζονται μεταξύ άλλων ο Σταύρος Αριστοδήμου και άλλοι αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου της εποχής. Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1973 και τιμήθηκε με δύο βραβεία, εκείνα της Καλύτερης Παραγωγής και της Καλύτερης Μουσικής.
Το σενάριο και η έρευνα είναι του Γιώργου Φιλή, η μουσική του Βασίλη Τενίδη και τα τραγούδια ερμηνεύουν οι Μιχάλης Βιολάρης, Λεωνίδας Πιτσιλίδης και Άννα Βίσση.
Το «Αφήνω γεια» είναι το πρώτο τραγούδι της Άννας Βίσση –δεν κυκλοφόρησε ποτέ σε δίσκο– και ακούγεται τη στιγμή που ο τότε 29χρονος Γρηγόρης Αυξεντίου αποχαιρετά την αγαπημένη του.

2 σχόλια:

  1. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα μεταβεί την Κυριακή στο Λονδίνο, προσκεκλημένος της βασιλικής οικογένειας για να παραστεί σε τιμητική εκδήλωση που διοργανώνει το Παλάτι του Μπάκιγχαμ, στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας, με τίτλο: «Εορτασμός για την Κύπρο».
    https://www.pronews.gr/kypros/754501_n-anastasiadis-sto-mpakigham-proskeklimenos-tis-vasilikis-oikogeneias

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΑ ΤΟΝ ΗΡΩΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΡΥΣΑ ΤΑ ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ.ΟΛΑ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΜΑΧΑΙΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΛΩΝΙΣΤΙΚΑ ΑΛΛΗΣΜΟΝΗΤΑ.ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.