19/2/19

Το πανεπιστήμιο που δεν έχουμε

Η Κύπρος έχει ένα πανεπιστήμιο δημόσιο, αλλά όχι κρατικοδίαιτο, και εξωστρεφές, που επενδύει στη γνώση, στην έρευνα και στην καινοτομία, σε σύνδεση με την αγορά εργασίας. Το 76% των αποφοίτων του εργάζονται υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης και σε θέση σχετική με τις σπουδές τους.

Λευκωσία, Πανεπιστήμιο Κύπρου, μεσημέρι. Ο Χαράλαμπος από την Αμαλιάδα, μεταπτυχιακός φοιτητής στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, εκμεταλλευόμενος το κενό ανάμεσα στα μαθήματά του, κουρευόταν στο κομμωτήριο που βρίσκεται εντός του campus. Απέναντι, στο πανεπιστημιακό σούπερ μάρκετ, η Κατερίνα, που σπουδάζει Βιολογία και μένει στην Εστία, έκανε τα ψώνια της. Το ίδιο πρωί, στο κτίριο της Πρυτανείας, εκπρόσωποι του ισπανικού αρχιτεκτονικού γραφείου SV60 Arquitectos είχαν παρουσιάσει στον πρύτανη και στους καθηγητές τα τελικά σχέδια του νέου, τετραώροφου, 8.500 τ.μ., βιοκλιματικού κτιρίου της Ιατρικής Σχολής και των Επιστημών Υγείας, παρουσία του Νίκου Σιακόλα και της οικογένειάς του. Ο Κύπριος επιχειρηματίας είναι εκείνος που συνεισφέρει με το ποσό των 9 εκατομμυρίων ευρώ στο έργο.
Πώς σας φαίνονται όλα αυτά; Έχω κι άλλα να σας πω. Όλοι οι χώροι, εξωτερικοί και εσωτερικοί, ήταν πεντακάθαροι· ούτε ένα σκουπιδάκι δεν έβλεπες κάτω, ούτε ένα αποτσίγαρο. «Μαγαζάκια» συλλογικοτήτων; Όχι βέβαια. Συνθήματα γραμμένα στους τοίχους; Πουθενά. Αφίσες και ανακοινώσεις φοιτητικών παρατάξεων; Αναρτώνται μόνο στις ειδικές πινακίδες, οι οποίες σύντομα, όπως έμαθα, θα αντικατασταθούν από ηλεκτρονικές. 

Για τη συνέχεια KAthimerini

2 σχόλια:

  1. Ο μέσος δημοσιογράφος δεν έχει ιδέα από παραγωγή. Μπορεί οι αναρχικοί να είναι άτομα για λύπηση, αλλά το πρόβλημα της παραγωγής της Ελλάδας δεν έχει καμία σχέση με τα πανεπιστήμια. Πολύ λίγη σημασία έχει η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και γενικά η κατάσταση στην εκπαίδευση. Αυτό που έχει σημασία είναι κάτι πολύ απλό: Είναι το πως ρυθμίζει τις αμοιβές των επαγγελμάτων το κράτος. Μέσω αυτής της ρύθμισης το κράτος καθορίζει το που θα πάνε οι πόροι (και εάν θα είναι επενδυτικοί ή καταναλωτικοί.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. There is a saying in the corporate world about training the employees. The arguement goes, "but if we train them, they might leave seeking better employment", "but if we don't train them they will stay..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.