18/2/19

Αφεριμ αφέντημ...

Αν δεν ήταν σημαντικό το θέμα του Φετιγιέ, το οποίο συζήτησε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, δεν θα υπήρχε λόγος να ασχοληθώ. Αλλά είμαι βέβαιη ότι ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε ΠΟΤΕ να δεί τα πρακτικά των συζητήσεων ανάμεσα στους προηγούμενους Ελληνες πρωθυπουργούς -τουλἀχιστον από το 2009 και μετά- και τον κ. Ερντογάν.
Είναι μέγα ατύχημα για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας ότι ο Αλέξης Τσίπρας “τα ξέρει όλα» και πιστεύει ότι οι διμερείς ελληνοτουρκικές σχέσεις γεννήθηκαν την 26η Ιανουαρίου 2015, που ανέλαβε πρωθυπουργός.
Ξέρει ο Αλέξης Τσίπρας που είναι το Φετιγιέ τζαμί, για το οποίο ο Εξοχὀτατος απαιτεί την επαναλειτουργία του και σε σχέση με την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης; Οχι φυσικά. Μήπως ξέρει γιατί οι Τούρκοι ενδιαφέρονται το Φετιγιέ τζαμί; Ούτε αυτό..
Κατ αρχήν, ο κ. Ερντογάν μιλώντας για μιναρέ εννοούσε το καινούριο τζαμί που κτίζεται στο Βοτανικό. Το Φετιγιέ τζαμί, κτίσμα του 17ου, βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς και μιναρές δεν έχει διασωθεί. Ομως, δεν το ήξερε ο πρωθυπουργός για να του απαντήσει και να κλείσει εκεί η συζήτηση.
Ούτε , φυσικά, ήξερε ότι οι Τούρκοι πιστεύουν όπως «το Φετιγιέ τζαμί είναι κτίσμα του 15ου αιώνα το οποίο αναγέρθηκε επί Μωάμεθ Πορθητή, όταν αυτός επισκέφθηκε την Αθήνα”. Πρώτη αλήθεια: Ο Μωάμεθ, ο Πορθητής της Κωνσταντινουπόλεως, δεν επισκέφθηκε ποτέ την Αθήνα. Δεύτερη αλήθεια: Η επιστημονική έρευνα απέδειξε ότι το Φετιγιέ κτίστηκε τον 17ο αιώνα, πάνω στα ερείπια τρίκλητης βασιλικής, της μεσοβυζαντινής περιόδου.

Τα ήξερε αυτά ο Τσίπρας; Δε ρώτησε, δεν έμαθε! Μαύρα τα μεσάνυχτα. Εδώ έγκυρη εφημερίδα είχε φωτογραφία από το τζαμί Τζισταράκη – 18ος αι. στο Μοναστηράκι- ως Φετιγιέ τζαμί....
Πάμε παρά κάτω. Δεν είναι πρώτη φορά που ο Ερντογάν θέτει θέμα « Φετιγιέ τζαμί». Πρώτη φορά, ετέθη στον Γιώργο Παπανδρέου, ως πρωθυπουργό. Του είπε ότι το Φετιγιέ τζαμί είναι “στάβλος» που προσβάλλει την θρησκεία του. “Στάβλος“ δεν ήταν, όπως στην κυριολεξία, είναι το 95% των ορθόδοξων εκκλησιών, στην Τουρκία. Στο Φετιγιέ φυλάσσονταν ευρήματα ανασκαφών. Ο Γ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε ότι το Φετιγιέ θα αποκατασταθεί ως μνημείο. Πράγματι, έγιναν οι μελέτες και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, το 2012.
Ο Ερντογάν ξαναέθεσε το θέμα επί πρωθυπουργίας Σαμαρά, ο οποίος του απάντησε ότι Φετιγέ αποκαθίσταται και θα είναι γρήγορα επισκέψιμο. Πράγματι, σήμερα, το μνημείο έχει αποκατασταθεί, είναι επισκέψιμο και φιλοξενεί εκθέσεις.
Ομως, ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου, ούτε ο Αντώνης Σαμαράς απέκρυψαν από τους πολίτες την απαίτηση του Τούρκου Προέδρου για το Φετιγιέ τζαμί. Είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος Πρόεδρος, με δήλωσή του, μας ενημερώνει για την απαίτηση που προέβαλε στον Ελληνα πρωθυπουργό. Αφεριμ αφέντημ....
Ε.Τ,Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Άννα Παναγιωταρέα

4 σχόλια:

  1. Όταν ήμουν παιδί ακόμη, παρακολουθούσα εκείνη την εκπληκτική σειρά "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται", μεταφορά στην μικρή οθόνη του ομώνυμου έργου του Καζαντζάκη.
    (Τότε η δημόσια τηλεόραση παρήγαγε πολιτισμό, δεν την είχαν εξευτελίσει οι τραμπούκοι κηφήνες, συνδικα -ληστές).
    Οταν τώρα βλέπω στα ΜΜΕ Φωτογραφίες από τις συναντήσεις Ερντογάν - Αλεξούλη, μου έρχονται στον νου συνειρμικά, σκηνές από τις συνερεύσεις του αγά με το γιουσουφάκι του, που τον ευχαριστούσε και τον διασκέδαζε τόσο πολύ.
    ...Εννοείται με τον Αλεξούλη, ως μετενσάρκωση του αγά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Ιων Δραγούμης,

      Υπάρχει βέβαια μια μικρή διαφορά: Τον χαρακτήρα «γιουσουφάκι» που χαριεντιζόταν με τον Αγά της Λυκόβρυσης, είχε υποδυθεί η τότε νεαρή κοπελίτσα Τζένη Φωτίου. Αν και είχε επιλεγεί γυναίκα για τον ρόλο (για να μπορεί να είναι εύπεπτο στο ευρύ τηλεοπτικό κοινό και να μην σκανδαλίσει τα ήθη), τα γιουσουφάκια ήταν στην πραγματικότητα … νεαρά αγοράκια συνήθως σε προεφηβική ή πρώιμη εφηβική ηλικία, στην υπηρεσία Οθωμανού αξιωματούχου. Τα γιουσουφάκια εκτός από εργασία προσέφεραν και σεξουαλικές απολαύσεις στα αφεντικά τους. Επί αιώνες την Οθωμανική Αυτοκρατορία διοικούσαν ανωμαλάρες, πουσταριά, πισωγλέντηδες και παιδόφιλοι, εφαρμόζοντας πιστά το… «Οθωμανικό Δίκαιο». Τα ανώτατα αξιώματα καταλάμβαναν γιουσουφάκια που είχαν «αποφοιτήσει» από την Αυλή ενός αξιωματούχου. Όσο πιο «στενή» ήταν η σχέση ενός γιουσούφ με τον Οθωμανό Αγά, τόσο υψηλότερο το αξίωμα που ελάμβανε μετά την «αποφοίτησή» του...

      ...όπως ακριβώς συμβαίνει και σήμερα! Για να πάει κάποιος/α νεόφερτος/τη μπροστά, πρέπει να έχει το κατάλληλο «σπρώξιμο» από πίσω.

      Διαγραφή
  2. Μπορείτε να μου πείτε γιατί ενώ ο αγράμματος Τσιπρας, ο ανιστορητος , ο αντιπαθείς, κόβει και ράβει σε βάρος της χώρας, πως δεν τον φρενάρει κάνεις ; Εύχομαι ο λαός να τους δώσει αυτό που τους χρειάζεται !!!! Και η Δικαιοσύνη να τους χώσει μέσα! !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ NIKOS,

    «...μπορείτε να μου πείτε γιατί ο Τσιπρας κόβει και ράβει σε βάρος της χώρας;...»

    Επειδή μπορεί! Και ξέρεις ΓΙΑΤΙ μπορεί; Επειδή ο «εξυπνότερος λαός του κόσμου», του έχει δώσει αυτό το δικαίωμα. Για αυτό! Και μην γελιέσαι, εάν αύριο γίνουν εκλογές και ο Τσίπρας υποσχεθεί διορισμούς σε ΔΕΚΟ, μισθούς €2500, πλήρη σύνταξη στα 45 κλπ, αυτός ο «εξυπνότερος λαός του κόσμου», θα τον ψηφίσει ξανά! Αμφιβάλεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.