21/2/19

Διεθνής αντίδραση στη συστηματική υποβάθμιση των κλασικών σπουδών από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ


Η Βουλευτής Επικρατείας, Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Νίκη Κεραμέως, υπέβαλε ως αναφορά την επιστολή διαμαρτυρίας του Προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Κλασικών Σπουδών (FIEC), της οργάνωσης – ομπρέλας που εκπροσωπεί όλες τις ενώσεις Κλασικών Σπουδών παγκοσμίως, σχετικά με την πρόθεση αντικατάστασης της διδασκαλίας των Λατινικών με την Κοινωνιολογία, προς τον Υπουργό Παιδείας.
Ο καθηγητής Franco Montanari, εκφράζει την έντονη ανησυχία του, καθώς και πολυάριθμων ενώσεων κλασικών σπουδών και συναδέλφων του από όλο τον κόσμο, καθώς, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η Ελλάδα κατέχει διεθνώς μια μοναδική θέση στη στήριξη της μελέτης του αρχαίου ελληνο-ρωμαϊκού κόσμου. Χωρίς να αμφισβητεί τη σημασία της κοινωνιολογίας σε ένα σχολικό πρόγραμμα σπουδών, ο Πρόεδρος της FIEC χαρακτηρίζει την πρόσβαση στα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά «απολύτως απαραίτητο κλειδί» για την κατανόηση του πολιτισμού, βάση για πολυάριθμες ευρωπαϊκές γλώσσες και για την ορολογία των φυσικών επιστημών, της μηχανικής και του δικαίου, ενώ διατυπώνει παράλληλα την ελπίδα η έκκληση αυτή για επαναξιολόγηση της διδασκαλίας των Λατινικών να εισακουσθεί από το Υπουργείο Παιδείας.

Είναι γεγονός ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει υποβαθμίσει συστηματικά τις κλασικές σπουδές καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της. Η κα. Κεραμέως ζητά από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ενημέρωση για τις προθέσεις ή/και τον προγραμματισμό του επί του ζητήματος της εξαγγελθείσας αντικατάστασης των Λατινικών.
Ακολουθούν το πλήρες κείμενο της Αναφοράς, η πρωτότυπη επιστολή του Προέδρου της FIEC και η μετάφρασή της στα Ελληνικά:
ΑΝΑΦΟΡΑ
Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου
Θέμα: «Επιστολή διαμαρτυρίας του Προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Κλασικών Σπουδών για την απόφαση αντικατάστασης της διδασκαλίας των Λατινικών από την Κοινωνιολογία»
Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2019
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Σας διαβιβάζουμε επιστολή του Προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Κλασικών Σπουδών (FIEC), Καθ. Franco Montanari, με την οποία εκφράζει την διαμαρτυρία της FIEC απέναντι στην εξαγγελθείσα αντικατάσταση της διδασκαλίας των Λατινικών από την Κοινωνιολογία στο Λύκειο, διατυπώνοντας παράλληλα την ελπίδα η έκκληση αυτή να εισακουσθεί από το Υπουργείο Παιδείας.
Παρακαλούμε για την εξέταση του ζητήματος και την ενημέρωσή μας για τις προθέσεις ή/και τον προγραμματισμό σας επ’ αυτού.
Η αναφέρουσα Βουλευτής
Νίκη Κ. Κεραμέως, Επικρατείας

Διεθνής Ομοσπονδία Ενώσεων Κλασικών Σπουδών 
Πρόεδρος
Καθ. Φράνκο Μοντανάρι
Via San Luca 8 I – 56011 Calci (PI)
tél. (prof.) + 39 050 550 523
tél. (privé) + 39 050 939 319
fax + 39 050 551 578
franco.montanari@unige.it
www.fiecnet.org
Καθ. Κώστα Γαβρόγλου
Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Α. Παπανδρέου, Μαρούσι, 15180, Ελλάδα
minister@minedu.gov.gr
Πίζα, 8 Φεβρουαρίου 2019
Κύριε, με μεγάλη έκπληξη, η FIEC ενημερώθηκε για την πρόσφατη απόφαση του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας να καταργήσει τη διδασκαλία των Λατινικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Λύκειο) και να την αντικαταστήσει με την Κοινωνιολογία.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Ενώσεων Κλασικών Σπουδών (FIEC) είναι η οργάνωση – ομπρέλα που εκπροσωπεί όλες τις ενώσεις Κλασικών Σπουδών σε όλο τον κόσμο. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την πρόσφατη απόφασή σας, επειδή η Ελλάδα, μεταξύ όλων των χωρών του κόσμου, κατέχει μια μοναδική θέση στη στήριξη της μελέτης του αρχαίου ελληνο-ρωμαϊκού κόσμου. Η πρόσβαση στα αρχαία ελληνικά και στα λατινικά είναι το απολύτως απαραίτητο κλειδί για την κατανόηση αυτού του πολιτισμού.
Δεν αμφισβητούμε τη σημασία της κοινωνιολογίας σε ένα σχολικό πρόγραμμα σπουδών. Ωστόσο, η μελέτη των λατινικών εξακολουθεί να κατέχει κεντρική θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση: αποτελεί τη βάση για την πρόσβαση σε πολυάριθμες ευρωπαϊκές γλώσσες και συνιστά το θεμέλιο της ορολογίας των φυσικών επιστημών, της μηχανικής και του δικαίου.
Ευελπιστούμε ότι το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας θα δείξει ευαισθησία στην έκκληση που απευθύνουμε στο όνομα πολλών ενώσεων και συναδέλφων από όλο τον κόσμο, που στηρίζονται στην προσπάθεια κάθε κυβέρνησης να συνεχίσει τη διδασκαλία των Λατινικών και των Αρχαίων Ελληνικών.
Ειλικρινώς,
Φράνκο Μοντανάρι (Πρόεδρος FIEC)

konstantakopoulos

2 σχόλια:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.