13/2/19

Απολλώνιος, ο Τυανεύς: Ποιος ήταν ο Έλληνας φιλόσοφος που κάποιοι σήμερα ταυτίζουν με τον Χριστό

Μιχάλης Στούκας

Ντοκιμαντέρ του Amazon ισχυρίζεται ότι ο Χριστός δεν είναι Εβραίος αλλά ο Ελληνας φιλόσοφος Απολλώνιος - Τι γνωρίζουμε για αυτόν

Οπως έγινε γνωστό χθες, ντοκιμαντέρ της Amazon με τίτλο «Bible Conspiracies» («Βιβλικές Συνωμοσίες»), προβάλλει την άποψη ότι ο Χριστός ήταν Έλληνας και συγκεκριμένα ο πυθαγόρειος φιλόσοφος Απολλώνιος ο Τυανέας.
Ο Απολλώνιος ο Τυανέας (καλύτερα Τυανεύς), ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Οι «υπεύθυνοι» του ντοκιμαντέρ δεν προσφέρουν κάτι καινούργιο (επ)αναφέροντάς τον στο προσκήνιο. Η φήμη του ξεκίνησε από την εποχή που ζούσε και έφτασε ως τις μέρες μας. Ας δούμε περισσότερες λεπτομέρειες για τη ζωή του.
Μια σπουδαία πηγή, αποτελεί το έργο του Φιλόστρατου (3ος αι.) για τον Απολλώνιο. Πρόκειται για μια μυθιστορηματική βιογραφία σε 8 βιβλία, που εκτός από τα πραγματικά, τα ιστορικά στοιχεία, έχει και αρκετά φανταστικά. Ο τίτλος του είναι «Τα ες τον Τυανέα Απολλώνιον» και γράφτηκε μετά από ανάθεση της Ρωμαίας αυτοκράτειρας Ιουλίας Δόμνας στον Φιλόστρατο.
1200px-TyanaRuinen
Σύμφωνα με αυτό, ο Απολλώνιος γεννήθηκε στα Τύανα, γύρω στο 3 π.Χ., την ίδια περίπου εποχή δηλαδή που γεννήθηκε ο Χριστός. Τα Τύανα, που ιδρύθηκαν από τη Σεμίραμη τον 22ο π.Χ. αιώνα, βρίσκονταν στην Καππαδοκία. Αποικίστηκαν από Έλληνες το 174 π.Χ. 
Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, η πόλη μετονομάστηκε σε «Σεβάστεια η προς τω Ταύρω» και αργότερα άλλαξε το όνομά της σε Αντωνίνα. Στα βυζαντινά χρόνια, ονομαζόταν Χριστούπολις. Εκεί γεννήθηκε ο αυτοκράτορας Ρωμανός ο Διογένης.
Όταν την κατέλαβαν οι Τούρκοι, την ονόμασαν Κλισέ Χισάρ. Αργότερα οι κάτοικοί της ίδρυσαν νέο οικισμό σε μικρή απόσταση από την παλιά πόλη, τα Νέα Τύανα. Μετά την μικρασιατική καταστροφή, οι περισσότεροι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Δράμας. Σήμερα, από τα αρχαία Τύανα, σώζονται μόνο κάποια ερείπια.
Επανερχόμαστε όμως στον Απολλώνιο. Σύμφωνα με τον Φιλόστρατο, σπούδασε ρητορική και φιλοσοφία. Ταξίδεψε στη Βαβυλώνα, την Ινδία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Αιθιοπία.
Ήταν ασκητικός, με ισχυρή βούληση, αρνιόταν τη σεξουαλικότητα, την κρεοφαγία και την οινοποσία, ενώ απέτρεπε τους μαθητές του από λατρευτικές πράξεις με αιματηρές θυσίες και υποδείκνυε τη σιωπή και τη νοερή προσευχή. Οι οπαδοί του από τα λαϊκότερα στρώματα, πίστευαν ότι είχε και υπερφυσικές ιδιότητες που του έδιναν τη δυνατότητα να καταλαβαίνει τη γλώσσα των ζώων, να μιλά γλώσσες τις οποίες δεν είχε μάθει, να μαντεύει πολλά και σημαντικά πράγματα, να αποβάλλει δαιμόνια, να γιατρεύει αρρώστους, να ανασταίνει νεκρούς και να σπάει τα δεσμά του, όπως στην περίπτωση της φυλάκισής του από τον αυτοκράτορα Δομιτιανό στη Ρώμη. Πίστευαν ακόμα ότι μετά τον θάνατό του είχε αναληφθεί στους ουρανούς και ακόμη, ότι εμφανιζόταν, μετά τον θάνατό του σε διάφορα μέρη.
Ο Απολλώνιος δεν ήταν πυθαγόρειος φιλόσοφος, καθώς ο «πυθαγορισμός» είχε εκλείψει από τα χρόνια του Πλάτωνα. Ανήκε στους νεοπυθαγόρειους φιλοσόφους, που εμφανίστηκαν τον 1ο π.Χ. αιώνα και πρότεινε στα κηρύγματά του ως ιδανικό τρόπο ζωής τον βίο του Πυθαγόρα.
Ίσως ο Απολλώνιος ασχολήθηκε με τη μαγεία, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ήταν απατεώνας. Ο Απολλώνιος θεωρούνταν επίσης ιδρυτής θρησκείας. Όπως όλοι οι νεοπυθαγόρειοι, έτσι και ο Απολλώνιος χρησιμοποιούσε εξωτερικά μόνο τον μυστικισμό των αριθμών καθώς και τη μαγική αιτιότητά τους.
apollonio8
Η μεγάλη φήμη που είχε αποκτήσει, αποτέλεσε αφορμή να ονομαστεί «Χριστός των Εθνικών (ειδωλολατρών)» («Cristo Pagano»). Ο σεβασμός των εθνικών προς το πρόσωπό του ήταν τόσο μεγάλος, ώστε αναφέρεται ότι ο αυτοκράτορας Αλέξανδρος Σεβήρος (222-235), είχε τοποθετήσει ομοίωμά του μέσα στο τέμενός του, δίπλα στον Ιησού, τον Αβραάμ και τον Ορφέα.
Γενικότερα, ο Απολλώνιος μετά τον θάνατό του λατρεύτηκε ως θεός ή ως ήρωας και τιμήθηκε με βωμούς και αγάλματα.Από τα έργα του Απολλώνιου, είναι γνωστά τα «Τελευταί ή Περί θυσιών», από τον Ευσέβιο, που διέσωσε και μερικά αποσπάσματα και το «Περί του Πυθαγορικού Βίου», από τον Ιάμβλιχο, που το χρησιμοποίησε ως πηγή στο ομώνυμο δικό του έργο, όπως επίσης και ο Πορφύριος. Σύμφωνα με το Λεξικό Σουίδα, έργα του ήταν, εκτός από τα παραπάνω τα εξής: i) Διαθήκη, ii) Χρησμοί, iii) Ύμνος εις Μνημοσύνην, iv) Περί Μαντείας Αστέρων και v) Επιστολαί (τουλάχιστον 77, κατ’ άλλους δε 197, η γνησιότητα πολλών από τις οποίες αμφισβητείται). 

Η προσωπική μας άποψη, είναι ότι αν και ο Απολλώνιος έζησε την ίδια εποχή με τον Χριστό και υπάρχουν κάποια κοινά σημεία στον βίο τους, αποκλείεται ο Χριστός να ταυτίζεται με τον Απολλώνιο.

Για τον σπουδαίο πάντως αυτόν Έλληνα αρχαίο φιλόσοφο, έγραψαν, μεταξύ άλλων, οι G. L. Kayser («Philostrat, Vita Apollonii», 1870), F. C. Conybeare («Philostratus, The Life of Apollonius of Tyana, the Epistles of Apollonius and the Treatise of Eusebius», 1912), E. Mayer, στο «Kleine Schriften 2», σελ. 131-191, έκδοση 1924 κ.ά.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

46 σχόλια:

  1. Θα απογοητευτούν οι πιστοί Ελληνες αν Χριστούλης να ήταν Ελληνας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όποιος χριστιανός πιστεύει ότι ο Χριστός έχει εθνικότητα ειναι άπλα άσχετος.

      Διαγραφή
    2. Πάντως θα χαρούν πολύ οι Εβραίοι και οι Σιωνιστές διότι, σύμφωνα με τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, ο Μεσσίας θα καταγόταν από την φυλή Ιούδα και συνεπώς με τον ισχυρισμό ότι ο Ιησούς Χριστός είναι Ελληνικής ή άλλης καταγωγής αυτοδικαιώνονται που τον αρνήθηκαν και τον αρνούνται μέχρι σήμερα.... Κοσμά διάβασε τις διδαχές τού Αγίου Κοσμά του Αιτωλού... η μάθηση ποτέ δεν τελειώνει...

      Διαγραφή
    3. @Κοσμά, μπορείς να διαβάσεις και εδώ: http://www.oodegr.com/neopaganismos/ellinikotita/ethnik_xrist_panag_1.htm

      Διαγραφή
    4. Αναστασία γράφεις:

      1. «Όποιος χριστιανός πιστεύει ότι ο Χριστός έχει εθνικότητα είναι άπλα άσχετος.”

      2. Ενώ στην παραπομπή που έστειλες … πασκίζεις να αποδείξεις ότι ο Ιησούς ήταν εβραίος ,,,
      «θ) Το ίδιο επιβεβαιώνουν και οι επισκέψεις της Μαρίας στον Ναό, στα Ιεροσόλυμα, για τον εορτασμό του (εβραϊκού) Πάσχα. Τον δωδεκαετή Ιησού αναζήτησε στον Ναό (Λουκ. 2, 40 επ.).»


      Αναστασία: αντιλαμβάνεσαι την αντίφαση? ΠΧ 1. vs. 2.?

      Διαγραφή
    5. Theo: «Όποιος χριστιανός πιστεύει ότι ο Χριστός έχει εθνικότητα είναι άπλα άσχετος.”

      Η Anastasia όμως πασκίζει να αποδείξει ότι ο Ιησούς ήταν πράγματι εβραίος ... με την παραπομπή που μας στέλνει:
      «θ) Το ίδιο επιβεβαιώνουν και οι επισκέψεις της Μαρίας στον Ναό, στα Ιεροσόλυμα, για τον εορτασμό του (εβραϊκού) Πάσχα. Τον δωδεκαετή Ιησού αναζήτησε στον Ναό (Λουκ. 2, 40 επ.).»


      Αναστασία – Theo: μονά ζυγά δικά σας?

      Διαγραφή
    6. @Κοσμά ξαναδιάβασε το δικό μου σχόλιο... και μην το μπερδεύεις με του @theo το σχόλιο.... Είμαστε διαφορετικά πρόσωπα ....

      Διαγραφή
    7. ΑΤ: σωστά ... λάθος δικό μου ...

      Διαγραφή
    8. Ο Χριστός δεν γεννήθηκε με σπέρμα, ο Άνδρας γεννά και η Γυναίκα τίκτει. Ο Χριστός προϋπήρχε και ειναι ο δημιουργός μας, επομένως δεν μπορεί ο δημιουργός των εθνών - ανθρώπων να έχει εθνικότητα είναι αδιανόητο αυτό!

      Όλοι οι άνθρωποι προερχόμαστε από μια και την ίδια γυναίκα και αυτό είναι θεολογικά
      και επιστιμονικά τεκμηριωμένο πλέων.

      https://youtu.be/pzJUZaM_4MY

      Διαγραφή
  2. Γιά νά ὑπάρξῃ σώνει καί καλά ἰσχυρό ναζιστικό κόμμα στήν Ἑλλάδα, πρέπει νά πιστεύσουν οἱ ὀπαδοί του, καί ὅτι ὁ Χριστός ἦταν Ἕλληνας! Ἀντιστοίχως, τά ἴδια ἔλεγε καί ἡ θεωρία τῶν Γερμανῶν Ναζί, ὅτι τάχα ὁ Χριστός ἦταν... τῆς Ἀρείας φυλῆς,Γερμανός σχεδόν.

    Τά ντοκιμαντέρ τῶν «Bible Conspiracies» («Βιβλικές Συνωμοσίες»), τί ἄλλο θά ἔλεγαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αδυνατούν να δεχθούν ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Υιός του Θεού. Αμετανόητοι, αναμένουν τον Αντίχριστο.

    Ιω. 5,43
    "ἐγὼ ἐλήλυθα ἐν τῷ ὀνόματι τοῦ πατρός μου, καὶ οὐ λαμβάνετέ με· ἐὰν ἄλλος ἔλθῃ ἐν τῷ ὀνόματι τῷ ἰδίῳ, ἐκεῖνον λήψεσθε".

    Πραξ. 26,14
    "Σαοὺλ Σαούλ, τί με διώκεις; σκληρόν σοι πρὸς κέντρα λακτίζειν."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διάβασε καλά το ιερό βιβλιο και θα δεις ότι αυτό το Σαούλ σαουλ το αναφέρει 2 φορές αν προσέξεις στη συνέχεια αλλά λέει τη μια και άλλα την άλλη...πόσο θεόπνευστο;;;

      Διαγραφή
    2. Αλέξανδρε Τ., απάντηση στην απορία σου, εδώ: http://www.oodegr.com/neopaganismos/ag.grafi/saoul1.htm

      Διαγραφή
  4. Νιγηριανός ή Αιθίοπας δεν ήταν σίγουρα;
    Είστε ρατσιστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λιγη σημασια εχει ..αλλα ηταν Γαλιλαιος...οχι απ την Ιουδαια..Η Γαλιλαια ηταν Κρητικο μερος...κατακτημενο απ τους Ιουδαιους ...των λεγομενων ...Φιλισταιων...δηλ. αποικων Κρητων.Οι πολεις της Γαλιλαιας εχουν Ελληνικα ονοματα ολες...κι οτι διαβαζετε με καπως εβραικη καταληξη ειναι παραφθορα ελληνικων ονοματων...πχ Ναζαρετ = Ναζαρα....κλπ...Λογικα ηταν Ελληνικης καταγωγης...αν ισχυουν οσα λεχθηκαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Dear Dimitri,
      Indeed they were Greek from various times. The largest migration to Palestine occurred before the eruption of the volcano of Santorini.
      As far as Christ, the majority of Jews had Greek education and many were Hellenized (Hanukkah celebrates the victory of the conservative Jews over the Hellenized ones).
      All around the world, I haven't met an educated Jewish person who wouldn't agree that the Hellenic Period was indeed Judaism's Renaissance.
      The irony and paradox you so clearly see from the commets, we are more outraged at the Jewish for not accepting Chist as one of their own and not at ourselves for not embracing the idea of a "Greek" Christ. We want a Jewish god at all costs and against any evidence.
      So I will ask all; Anastasia, Romanos, Fotis, Nikos, etc where did paradise come from? Judaic tradition? Without paradise there is no Christianity.

      Διαγραφή
    2. Καλέ μου Απελλή, δες εδώ: http://trelogiannis.blogspot.com/2019/02/blog-post_742.html?m=1 ..... και απάντησε μόνο στον εαυτό σου όταν εσύ αποφασίσεις...

      Διαγραφή
  6. 0 Απολλώνιος ο Τυανευς δεν ήταν Φιλόσοφος αλλά μάγος. Εκδιώχθηκε από την Αθήνα. Η Νέα Εποχή του Υδροχόου (Σατανά), έχει ως βάση δύο Αλχημιστές. Τον Ερμή τον Τρισμέγιστο και τον Απολλώνιο τον Τυανεα. Η θεωρία τους είναι ότι τα θαύματα του Ιησού εξηγούνται και ότι ο άνθρωπος είναι Θεός από μόνος του. Οι εκδόσεις για αυτούς τους δύο Αλχημιστές προωθηθηκαν από τις Μασονικές εκδόσεις Ψαρρος και κάποιο περίεργο άτομο που εμφανίστηκε στα ΜΜΕ το 1996.Η Νέα Τάξη και η πνευματικότητα της η Νέα Εποχή άρχισαν την επίθεση στην ανθρωπότητα επίσημα το 1992.Θεωριες ότι ο Χριστός ήταν Έλληνας και άλλες Νεοεποχιτες δοξασίες συμπλήρωσαν το "κόλπο". Η Μετενσάρκωση και τα UFO αντικατρστησαν την Ανάσταση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Romano. Is that how you treat the saviors of Christianity? If it were not for Hermes you would be wiped out by the Arrians. Next time you write ill of THEM, I will expose your filthy beliefs with no mercy or respect.

      Διαγραφή
  7. Apollonius was indeed the most documented figure of his time. We cannot say the same of Christ not Paul.

    I am disgussed with people who cannot even take pride for a second of what the documentary is saying.
    I remember when Menzies wrote Lost Atlantis of the Minoan commerce with the Americas, the first who jumped to discredit him was the Dean of Paleondology Department of the University of Athens!!!

    You like it or not Christianity was founded in Hellenistic Alexandria and the chances of Christ being a Hellinized Jew or Greek are very high.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την βυθισμένη Ατλαντίδα την εμφανίζουν με επίκεντρο τη Βαβυλώνα. Μέσα στην ομίχλη εμφανίζεται ο Ερμής ο Τρισμέγιστος που μεταφέρει όλη τη γνώση. Ο Σιωνισμος ξεκινάει από τη Βαβυλώνα, τι σύμπτωση, όταν οι Ισραηλίτης υποδουλωθηκαν στο Ναβουχοδοβοσωρ.Αφηστε τα παραμύθια περί μεγάλου κατακλυσμου. Ο Πλάτωνας τον κατακλυσμός του Δευκαλίωνα τον αναφέρει στον Παρνασσό, όχι στη Βαβυλώνα. Η μέθοδος της πλανης που χρησιμοποιείται λέγεται συγκρητισμος..

      Διαγραφή
  8. the whole thing is fascinating .
    I guess someone strived to erase his legacy.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Achilles, you don't have to look far. Read Libanius and you will know exactly who cut our umbilicar cord from our true mother.

      Διαγραφή
  9. Τι λες ρε παιδι μου! Τι σου ειναι αυτοι οι Ελληνες! Μεχρι και θεανθρωπους γεννουν. Τωρα πως καταντησαν των Ευρωπαιων περιγελοι και των αρχαιων παλιατσοι ειναι αλλου παπα ευαγγελιο. ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΜΑΣΑΖ ΤΟΥ ΘΥΜΙΚΟΥ του κοσμακη......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καποτε καταντας κι ετσι..Για περιπου 1600 συν...και οι Εβραιοι ηταν περιγελα του κοσμου...και οι Γερμανοι κλπ....χιλιαδες ετη...και οι Σαξωνες κι ολοι.....Οτι βλεπεις τωρα ειναι παροδικο...γενικα.. Μην εχεις τοση στενοτητα στον νου...δεν ξερεις την διαρκεια οσων βλεπεις... Ποιο θυμικο ?? Υπαρχει η ιστορια εκει...κι αυτη δεν ειναι θυμικο.( εδω εχουν ...θυμικο οι Γερμανοι...Αγγλοι...κλπ...το δικο μας βρηκες ??)

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Δημήτρη, όπως σημειώνει και ο π. Γ. Μεταλληνός (σε κείμενο ιστοσελίδας όπου παρέπεμψα τον @Κοσμά):... "Ο Ελληνισμός δεν χρειάζεται την πλαστογράφηση της ιστορίας, για να μεγαλυνθεί, διότι ελληνική αρετή είναι η «ζήτησις της αληθείας» (Κλήμης ο Αλεξανδρεύς, +215 μ.Χ.) και δοξασμός του η αποδοχή και κήρυξή της στην Οικουμένη"...

      Διαγραφή
    3. Οι δυτικοι ...ηταν στα ...δενδρα οκ ?? Και ..μπορει να .ξαναγυρισουν....Δεν ειναι γραμμικη η ιστορια...δεν θα ανεβαινουν επ απειρον...καποτε θα πεσουν...

      Διαγραφή
    4. Σεβαστη Αναστασια...ποιος επιζητει αυτο ?? Ιστορικα γεγονοτα ειπα...Η Ελλαδα ειχε χρονια Τουρκικο ζυγο.Ηταν Τουρκια ? Οι Ιουδαιοι πηγαν σε τοπο ξενο κι εκαναν χωρα .Οι ιδιοι το λενε.Στην χωρα αυτη ζουσαν Μινωιτες απο παλια.Απ τον Λιβανο εως κατω ..ζουσαν πολυ καλα κιολας..αποικοι Μινωιτες.Τους ελεγαν Φιλισταιους η λαους της θαλασσας.Ειχαν τρομερο πολιτισμο και υπεροχες πολεις.Υπεταξσν ενα μερος της χωρας.Την Ιουδαια..και λιγο γυρω ..κατα καιρους. Εκει υπηρχε η περιφημη αρχαια Ελληνικη Πενταπολη.Οι κατοικοι οι παλιοι δεν εξωντωθηκαν ολοι.Ζουσαν πολλοι ακομη..Στην Γσλιλαια και γυρω απ την Τιβεριαδα λιμνη...ζουσαν φουλ Μινωιτες.Η εξοικιωση τους με τα ηθη..γλωσσα..κι εθιμα και θρησκεια των Ιουδαιων ηταν μεγαλη. Σαν Γαλιλαιος ο Ιησους ..εχει ελαχιστες πιθανοτητες ναταν Ιουδαιος. Μιλουσε κυρια ελληνικα...ηξερε κι Αραμαικα.Αλλα κυρια μιλουσε Ελληνικα....χωρις να ταχει διδαχτει..κσπου.Δηλ. ηταν η μητρικη του γλωσσα..Που ?? Στην Ιουδαια ...ξεκαρφωτα και γυρω ..ξεκαρφωτα..μιλουσαν Ελληνικα ??Μα αφου οι πολλοι γυρω ηταν.Ελληνες.Οι Ιουδαιοι ηταν.μειοψηφια...γυρω και ισως πλειοψηφια μονο στην Ιουδαια.Τι μεγαλωμα του ..Ελληνισμου λες ?? Ηταν μεγαλος τοτε...εφτανε εκει και πιο περα ....απο μονος !! Εγω.τον πηγα ??Ειναι τα γεγονοτα τετοια.

      Διαγραφή
    5. Γιατι δεν μου λες με δικα σου λογια γενικα σαν συμπερασμα λιτο τι λεει στην ουσια ο Μεταλληνος ??? Γιατι παραπεμπεις ? Δεν εβγαλες συμπερασμα τι λεει ? Σ αυτην την φαση δεν θελω τα αναλυτικα του στοιχεια....αλλα το κυριο συμπερασμα..( δεν χωνευω τις παραπομπες...γιατι καταργουν την κριση....τον λογο...και την συνανστροφη των οντων...αν ειναι ετσι...τοτε δεν θα μιλαμε...θα λεμε....συνεχεια ...τραβα δες...κι εσενα τροχονομο δεν σε θελω...παω και μονος...Φανταζεσαι να λεγανε οι δασκαλοι στα παιδια ολη μερα το ιδιο ...τραβα δες....?? Ζωη και ...κοτα εεε ?? Ευθυμα...)

      Διαγραφή
    6. Χασαν ..καπου ..βλεπω ..χωριζεις εαυτον ...απ τους Ελληνες...Δεν σου βγαινει η λεξη ..."ειμαστε"
      ...αλλα η λεξη .."αυτοι"...και ..καταντησαν....οχι καταντησαμε... Δεν κρυβεις κατι εεε .??

      Διαγραφή
    7. Χασάν εμείς οι Έλληνες ακόμα και επί τουρκοκρατίας παράγαμε έργο, εσεις οι μουσουλμάνοι αν δεν είχατε τους αποικιοκράτες Εγγλέζους, Γερμανούς, Γάλλους, Αμερικάνους να σας φτιάξουν σχολεία, δρόμους, υδραγωγεία γενικά υποδομή να σας μάθουν γεωργία και να εξορύξουν τα πετρέλαια σας, σήμερα ακόμα θα ήσασταν με τις καμήλες και τα σπαθιά.

      Δεν ειναι τυχαίο που όλες οι μουσουλμανικές χώρες ειναι τριτοκοσμικές ακόμα και η Τουρκία που τόσο την διαφημίζουν στην πραγματικότητα ειναι τριτοκοσμική χώρα, δεν είχε ποτέ πραγματική δημοκρατία, το 50%+ των εργαζομένων δεν έχει ασφάλεια, η πολεμική βιομηχανια εξαρτάτε από ξένους επιστήμονες που πληρώνετε χρυσάφι και το τρανταχτό παράδειγμα ειναι στα 400 χρόνια δεν μπορέσατε να κανετε να δημιουργίσετε κάτι ισάξιο η ανώτερο από τον Ελληνισμό έχοντας τον στα πόδια σας.

      Διαγραφή
    8. Αγαπητέ Δημήτρη, εφόσον παραπέμπω σε κάποιο κείμενο εννοείται ότι συμφωνώ με το περιεχόμενό του.... Πόσο μάλλον σε κείμενο τού π. Μεταλληνού ο οποίος απαντά στον επιμελή (και όχι βιαστικό) αναγνώστη σφαιρικά σε τόσο κρίσιμα θέματα ορθής πίστης... Διότι, επαναλαμβάνω ότι η αμφισβήτηση της Ιουδαϊκής καταγωγής τού Ιησού Χριστού δικαιώνει μόνο τους σταυρωτές του... Κατά τα λοιπά εννοείται ότι τα αναλύει σωστά (και πάλι) η φίλη μας Μαρία....

      Διαγραφή
  10. Aγαπητοί φίλοι τα πράγματα ενώ είναι ιστορικά ξεκάθαρα, σήμερα εσκεμμένα προσπαθούν να συσκοτισθούν για τους γνωστούς λόγους, για να χτυπηθούν η ταυτότητα και τα στοιχεία συνοχής (όπως η συγκροτημένη θρησκευτική πίστη) όσων λαών μπορούν να αποτελέσουν εμπόδιο στην επέλαση της ΝΤΠ.
    Βλέπουμε σήμερα απίστευτες διαστρεβλώσεις (π.χ. υποτιθέμενος Κώδικας Ντα Βίντσι), που φυσικά δεν τολμούν να γίνουν για τον Μωάμεθ ή τον Βούδα αλλά μόνο για τον Χριστό, γιατί ο στόχος είναι συγκεκριμένος.
    Αυτό το καταλαβαίνουν σιγά σιγά ακόμα και άνθρωποι που πιθανόν είναι και άθεοι [έχω παραθέσει άλλες φορές κάποια κείμενα όπως π.χ. του καθηγητή μαρξιστικής θεωρίας Δ. Πατέλη και του αριστερού Δ. Καζάκη που μιλούσε για την αφαίρεση του σταυρού από τη σημαία, (μπορούμε φυσικά να αναφέρουμε και πολλούς άλλους)].
    Σχετικά με το Πρόσωπο του Χριστού, είναι ιστορικά ΞΕΚΑΘΑΡΟ ότι 'κατά σάρκα' προήλθε από τον λαό Ισραήλ.
    Υπάρχει αναλυτικά γραμμένη ολόκληρη η γενεαλογία στα Ευαγγέλια του Ματθαίου και του Λουκά. Δεν έχει σημασία που αναφέρεται ο Ιωσήφ (ενώ δεν ήταν πατέρας Του, αφού γεννήθηκε δια Πνεύματος Αγίου), γιατί και η Παναγία από την οποία προήλθε (κατά σάρκα) ήταν από την ίδια ακριβώς οικογένεια με τον Ιωσήφ και είχαν κοινό γενεαλογικό δέντρο, και πολύ στενή συγγένεια:
    http://www.diakonima.gr/2014/12/24/γενεαλογία-ιησού-χριστού-ιωάννη-καρδ/

    Ο Θεός φυσικά δεν είναι προσωπολήπτης ούτε κάνει διακρίσεις ανάμεσα στους λαούς με ένα τρόπο ας πούμε 'φυλετικό' ή 'ρατσιστικό'.
    Ο μόνος λόγος που ο Χριστός (που είναι όντως υπεράνω εθνών όπως γράφτηκε) που προήλθε από τον συγκεκριμένο λαό, ήταν ότι εν μέσω των ειδωλολατρικών λαών της αρχαιότητας που ζούσαν στο σκοτάδι και έκαναν ακόμα και ανθρωποθυσίες για να εξευμενίσουν τους 'θεούς' (και πολλά άλλα ακατανόμαστα πράγματα), υπήρξε η πίστη κάποιων ανθρώπων στον ένα Θεό και η δίκαιη ζωή τους, από τους οποίους προήλθε ο λαός Ισραήλ που πήρε και το Νόμο ως μια πρώτη 'ένδειξη δικαιοσύνης'.
    Από κει και πέρα βλέπουμε ότι τελικά μόνο ένα μικρό ποσοστό ακολούθησε τον Χριστό ενώ οι υπόλοιποι Τον σταύρωσαν, ενώ τον δέχτηκε ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΡΟΠΟ η Ελλάδα η οποία είχε και αυτή μια άλλου είδους υπεροχή ανάμεσα στους βάρβαρους λαούς, να αναπτύξει τον φυσικό Νόμο της ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ που έχει έμφυτο ο άνθρωπος από τον Θεό (είχε φτάσει δηλαδή στα έσχατα όρια κατά το ανθρωπίνως δυνατό της έννοιας της Αρετής με ότι περιλαμβάνει αυτό, με φαινόμενα όπως π.χ. τον Σωκράτη που ήπιε το κώνειο για να μείνει πιστός σε όσα δίδασκε).

    Ανεξάρτητα με τις προσωπικές πεποιθήσεις του καθενός, ή τα ερωτηματικά του και γενικότερα την υπαρξιακή του αναζήτηση, πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η νόθευση της πίστης μας είναι ίσως το βασικότερο όπλο που έχουν στα χέρια τους σήμερα όσοι ονειρεύονται μια Νέα Παγκόσμια Τάξη.
    Δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε την ύπαρξή μας (κυριολεκτικά) από αυτή την πίστη.
    Μιλάμε όλοι για την πατρίδα, λες και είναι κάτι υλικό, κάτι που ορίζεται από κάποια σύνορα, έστω και από κάποια ιστορία, την οποία όμως βλέπουμε επιφανειακά.
    Αυτή όμως η ιστορία μας είναι ΑΠΟΛΥΤΑ συνυφασμένη με τη συγκεκριμένη πίστη.
    Τα τελευταία 40-50 χρόνια η Ελλάδα ως έννοια τελειώνει ακριβώς εξαιτίας της κατάπτωσης του ίδιου του πυρήνα της. Όσα συντελούνται γύρω μας είναι ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ και εικόνα αυτής της εσωτερικής διάλυσης που υφίσταται το έθνος μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ μαζί σου σε όσα γράφεις εκτός στο

      "Σχετικά με το Πρόσωπο του Χριστού, είναι ιστορικά ΞΕΚΑΘΑΡΟ ότι 'κατά σάρκα' προήλθε από τον λαό Ισραήλ."

      Δεν γεννήθηκε ο Χριστός με σπέρμα δεν είναι απόγονος της Εύας όπως ειναι η Παναγία μας και όλοι εμείς. Εκτός αυτού όλες οι αναφορές που γίνονται στο πρόσωπο του Θεοπάτορος Ιωακείμ το αναφέρουν ως "Γαλιλαίο" και όχι ως "Ιουδαίο".

      Για μένα δεν έχει σημασία η καταγωγή του Χριστού, γιατί δεν έχει ούτε κατά σάρκα καταγωγή, σημασία έχει ο κόσμος να καταλάβει ότι ειναι ο Θεός μας και δεν γινεται να έχει οποιαδήποτε καταγωγή!

      Διαγραφή
    2. @ Theo
      Δεν διαφωνούμε ως προς την ουσία, είπα ήδη κι εγώ ότι γεννήθηκε δια Πνεύματος Αγίου, αλλά επειδή ακριβώς είναι Θεός και Άνθρωπος (ο ενσαρκωμένος Θεός), έχει ως προς την ανθρώπινη KAI MONO φύση Του, μία συγκεκριμένη καταγωγή και προέλευση, και ένα συγκεκριμένο λαό στον οποίο γεννήθηκε και δίδαξε (για τους λόγους που είπαμε, γιατί μόνο σε αυτόν τον λαό υπήρχε ήδη η προετοιμασία μέσω της πίστης στον Ένα Θεό, και του Νόμου και όσων είπαν οι Προφήτες, ώστε να γίνει η πλήρης αποκάλυψη του Θεού στο Πρόσωπο και την διδασκαλία του Υιού και Λόγου Του και Θεού μας αληθινού), ο οποίος μόνο ως Άνθρωπος είχε και τα λεγόμενα αδιάβλητα ανθρώπινα πάθη (πείνα, δίψα, κούραση), που δεν είχε η Θεϊκή Φύση Του.

      Το λέει ο Απ. Παύλος στην Επ. προς Ρωμαίους, στο 9ο Κεφάλαιο, στο σημείο που αναφέρει ότι έχει αδιάλειπτη οδύνη για την απιστία των Ισραηλιτών «... ων αι διαθήκαι, και η νομοθεσία, και η λατρεία και αι επαγγελίαι, ων οι πατέρες, και εξ ών ο Χριστός το κατά σάρκα, ο ων επί πάντων Θεός...».
      Δηλ. από αυτούς προήλθε ο Χριστός κατά σάρκα.

      Αμέσως μετά όμως λέει [ακριβώς για να μην παρανοηθεί αυτό, και θεωρηθεί ότι «ως Θεός» είναι ο υποτιθέμενος «Θεός των Εβραίων»] ότι:
      «... ου γαρ πάντες οι εξ Ισραήλ, ούτοι Ισραήλ, ούδ΄ότι εισί σπέρμα Αβραάμ, πάντες τέκνα, αλλά εν Ισαάκ κληθήσεταί σοι σπέρμα. Τουτ' έστιν ου τα τέκνα της σαρκός, ταύτα τέκνα του Θεού, αλλά τα τέκνα της επαγγελίας...».

      Δηλ. ο αληθινός (ο πνευματικός) Ισραήλ, είναι οι «εκ πίστεως Αβραάμ» (αυτοί που θα έχουν την πίστη του Αβραάμ), δηλ. η Εκκλησία που αποτελείται από όλα τα έθνη, και όχι οι εκ της σάρκας του Αβραάμ (όπως ήταν π.χ ο Ισμαήλ αλλά και όπως εξελίχθηκε τελικά το μεγαλύτερο μέρος των Εβραίων που απέρριψε τον Χριστό και περιμένει μέχρι σήμερα τον ψευδομεσσία του..).

      Σχετικά με την αναφορά του Ιωακείμ ως Γαλιλαίου, προφανώς θα είναι γεωγραφικός προσδιορισμός, που δεν καταργεί την εβραϊκή του καταγωγή (επειδή η περιοχή ονομάζεται «Γαλιλαία των εθνών»)...
      Αυτά μπορούμε να τα λέμε με βεβαιότητα αφού γνωρίζουμε επακριβώς το γενεαλογικό τους δέντρο, αλλά και γιατί η Αγία Άννα, δεν υπήρχε περίπτωση να ήταν παντρεμένη με αλλοεθνή αφού ο Νόμος τους το απαγόρευε, για να διατηρηθεί η πίστη τους και να μην πέσουν σε ειδωλολατρεία...
      Διαφορετικά, νομίζω ότι δεν θα ήταν τόσο κατηγορηματικός ο Απ.Παύλος στις Επιστολές του...

      Να πω ακόμα ότι προσωπικά εμπιστεύομαι πάρα πολύ τον π. Γ.Μεταλληνό στον οποίο μας παρέπεμψε η Αναστασία και θα διαβάσω το κείμενό του...
      Δεν είναι μόνο πολύ καταρτισμένος θεολογικά, αλλά θα ήθελα με την ευκαιρία να προσθέσω ότι και ως άνθρωπος έχει σοφία και διάκριση ειδικά πάνω στα θέματα που καταστρέφουν σήμερα την Εκκλησία (που είναι όπως τα έχει πει τόσο αναλυτικά και ο π. Ε. Θεοδωρόπουλος στο βιβλίο του «Τα δύο Άκρα», από τη μία ο οικουμενισμός, και από την άλλη ο «ου κατ΄επίγνωσιν» ζηλωτισμός που έχει δημιουργήσει διαταραγμένους και τελικά ολιγόπιστους ανθρώπους που «καταστρέφουν, προσπαθώντας να σώσουν», μέσω των κινήσεων πανικού και αποκοπής τους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από την Εκκλησία).

      Διαγραφή
    3. Μαρια στον Παυλο στηριζεις ενα κυριο κομματι οσων λες ? Και ποιον Νομο λες ? Τον Μωσαικο ?? Τις 10 εντολες ? Αν δεν απατωμαι ο μονοθεισμος πρωτοεμφανιστηκε στην Αιγυπτο...για μια μικρη περιοδο...με Φαραω μονοθειστη.Αυτο δεν κρατησε πολυ.Επεστρεψε το παλιο ιερατειο.Η Εξοδος..ηταν το αποτελεσμα της επιστροφης αυτης. Οι μονοθειστες εκδιωχθηκαν ...ενας αριθμος σχετικα μικρος...Τι ακριβως ισχυριζομαστε εδω ? Οτι οι ..Ιουδαιοι ειναι ...ιστορικος λαος ?? Αυτα τα λεει μονο η θρησκεια τους...οχι ιστορικες αναφορες.Οι ιδιοι δηλ. Και κανεις αλλος λαος γυρω..αρχαιος η νεωτερος..Ο Αλεξανδρος περασε απ εκει...με πληθος ιστορικων ..και ηταν...σαν να μην υπηρχαν.Αν ειχαν ενα αρχαιο ιστορικο βαθος ...οπως λενε παλιο και ..θεμελιωδες...δεν θα το ηξερε ο Αλεξανδρος...οι ιστορικοι του...οι παντες γυρω ?! Αν ειναι δυνατον...και μαλιστα..απο απογονους των ...πρωτων της δημιουργιας ( !!!)... του ...Αβρααμ κλπ....με τον Μωσαικο νομο...του Θεου ανα χειρας !! Δεν πηρε μυρουδια κανεις....Αν λεγονται σοβαρα αυτα...Λεγονται ?? Ειπα πως δεν εχει σημασια η καταγωγη του Ιησου...αλλα υπαρχει μια ανθρωπινη συμφωνα με τα ανθρωπινα μετρα.Για πιθανοτητες ειπα...σκετο.

      Διαγραφή
    4. Αγαπητέ μου Δημήτρη, αρχικά να πω ότι σέβομαι απόλυτα κάθε άνθρωπο, όπως και την ελευθερία του και το δικαίωμά του να αμφισβητεί, να ψάχνει, και να πιστεύει ότι θέλει, ακόμα να είναι και άθεος, αφού πρώτος ο Θεός δεν παραβιάζει την ελευθερία κανενός.
      Όμως, απ΄την στιγμή που θα δεχτούμε (αν θέλουμε φυσικά να δεχτούμε), τον ιστορικό Ιησού Χριστό ως τον ενσαρκωμένο Θεό, θα πρέπει να πιστέψουμε όλα όσα μας είπε ως την απόλυτη αλήθεια...
      Ο Ίδιος λοιπόν επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την Π.Διαθήκη, αναφέροντας και τους προπάτορες Αβραάμ, Ισαάκ και Ιακώβ (μας λέει μάλιστα ότι θα είναι από τους πρώτους σε αξία στην αιωνιότητα), και τον δίκαιο Νώε, και τον Λωτ στα Σόδομα, και τους Ισραηλίτες που «ύψωσαν τον όφι στην έρημο» [(συμβολισμός του Εσταυρωμένου) για να σωθούν από τα φίδια], και τον Προφήτη Ηλία, και τον Μωυσή (εμφανίστηκαν και μαζί Του στο όρος Θαβώρ κατά την Μεταμόρφωση), και τους άλλους Προφήτες, και μάλιστα μετά την Ανάστασή Του, ερμήνευε στους δύσπιστους μαθητές τις Προφητείες και τους Ψαλμούς του Δαβίδ, που αναφερόταν σ΄Εκείνον.

      Τα ιστορικά γεγονότα του λαού Ισραήλ έχουν ένα πολύ ισχυρό συμβολισμό και είναι η «σκιά» όλων των γεγονότων της Καινής, όπως π.χ. όταν ο Μωυσής τους είπε να σφάξουν ένα αρνί «τέλειο χωρίς μώμο ή κηλίδα», και με το αίμα του να βάψουν την πόρτα του σπιτιού τους και να το φάνε με χόρτα πικρά και άζυμα. Αυτό συμβολίζει τον Ίδιο τον Χριστό που τον «τρώμε», αλληγορικά ως Λόγο Θεού, ή «κυριολεκτικά» με την Θεία Κοινωνία ως Σάρκα και Αίμα Χριστού, συνοδευμένο με τα «άζυμα» (χωρίς την «παλαιά ζύμη» της κακίας όπως μας ερμηνεύει) και με χόρτα πικρά που είναι οι διωγμοί. Τι να πρωτοπούμε από την Παλαιά Διαθήκη. Σαστίζει το μυαλό με το πλήθος των συμβολισμών.Η σκηνή του Μαρτυρίου συμβολίζει την Εκκλησία. Τα άγια των Αγίων στα οποία «μπαίνει μία φορά ο Αρχιερέας» είχαν την χρυσή κιβωτό με την στάμνα που περιείχε το μάννα, και αυτή η κιβωτός συμβολίζει την Παναγία, (και το μάννα τον Χριστό), όπως και η καιόμενη βάτος που είδε ο Μωυσής στο όρος Σινά... Υπάρχει προφητικός συμβολισμός όλων όσων θα επακολουθούσαν...

      Σχετικά με τον μονοθεϊσμό στην Αίγυπτο αν δεν κάνω λάθος ήταν στα λίγα χρόνια του Τουτανχαμών, ο οποίος όμως επέβαλε την λατρεία του εαυτού του.
      Εδώ δεν μιλάμε έτσι γενικά και αόριστα για μονοθεϊσμό, αλλά για την πίστη στον Ένα και αληθινό Θεό. Σε Αυτόν πίστευαν οι προπάτορες του Χριστού, και κανένας άλλος λαός,(ούτε οι Έλληνες, απλά κάποιοι αμφισβήτησαν το 12θεο και μίλησαν για ένα «άγνωστο Θεό») γι΄αυτό ο Θεός είπε στον Αβραάμ ότι «το σπέρμα του, θα κληρονομήσει τα πάντα», δηλ. ο Χριστός και όσους αυτός θα «γεννούσε» πνευματικά με την θυσία Του δηλ. η Εκκλησία Του που δημιουργείται από το «αίμα και ύδωρ» που έτρεξε απ την πλευρά Του (όπως από την πλευρά του Αδάμ δημιουργήθηκε η Εύα), που συμβολίζει την πίστη στον απολυτρωτικό σκοπό του Αίματός Του στον Σταυρό, και το βάπτισμα.
      Ο Νόμος ήταν οι 10 Εντολές με πολλές ακόμα διατάξεις που έβαζαν ένα πρώτο φραγμό στο κακό (το «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» δεν ήταν κάποια εντολή για λόγους εκδίκησης, αλλά λόγω της ηθικής ατέλειας του κόσμου ήταν ας πούμε ο μόνος λόγος για τον οποίο επιτρεπόταν να κάνεις κι εσύ κάτι κακό στον άλλο, που φυσικά το καλύτερο θα ήταν να μην το κάνεις) και οι διατάξεις αυτές είχαν και πολλά στοιχεία δικαιοσύνης σχετικά με τη δουλεία και άλλα ζητήματα...
      Τα λόγια των Προφητών δεν περιείχαν νομικές διατάξεις αλλά μόνο ευσπλαχνία και δικαιοσύνη, και ήταν το επόμενο στάδιο για να φτάσουμε τελικά στην εποχή της Χάρης και της τελειότητας του Χριστού.
      Ο Μ.Αλέξανδρος διέδοσε την ελληνική (ελληνιστική) γλώσσα στην οποία έγινε η μετάφραση των 70 της Π.Διαθήκης και στην οποία γράφτηκαν αργότερα τα Ευαγγέλια.
      Λοιπόν για να συνοψίσω όσα είπα, όλα ξεκινούν και τελειώνουν από το πως βλέπουμε τον Χριστό. Αν τον πιστεύουμε απόλυτα ως Θεό Αληθινό, δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε όσα μας είπε...
      Καλό σου βράδυ...

      Διαγραφή
    5. Περασε απ εκει ο Αλεξσνδρος..ιστορικοι...φιλοδοφοι ..καλοπροαιρετοι κιολας πολυ...και δεν ....επεσε στα χερια τους...δεν διαβασαν τον ...Νομο...την σοφια .τους...? Δεν διεκριναν την αξια του εεε ?? Η μηπως τους φανηκε ...ας πουμε ευγενικα...του δημοτικου ?? Πως και στην Αιγυπτο τους φανηκε αξιο σεβασμου..προσοχης...και σπουδαιοτερο ?? Δεν στεκουν αυτα ολα...Στην Βαβυλωνα δεν διαβασαν τους νομους του Χαμουραμπι ?? Διαβασαν..Τους βρηκαν αναξιους για την εποχη τους ?? Οχι...τους μελετησαν..σαν αξιους .Ακουσαν για ...εναν κατακλυσμο του Νωε...ενω οι ιδιοι ....και οι Αιγυπτιοι ηξεραν ηδη ....τρεις !!! Του Ωγιγου....του Δαρδανου ...και του Δευκαλιωνα...Τι σοβαρα να παρουν απ τον....Μωυση ?? Τον νομο του ??
      Μην πουμε αλλα....ειναι θυελα ...πχ οτι ο κοσμος εγινε κατα την φυλη Μωυση το ...6.000 π.Χ....οταν οι Αιγυπτιοι ειπαν στον Σολωνα οτι μονο η ...Ατλαντιδα βυθιστηκε το ...10.000 π.Χ....και ειχε ηδη πολιτισμο πιο πριν ?? Τι σοβαρα να παρουν απ ολα αυτα ?? Τον...μυθικο Αβρααμ ?? Τον ...μεγαλο ...Ιακωβ ?? Τι ??

      Διαγραφή
    6. Οχι ο Τουτανχαμων ...Ο Ακενατων ...Ο Τουτανχαμων αντιθετα απ οτι λες...επανεφερε την παλια θρησκεια....και ηταν γαμπρος του Ακενατων...Δεν επεβαλε καμμια λατρεια του εαυτου του...αυτος..ο αλλος ναι....οστις αλλαξε και ..ονομα σε Ατ-ων....για να ...μοιαζει με τον....ων ....του κρατικου μονοθεισμου του..Ο Τουταγχαμων δεν προλαβε καν να ζησει για να κανει οσα λες...δολοφονηθηκε ετων 18...απ τους ανατραπεντες μονοθειστες γιατι τους ανετρεψε.

      Διαγραφή
    7. Eίπα ήδη ότι οι Έλληνες έφτασαν στο ύψιστο όριο ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ σοφίας (κατά τη φυσική ανθρώπινη δυνατότητα), ανέπτυξαν στο έπακρο τον ΦΥΣΙΚΟ Νόμο της συνείδησης που έχει έμφυτο κάθε άνθρωπος από τον Θεό, και με βάση τον οποίο θα κριθεί (από την ίδια τη συνείδησή του και τον Θεό) όποιος πέρασε απ΄αυτή τη γη, και δεν άκουσε ποτέ για τον Χριστό και τη διδασκαλία Του.
      Ο Νόμος του Μωυσή ήταν μια απλή 'ΕΠΙΓΝΩΣΗ αμαρτίας'. Το εξηγεί ο Απ.Παύλος. Ήταν ένας πρώτος διαχωρισμός του καλού απ΄το κακό.
      Χωρίς την ευσπλαχνία και την αγάπη (που είναι το ΕΠΙΠΛΕΟΝ λάδι που έχουν στα αγγεία τους οι 5 παρθένες, στην γνωστή παραβολή) είναι ένας νομικισμός, ένα νεκρό γράμμα, μια φαρισαϊκή ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΩΣΗ που παραπέμπει στο δέντρο του καλού και του κακού που επιθύμησαν οι πρωτόπλαστοι (που ήταν η αυτονόμηση απ΄τον Θεό και η ΑΥΤΟΘΕΩΣΗ με τις δικές τους δυνάμεις).
      Σχετικά με τις χρονολογίες (και γενικότερα τα χρονικά διαστήματα), το έχουμε ξανασυζητήσει και είπα την γνώμη μου ότι δεν χρειάζεται να κολλάμε στην κυριολεξία των εκφράσεων γιατί τα περισσότερα είναι συμβολικά.
      Το 'γράμμα' σκοτώνει, ενώ το 'πνεύμα' ζωοποιεί.
      Για τον Αβραάμ και τον Ιακώβ, επαναλαμβάνω ότι έχει μιλήσει ο ίδιος ο Χριστός.
      Αν σ΄ενδιαφέρει να δεις αναλυτικά γι΄αυτά τα πρόσωπα, μπορείς να διαβάσεις όσα έχει γράψει με απλό και προσιτό τρόπο πάνω στο βιβλίο της Γένεσης ένας από τους μεγαλύτερους Πατέρες ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος :
      http://users.sch.gr/aiasgr/Paterika_keimena/Eurethrio/Agios_Iwannhs_o_Xrusostomos_Apanta.htm
      [από τις επιλογές που σου βγάζει πήγαινε στον Τόμο 47 (κάνε μεγέθυνση) και αν θέλεις διαβάζεις και οτιδήποτε άλλο από τα κείμενά του, έχει άλλωστε ερμηνεύσει ολόκληρη την Αγία Γραφή]



      Κλείνω με ένα απόσπασμα από την Α΄Επιστολή προς Κορινθίους:
      Ὁ λόγος γὰρ ὁ τοῦ σταυροῦ τοῖς μὲν ἀπολλυμένοις μωρία ἐστί, τοῖς δὲ σῳζομένοις ἡμῖν δύναμις Θεοῦ ἐστι.
      γέγραπται γάρ· ἀπολῶ τὴν σοφίαν τῶν σοφῶν, καὶ τὴν σύνεσιν τῶν συνετῶν ἀθετήσω.
      ποῦ σοφός; ποῦ γραμματεύς; ποῦ συζητητὴς τοῦ αἰῶνος τούτου;
      οὐχὶ ἐμώρανεν ὁ Θεὸς τὴν σοφίαν τοῦ κόσμου τούτου;

      ἐπειδὴ γὰρ ἐν τῇ σοφίᾳ τοῦ Θεοῦ οὐκ ἔγνω ὁ κόσμος διὰ τῆς σοφίας τὸν Θεόν, εὐδόκησεν ὁ Θεὸς διὰ τῆς μωρίας τοῦ κηρύγματος σῶσαι τοὺς πιστεύοντας.

      ἐπειδὴ καὶ Ἰουδαῖοι σημεῖον αἰτοῦσι καὶ Ἕλληνες σοφίαν ζητοῦσιν,
      ἡμεῖς δὲ κηρύσσομεν Χριστὸν ἐσταυρωμένον,
      Ἰουδαίοις μὲν σκάνδαλον, Ἕλλησι δὲ μωρίαν,
      αὐτοῖς δὲ τοῖς κλητοῖς, Ἰουδαίοις τε καὶ Ἕλλησι, Χριστὸν Θεοῦ δύναμιν καὶ Θεοῦ σοφίαν·
      ὅτι τὸ μωρὸν τοῦ Θεοῦ σοφώτερον τῶν ἀνθρώπων ἐστί, καὶ τὸ ἀσθενὲς τοῦ Θεοῦ ἰσχυρότερον τῶν ἀνθρώπων ἐστί.

      Διαγραφή
    8. Ευχαριστω για την ευγενικη κουβεντα..Ο Ακενατων λοιπον ...με τον περιφημο ...Ιωσηφ...των πληγων. ( τον...Κισιγκερ της εποχης)....Τσιαο...

      Διαγραφή
    9. Μπορω να φανταστω εναν λογο που ο Θεος ενσαρκωθηκε στον τοπο αυτον...Το φαρμακο στην πληγη δεν το βαζεις ?? Τσιαο..

      Διαγραφή
    10. Έχεις δίκιο ότι δεν ήταν ο Τουταγχαμών. Με μπέρδεψε μια πρόσφατη υπερπαραγωγή που είχα δει, που τον δείχνει προς το τέλος να σφάζει εξ ολοκλήρου το ιερατείο της Αιγύπτου.Είναι αυτή:
      http://www.christianikocinema.com/2017/09/tut-tv-mini-series-2016.html

      Σχετικά με τον Ακενατών και τον 'μονοθεϊσμό' του, αντιγράφω ένα απόσπασμα από ένα σχετικό άρθρο:
      «Αν ο μονοθεϊσμός ήταν προϊόν κοινωνικής εξέλιξης, θα έπρεπε να εμφανιστεί σε υψηλά οργανωμένες κοινωνίες, όπως της Αιγύπτου, της Βαβυλωνίας, της Ασσυρίας, που σαφώς υπερείχαν κατά πολύ από τον απλό, ποιμενικό λαό του Ισραήλ.
      Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, παρά τη σοφία και την πολυμάθειά τους, λάτρευαν πολλούς θεούς, ήταν τοτεμιστές (λατρεία ζωόμορφων θεών) και ανεγνώριζαν το Φαραώ, ως θεό. Είχαν όχι λιγότερους από 70 ζωόμορφους θεούς, χώρια από πολλούς άλλους. Οι Ασσυροβαβυλώνιοι, πάλι, έφτασαν σε κάποια εποχή να λατρεύουν γύρω στους 7.000 θεούς!
      Αντιθέτως, ο μικρός λαός Ισραήλ, εκτός από τη μονοθεϊστική θρησκεία του, δεν προσέφερε τίποτ’ άλλο στον κόσμο. Η Βίβλος υπήρξε η φορητή του, κιβωτός του πνεύματος (H.G. Wells).
      Ο ρόλος του υπήρξε περιορισμένος έως ανύπαρκτος στις τέχνες, τη φιλοσοφία, τα μαθηματικά..

      Για την μοναδικότητά αυτή της θρησκείας του αρχαίου Ισραήλ, ο ειδικός μελετητής ιστορικός Y. Kaufmann, δημοσίευσε μια εργασία σε οκτώ τόμους, αποδεικνύοντας ότι ο μονοθεϊσμός των Εβραίων παραμένει ένα φαινόμενο μοναδικό στην ιστορία, που ξεφεύγει από τα δίχτυα της επιστημονικής έρευνας, δεν είναι καρπός μιας μεταφυσικής σκέψης, ενός ανθρώπου, μιας κάστας ιερέων, ούτε μιας πολιτικής, ούτε μιας θρησκευτικής εξέλιξης. Είναι κατάφαση της πίστης και της εμπειρίας ορισμένων πιστών ανθρώπων όπως σωστά παρατήρησε ο μαθηματικός και φιλόσοφος B. Pascal.

      Μια θεωρία θέλει τον Μωυσή, επινοητή του Θεού Γιαχβέ, ο οποίος επέβαλε τη λατρεία του στο λαό Ισραήλ.
      Υπάρχουν μάλιστα μερικοί, που υποστηρίζουν όπως έκανε ο Sigmund Freud ότι ο Μωυσής ήταν ένας Αιγύπτιος, όπως είχε υποστηρίξει στην αρχαιότητα και ο χριστιανομάχος Κέλσος, που έκλεψε την ιδέα του ενός θεού από τους Αιγυπτίους, και, μάλιστα από τον Φαραώ Ακενατών (1370-1353 π.Χ.), ο οποίος λάτρευε στα χρόνια του, μόνον έναν θεό, το θεό Ήλιο, Ατών!

      Βέβαια, η θεωρία αυτή του Freud δεν μπόρεσε να σταθεί και ούτε έγινε ποτέ αποδεκτή από τους ερευνητές και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, για τους εξής σοβαρούς λόγους:

      Πρώτα απ’ όλα, ο Μωυσής, σύμφωνα με όλες τις βιβλικές ενδείξεις και τις σύγχρονες απόψεις, έζησε τον 15ο π.Χ. αιώνα και, συνεπώς, προηγήθηκε του Ακενατών, και, φυσικά, δεν είχε καμιά γνώση του Φαραώ αυτού ή επαφή μαζί του, για να επηρεαστεί με οποιονδήποτε τρόπο!

      Δεύτερον, η λατρεία του θεού ήλιου Ατών από τον Φαραώ ήταν για προσωπική αποκλειστικά χρήση του. Ο αιγυπτιακός λαός, είχε πλήρη άγνοια του εγχειρήματός του αυτού, το οποίο εξέπνευσε μαζί μ’ αυτόν και εξαφανίστηκε. Μάλιστα, το ιερατείο της Αιγύπτου ήταν εναντίον του, και γι’ αυτό ξέσπασε σε επανάσταση.

      Τρίτον, η λατρεία αυτή του Ατών ήταν λατρεία του ήλιου και όχι ενός υπέρτατου Θεού, πνευματικού, υπεράνω της φύσης, δημιουργού και του ήλιου.

      Τέταρτον, ο θεός ήλιος δεν είχε καμιά ηθική υπόσταση και απαίτηση, (όπως ο Θεός, με τον οποίο έχουμε τον ηθικό μονοθεϊσμό), και η λατρεία του έχει πανθεϊστικά στοιχεία, χωρίς ηθικό κώδικα, χωρίς «επιτρέπεται» και «απαγορεύεται». Ο αιγυπτιολόγος John A. Wilson επισημαίνει ότι η λατρεία του Ατών βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τον εβραϊκό μονοθεϊσμό.
      Ούτε για αμιγή μονοθεϊσμό μπορούμε να μιλήσουμε στη θρησκεία του Ακενατών, αφού ο ίδιος ως Φαραώ λατρευόταν ως θεός-βασιλιάς και η σύζυγός του Νεφερτίτη, υποκαθιστούσε όλες τις προηγούμενες μητέρες-θεές της Αιγύπτου. Σύμφωνα, δε με νεότερα ευρήματα, δεν έπαυσαν να συνυπάρχουν στη διάρκεια της θητείας του, ο θεός-πατέρας του, Αμένωφις Γ’, ο θεός Πτα και ο θεός των νεκρών Πτα-Σοκάρ-Όσιρις.
      Όλα αυτά δείχνουν, πόσο βιαστικά και ανερμάτιστα είναι συμπεράσματα κριτικών και μαρξιστών, σαν του Γ. Κορδάτου, που για ιδεολογικούς λόγους, υποστηρίζει με εκφράσεις τύπου «υποπτεύομαι» και «μου φαίνεται», την προέλευση του Γιαχβέ από την Ατωνική λατρεία του Ακενατών!

      (συνεχίζεται)

      Διαγραφή
    11. Αλλά για να επανέλθουμε στο θέμα κατά πόσον ο Μωυσής (ή έστω όπως το θέλουν οι κριτικοί, το Ιουδαϊκό ιερατείο) μπορούσε να επινοήσει έναν τέτοιο Θεό και να τον επιβάλλει σ’ έναν ολόκληρο λαό, η απάντηση με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα είναι σαφώς αρνητική. Και ιδού, το γιατί:

      Πρώτον: Ο Μωυσής, θα ήταν εν τοιαύτη περιπτώσει η μεγαλύτερη ιδιοφυΐα όλων των αιώνων, όλων των εποχών, αφού συνέλαβε και παρουσίασε έναν Θεό, πάνω και πέρα από τις αναλογίες, τα μέτρα και τις αντιλήψεις, όχι μόνο της εποχής του, αλλά όλων των εποχών. Συνέλαβε δηλαδή, έναν Θεό ασύλληπτο, ανυπέρβλητο, ασύγκριτο, μοναδικό, σύμφωνα με αρχές που μπορεί να ικανοποιήσει τους πιστούς ανθρώπους όλων των εποχών, απλούς και διανοούμενους, ακόμη και τους σύγχρονους επιστήμονες που μιλούν για Θεό-Δημιουργό της ύλης και του σύμπαντος (θεωρία του Bing Bang-Ανθρωπική Κοσμολογική Αρχή).

      Δεύτερον: Φαίνεται αδύνατον, να μπορούσε ένας άνθρωπος να συλλάβει αλλά και να επιβάλλει τη λατρεία ενός Θεού σ’ έναν ολόκληρο λαό, αν ο λαός αυτός δεν είχε πειστεί εμπειρικά και δια «σημείων και τεράτων», μέσω της απελευθέρωσής του από τη δουλεία της Αιγύπτου και από τη ειδωλολατρία της.
      Προηγούνται οι ενέργειες του Θεού και μετά ακολουθεί η αποδοχή του από το λαό. Η εμπειρία του λαού, είχε σχέση με τη λατρεία. Δεν επιβλήθηκε από κανέναν, σε κανέναν.
      Όπως σημειώνει ο διακεκριμένος παλαιοδιαθηκολόγος και βιβλικός αρχαιολόγος G. Wright:
      «Πώς έφθασε ο Ισραήλ σε μια τέτοια κατανόηση του Θεού;Μια μεγάλη δύναμη, μεγαλύτερη από αυτήν του Φαραώ, ή οτιδήποτε στον κόσμο, απελευθέρωσε το λαό από την Αιγυπτιακή δουλεία. Το έκανε αυτό δείχνοντας τον απόλυτο έλεγχό του πάνω στις δυνάμεις της φύσης, και με τα γεγονότα που επακολούθησαν, ο Ισραήλ ανεγνώρισε ότι ο Θεός είναι ο μόνος δημιουργός επειδή είναι κύριος όλων».

      Τρίτον: Η άποψη ότι ο Μωυσής επινόησε τον Γιαχβέ και επέβαλε τη λατρεία του στο λαό, έρχεται σε καταφανή αντίθεση με τα βιβλικά κείμενα, που μιλούν για την προ του Μωυσή Αποκάλυψη του Θεού στον Αβραάμ, τον Ισαάκ και Ιακώβ, μιλούν για τον Θεό των πατέρων, που τον λάτρευαν οι προ-πάτορες τους πεντακόσια χρόνια πριν.

      Τέταρτον: Ο Θεός αυτός, όπως είδαμε, είναι στην κυριολεξία ασύλληπτος, ασύγκριτος και ανυπέρβλητος. Δεν είναι Θεός του παρελθόντος αλλά του μέλλοντος. Θεός, ο οποίος, «απ’ αρχής αναγγέλλει το τέλος και από πρότερον τα μη γεγονότα».
      Μέσα στο Δευτερονόμιο (κεφ. 28, 29 και 32) και στο Λευιτικό (κεφ. 26), υπάρχει εν σπέρματι, όλη η μετέπειτα ιστορία και η εξέλιξη και η τύχη του λαού Ισραήλ, μέχρι σήμερα (ο ξεριζωμός και ο διασκορπισμός του και η επισυναγωγή του), για να μη μιλήσουμε για τις δεκάδες άλλες προφητείες λαών, εθνών, αυτοκρατοριών και πόλεων, που υπάρχουν εγκατεσπαρμένες μέσα στις σελίδες της Βίβλου, και τις δεκάδες μεσσιανικές προφητείες που εκπληρώθηκαν αιώνες αργότερα. Η Βίβλος, είναι βιβλίο προφητειών, γιατί ο Θεός της μπορεί να προλέγει και να προκαθορίζει το μέλλον!
      Ποια ανθρώπινη διάνοια, λοιπόν, θα μπορούσε να επινοήσει έναν Θεό, που μπορεί να προλέγει το μέλλον και να επαληθεύεται, που υπόσχεται και εκπληρώνει, κι αυτό το γεγονός μπορεί να ψηλαφείται μέσα στις σελίδες της ιστορίας, ακριβώς, για να δείξει ότι είναι ζων, αποκαλυπτόμενος θεός, και όχι προϊόν φαντασίας και επίνοιας ανθρώπων;
      Γιατί αυτός είναι Κύριος όλων, Κύριος κυρίων, και ο επινοητής όλων των επινοητών!

      Πέμπτον: Ο Θεός του Μωυσή, όπως λέγεται, και των πατέρων, είναι όπως είδαμε Θεός και πατέρας του Κυρίου Ιησού Χριστού. Αν ήταν Θεός ανθρώπινης επίνοιας και σύλληψης, δεν θα τον αναγνώριζε σε καμιά περίπτωση ο Ιησούς, ούτε θα τον αποκαλούσε «σε τον μόνον αληθινό Θεό», στην αρχιερατική προσευχή του (Ιωάν. 17:3).»


      Η ολοκληρωμένη όμως εικόνα των πραγμάτων, είναι ότι αυτός ο λαός τελικά δεν αποδέχτηκε τον Μεσσία αλλά Τον σταύρωσε, και μάλιστα θεωρεί από τότε μέχρι σήμερα τον Χριστό και τους Χριστιανούς ως την αιτία της καταστροφής του. Είναι σήμερα γνωστός σε όλους ο σιωνισμός (στον οποίο εμπλέκονται κάποιοι επιφανείς Εβραίοι όπως οι Ρότσιλντ, και όχι φυσικά όλοι), όπως και οι σκοποί του.
      Ευχαριστώ κι εγώ για τη συνομιλία.

      Διαγραφή
  11. Για τον κύριο Στούκα:

    https://apolloniustyaneus.blogspot.com/2013/09/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.