19/2/19

Το ζήτημα των Κούρδων

Με τον Δρα Χρίστο Αχιλλέως Θεοδούλου
Πολλοί διερωτώνται, γιατί, ενώ οι Κούρδοι υφίστανται τόσα δεινά στη Μέση Ανατολή, στο Ιράκ, στη Συρία και κυρίως από την Τουρκία, οι Μεγάλες Δυνάμεις δεν επεμβαίνουν ή, αν επεμβαίνουν, επεμβαίνουν σπασμωδικά, υπέρ τους. Και, κυρίως, τι συμβαίνει με το θέμα της μεταχείρισης των Κούρδων από τους Τούρκους και τη σιωπηλή ανοχή των Δυνάμεων;
Ως γνωστόν, οι Κούρδοι κατοικούν σε περιοχές που ανήκουν στο Ιράκ, στη Συρία και στην Τουρκία. Η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερός τους εχθρός, γιατί, αν δημιουργηθεί ανεξάρτητο Κουρδικό Κράτος από τους Κούρδους των 3 άνω χωρών, η Τουρκία εκτός του ότι θα χάσει τους Κούρδους υπηκόους της, θα έχει επίσης να λογαριάσει ένα νέο Κράτος, το οποίο, ίσως σε μερικά θέματα δεν θα είναι φιλικό προς αυτήν. Γι’ αυτό, η Τουρκία πολεμά τους Κούρδους, τον αρχηγό του PKK, κ. Οcalan, τον έχει φυλακισμένο για περίπου 20 χρόνια τώρα στη Νήσο Imrali, και έχει καταλάβει τον κουρδικό θύλακο της Afrin, βόρεια της Συρίας.

Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούσαν τους Κούρδους στη Μέση Ανατολή εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, πράγμα το οποίο έφερνε την αντίδραση της Τουρκίας.

Γιατί, λοιπόν, οι Δυνάμεις που έχουν συμφέροντα στη Μέση Ανατολή και κυρίως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν υπερασπίζονται τους Κούρδους, αλλά, στην πράξη, τους άφησαν στα χέρια των Τούρκων;
Ο λόγος είναι τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που έχουν στην Τουρκία και επίσης ο εκβιασμός των Τούρκων για το θέμα των προσφύγων, οι οποίοι, διαμέσου της Τουρκίας, διοχετεύονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όσο, δε, αφορά τα δικαιώματα των Κούρδων, οι Κούρδοι λένε ότι τα καθεστώτα της Τουρκίας, του Ιράν, του Ιράκ, της Συρίας και της Σαουδικής Αραβίας συμμαχούν εναντίον τους (βλ. IHSAN KURT, “Pourquoi ignore-t-on les Kurdes?”, άρθρο στον Τύπο).
Αυτή είναι η κατάσταση σχετικά με τους Κούρδους στη Μέση Ανατολή και οι λόγοι για την πολιτική των Δυνάμεων απέναντί τους.

ΔΡ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ
c.a.theodoulou@cytanet.com.cy
Δικηγόρος,
Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων
(Η.Ε.Ι., Γενεύης, Ελβετίας),
πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ στο
Τμήμα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων


η σημερινή

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.