15/2/19

Συρία: Ψυχρολουσία του Ερντογάν στο Σότσι

Parstoday.com,RéseauInternational, , 15 février 2019 
Μεταφραση Μιχαηλ Στυλιανοϋ
 ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Η διατύπωση του κειμένου είναι του ιρανικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων και κατά τούτο αποκαλυπτική
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε την  Πέμπτη, στην κοινή πρες κόνφερενς με  τους προέδρους του Ιράν και της Τουρκίας, ότι ο λαός της Συρίας θα πρέπει να αποφασίσει τελικά για την τύχη του και ότι η Τουρκία δεν έχει λόγο να δημιουργήσει μιαν ζώνη ασφαλείας στο συριακό έδαφος, χωρίς την συγκατάθεση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ ελ ΄Ασαντ.
«Οι τρείς εγγυήτριες δυνάμεις  της διαδικασίας  ειρήνευσης της Συρίας  στην Αστάνα(Ρωσία, Ιράν και Τουρκία) είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν με σοβαρότητα τις τριμερείς συνεργασίες», βεβαίωσε ο Πούτιν στην κοινή συνέντευξη τύπου, μετά την διάσκεψη των τριών ηγετών στο Σότσι του Εύξεινου Πόντου.

Χαρακτηρίζοντας «πολύ θετική» την ατμόσφαιρα των συζητήσεων για την λύση της κρίσης της Συρίας, ο Πρόεδρος Πούτιν διαβεβαίωσε ότι  έχουν  κοινή την πεποίθηση ότι «η κρίση θα λυθεί με την πολιτική διαδικασία και τις διαπραγματεύσεις».
«Πιστεύουμε ότι είναι ο λαός της Συρίας που πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον της χώρας του και δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική επιλογή», επέμεινε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος, που είχε συζητήσει με τους ομολόγους του Ιράν και της Τουρκίας για την τύχη της επαρχίας του Ιντλίμπ, τελευταίο φέουδο των τρομοκρατών και οπλοφόρων εξτρεμιστών που υποστηρίζει η  Άγκυρα στα βόρειο-ανατολικά της Συρίας, υπενθύμισε την Πέμπτη στον Ρεσέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια διμερή συνάντησή τους, ότι η Τουρκία δεν έχει το δικαίωμα να δημιουργήσει μια ζώνη-ταμπόν στην Συρία, χωρίς την έγκριση του Σύρου Προέδρου.

Η προειδοποίηση του Πούτιν εκτοξεύθηκε (a été lancé) ενώ ο Ερντογάν, πριν την άφιξή του  στην διμερή συνάντηση με τον Πούτιν,  δήλωσε στους δημοσιογράφους την επιθυμία του να αποσπάσει την άδεια της Μόσχας να συντονίσει την δημιουργία μιαν ζώνη ασφαλείας στα βόρεια της Συρίας.
Αναφερόμενος στην αμερικανική αποχώρηση από την Συρία, ο πρόεδρος Πούτιν ανέφερε ότι και αυτή υπήρξε αντικείμενο των συνομιλιών μεταξύ των τριών πλευρών και πρόσθεσε ότι αποτελεί «πολύ θετικό βήμα» κάθε μείωση της στρατιωτικής παρουσίας στην Συρία.

Επιμένοντας για την ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης στην Συρία και ειδικώτερα εξασφάλισης της οικονομικής ανόρθωσης της χώρας, ο Πούτιν έκανε έκκληση  για  την ιδιαίτερη προσοχή της διεθνούς κοινότητας σε αυτό το πρόβλημα βοήθειας στον λαό της Συρίας να επανεύρει την δυνατότητα ενός ομαλού βίου.

Παίρνοντας τον λόγο, στην ίδια κοινή πρες-κόνφερενς, ο Τούρκος πρόεδρος, επέμεινε στο θέμα της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων και εξέφρασε αβεβαιότητα σχετικά  με την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον. « Εάν αυτή η στρατιωτική αποχώρηση δεν  πραγματοποιηθεί, αυτή η απόφαση θα μπορούσε να έχει πολλές συνέπειες στην περιοχή», δήλωσε.

Διαβάζοντας την δήλωση του, μετά από τον πρόεδρο Ροχανί, ο κ. Ερντογάν καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο νοτιοανατολικό Ιράν και εξέφρασε τα  συλλυπητήριά του στον ιρανικό λαό και στην κυβέρνηση της χώρας.

2 σχόλια:

  1. Διαβάστε ὅλοι ἐπειγόντως καί στήν Ἐλλάδα καί στήν Τουρκία -καί στήν ΠΓΔΜ καί στήν ὅλη Κουρδία- τόν μύθο τοῦ Αἰσώπου γιά τήν συμμαχία πού ἔκανε τό λιοντάρι, ἡ ἀλεποῦ καί ὁ γάϊδαρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι σίγουρο λοιπόν,ότι οι αμερικανοί δεν θα θέλανε να εμπλακεί η Ελλάδα σε εχθροπραξίες με την τουρκία στο Αιγαίο,γιατί έτσι η τουρκία ίσως αποδυναμωθεί και αναγκαστεί να υποχωρήσει στο μέτωπο της Συρίας,ικανοποιώντας τελικά τον Ρωσο-συριο-ιρανικό συνασπισμό.
    Οι αμερικανοί και οι ισραηλινοί βεβαίως,θέλουν την τουρκία "εμβόλιμη" στην Συρία, ως ένα σοβαρό και ισχυρό παράγοντα αποσταθεροποίησης της περιοχής.
    Ενδεχομένως δε, υπολογίζουν γιά αυτόν τον σκοπό,περισσότερο στην τουρκία από ότι στους Κούρδους των 30000 μαχητών.
    Αρα,(προσέξτε το) οι αμερικανοί και οι Ισραηλινοί,ποντάρουν σε μία αποδυναμωμένη Ελλάδα.
    Εξου και τα μνημόνια.
    Από την άλλη,τόσο η Ρωσία,όσο και το Ιράν με την Συρία του Ασαντ, δεν νομίζω να έβλεπαν με κακό μάτι την εμπλοκή της τουρκίας και σε ένα ακόμη μέτωπο,ούτως ώστε να αμβλυνθεί η ισχύς της τουρκίας στο μέτωπο της Μ.Ανατολής.
    Αρα,την Ρωσία τε και συμμάχους θα βόλευε μιά παράλληλη εμπλοκή της τουρκίας σε ένα άλλο μέτωπο,αυτό της Ελλάδας π.χ.
    Ετσι,καταλαβαίνει κανείς,ότι κανείς από τους δυτικούς δεν πρόκειται να συνδράμει σε μιά ενδεχόμενη Ελληνο-τουρκική σύγκρουση, ούτε κατ΄ελάχιστο (βλέπε ρήση Αποστολάκη).΄
    Επιπλέον δε, θα επιδιώξουν σε περίπτωση κρίσης, μία ταχύτατη διευθέτηση της υπόθεσης σε βάρος ημών ,ως συνήθως,αφένός γιατί εξακολουθούν να προσβλέπουν σε μιά τουρκο-ρωσο-ιρανική διένεξη στο άμεσο μέλλον και αφέτέρου προσβλέπουν πάντα στην "προσέλκυση" και "αγκύρωση" της τουρκίας στον δυτικό συνασπισμό.
    Τόχουμε ξαναδεί,το 1921-22 μετά την σύναψη Συμφωνίας Κεμάλ-Λένιν.
    Το είδαμε στην Κύπρο και στα Ιμια.
    Το πιό αισιόδοξο σενάριο λοιπόν είναι, να στείλουν οι τούρκοι τα γεωτρύπανα γιά γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, -τα τεμάχια 4,5,7 ίσως είναι τα πιό πιθανά - και η Ελληνική πλευρά απλά να παρατηρεί.
    Το χειρότερο και πιθανώτερο σενάριο(το οποίο εξάλλου βλέπουμε να εκτυλίσσεται) είναι: Επιπλέον των παραπάνω γεωτρήσεων,η τουρκία να διεκδικήσει και να πάρει τόσο πιθανό δημοψήφισμα στην Θράκη, όσο και ότι ζητάει ανατολικώτερα του 25ου Παραλλήλου,αλλά και ό,τι ζητούν οι ανθελληνικόοί κύκλοι στα Βόρεια σύνορα(βλέπε φυρομ και αλβανία).
    Θα επιστήσω την προσοχή δε,σε όλους τους καλοπροαίρετους αναγνώστες(αποκλείονται οι καλοθελητές ατζέντηδες εκ των αναλόγων πρεσβειών κ.ο.κ.),ότι σε κανένα από τα ανώτερα σενάρια ,εφ΄'οσον υλοποιηθούν, δεν θα φταίνε απόλυτα οι Ελληνικές κυβερνήσεις παρά ΜΟΝΟ πρωτίστως οι αμερικανοί τε και σύμμαχοί τους κύρίως με τον οικονομικό στραγγαλισμό και την εν γενει δορυφοριοποίηση της χώρας,και δευτερευόντως όλοι οι εθνικιστές βορείως και ανατολικά.
    Επίσης να επιστήσω πάλι την προσοχή,ό,τι πέραν των Ελληνικών κυβερνήσεων φταίνε και οι αγκυλώσεις μας ως έθνους από την "απελευθέρωση" και μετά ,ιδίως μετά τον β'ΠΠ και τον εμφύλιο, που μας προσέδεσαν στην Δύση.
    Σωτηρία δε,όσο μένουμε στην υποτιθέμενη ασφάλεια του "δυτικού στρατοπέδου" δεν πρόκειται να υπάρξει.
    Μόνο η βούλησή μας να αγωνισθούμε εκ νέου ως λαός -αφού αφυπνιστούμε- γιά να κρατήσουμε έστω τα κεκτημένα,είναι ίσως ο μοναδικός δρόμος, έστω και μένοντας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
    Σε αυτόν τον αγώνα,θα πρέπει να ξέρουμε ότι το αποτέλεσμα δεν είναι 100 % σίγουρο.
    Είναι σίγουρο όμως με μεγάλη πιθανότητα, ότι μπορούμε να αποτρέψουμε τις απώλειες.
    Θα θέλαμε βέβαια τις κυβερνήσεις μας να πρωτοστατούν.
    Αλλά γιατί να επιρρίπτουμε τις ευθύνες μόνο σε αυτές και όχι στους αρχηγούς των επιτελείων π.χ.;
    Γιατί όχι σε φερέφωνα δημοσιογράφους;
    Γιατί όχι στους αρχηγούς της ΕΥΠ;
    Γιατί αφήνουν αυτό το μαμόθρεφτο Κωστίδη να εκτελεί τουρκικές ψυχολογικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα μέσω του ΣΚΑΙ;
    Τι ρόλο παίζουν τα survivor στις οθόνες μας;
    Ποιός φταίει γιά την πτώση του ελικόπτερου με τους ιεράρχες;

    Οι τούρκοι ίσως δεν θα τολμήσουν ευθείαν ρήξη με την Ελλάδα.
    Τα πετυχαίνουν όλα με την στρατιωτική διπλωματία.
    Και δυστυχώς εμείς είμασστε και θα είμαστε οι μόνοι χαμένοι.
    Αν πάλι σπρωχθούν από την Ρωσία σε ρήξη με την Ελλάδα (πράγμα γιά το οποίο αμφιβάλλω),τότε μπορεί να δούμε κάποιο φως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.