22/2/19

Συνοδεία ποντιακής λύρας τραγουδάει ο ποντιόφωνος υποψήφιος δήμαρχος Τραπεζούντας (βίντεο)

  • Ο Μουράτ Ζορλούογλου από το ελληνόφωνο χωριό Μίμηλος στο Κατωχώρι (φωτ.: Facebook / Murat Zorluoğlu)
Με το βλέμμα στον δημαρχιακό θώκο της Τραπεζούντας και έχοντας κερδίσει τις εντυπώσεις στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου στην Τουρκία, συνεχίζει τις επαφές του με τους πολίτες ο υποψήφιος δήμαρχος Τραπεζούντας Μουράτ Ζορλούογλου (Murat Zorluoğlu) που έχει δεσμούς με τον Πόντο.
Ο 48χρονος πολιτικός επιστήμονας αν και γεννήθηκε στην Άγκυρα, κατάγεται από το ελληνόφωνο χωριό Μίμηλος του Κατωχωρίου Τραπεζούντας.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο υποψήφιος του AKP δεν είπε όχι σε ένα μικρό γλέντι όπου όπως φαίνεται από το βίντεο ένιωσε τόσο άνετα ώστε να τραγουδήσει με τη συνοδεία λύρας ένα πολύ ωραίο ποντιακό σκοπό. Στο πλευρό του βρίσκεται πάντα η σύζυγός του με την οποία έχουν αποκτήσει τρία παιδιά.
Ο Μουράτ Ζορλούογλου έχει υπηρετήσει σε πολλές κρατικές θέσεις και έχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση, ενώ θεωρείται το μεγάλο φαβορί για το Δήμο Τραπεζούντας όπου το AKP έχει μεγάλη δύναμη.
Το ελληνόφωνο χωριό Μίμηλος
Το χωριό από το οποίο κατάγεται ο υποψήφιος του AKP, βρίσκεται σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα της επαρχίας Κατωχωρίου (Çaykara) και σήμερα ονομάζεται «Yukarı Kumlu», όνομα που απέκτησε μόλις το 1960.
Αν και πριν μερικές δεκαετίες ο πληθυσμός του ξεπερνούσε τους 500 κατοίκους, στην απογραφή του 2000 ο πληθυσμός κατέβηκε στους 101 κατοίκους και το 2014 στους 78. Το χωριό έχει πληγεί από την μετανάστευση και στην ουσία αργοπεθαίνει, αφού οι κάτοικοί του στην πλειονότητά τους είναι συνταξιούχοι.
Η μητρική γλώσσα όλων στο χωριό είναι τα ποντιακά, ιδίωμα Όφεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.