19/2/19

Στάλιν: από μακριά κι αγαπημένοι

Tο να λέμε ότι η Ελλάδα θα είχε τελικά πιο ευρωπαϊκό προφίλ ως κομμουνιστική χώρα δεν προκύπτει από πουθενά
Η στιγμή που αντάρτες της Λαϊκής Πολιτοφυλακής της VIII μεραρχίας του ΕΛΑΣ, τοποθετούν στην πρόσοψη του ξενοδοχείου «Ακροπόλ» την τεράστια φωτογραφία του τότε ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, Ιωσήφ Στάλιν.
Ο Ηπειρωτικός Αγών δημοσίευσε εντυπωσιακές φωτογραφίες από τις πρώτες μέρες του ΕΛΑΣ στα Γιάννενα, πιθανώς τον Φεβρουάριο του 1945. Σε αυτές βλέπουμε ένα τεράστιο πορτραίτο του Στάλιν στο ξενοδοχείο Ακροπόλ, ένα κτίριο που σώζεται μέχρι σήμερα και μάλιστα όπως ακριβώς ήταν. Η εικόνα του Στάλιν σε ένα σημείο από το οποίο οι Γιαννιώτες περνάνε κάθε μέρα, προσέδωσε στη φωτογραφία μία αναπάντεχη συναισθηματική διάσταση και πυροδότησε μια αναμενόμενη συζήτηση γύρω από το κλασικό ερώτημα: «τι θα γινόταν αν το πορτραίτο έμενε εκεί για πάντα»;
Ένας χρήστης έγραψε στο facebook της εφημερίδας, τι τελικά πέτυχαμε κατά την άποψή του. «Μείναμε με το άγαλμα του Τρούμαν ώστε να είμαστε για πάντα αποικία των Αμερικάνων, να χάσουμε 7 χρόνια από τη ζωή μας και το 40% της Κύπρου με τη χούντα τους, να έχουμε στη παρανομία και στην ξενιτιά τους μισούς Έλληνες επί 30 χρόνια και να έχουμε βάσεις στο έδαφός μας από τις οποίες βομβαρδίζονται και καταστρέφονται χώρες και λαοί. Άγιο είχαμε».

Για τη συνέχεια AthensVoice



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.