16/2/19

Μάθετε κ. Κατρούγκαλε τι συμβαίνει στο Εξωτερικό

Του Τάσου Ι. Αβραντίνη

Ο κύριος Κατρούγκαλος ισχυρίστηκε ότι ένας από τους λόγους που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υποστηρίζει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι για να μην παίρνουν δάνεια οι φοιτητές και δεν μπορούν μετά να τα αποπληρώσουν. Έφερε μάλιστα το παράδειγμα των ΗΠΑ για να τεκμηριώσει την «τετράγωνη» άποψή του.

Δεν είμαι βέβαιος, εάν ο άνθρωπος απλώς δεν ξέρει τι λέει ή εάν επιδιώκει με τον γνωστό κυνικό τρόπο ενός συνεπούς –και το εννοώ- μαρξιστή λενινιστή να παραπλανήσει το σε διαρκή συρρίκνωση ακροατήριο των οπαδών της κυβέρνησης. Μάλλον ισχύουν και τα δύο. Κατόπιν αυτών είμαι υποχρεωμένος να επισημάνω συνοπτικά τα εξής:

- Ο αριθμός των φοιτητών στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ άγγιξε το 2018 τα 20 εκατομμύρια.

- Οι ΗΠΑ είναι η «πρωταθλήτρια» χώρα στην προσέλκυση ξένων φοιτητών. Ο αριθμός των ξένων φοιτητών στα πανεπιστήμιά της αγγίζει το 1 εκατομμύριο.

- Η πρακτική των φοιτητικών δανείων είναι εδώ και δεκαετίες εγκατεστημένη στις ΗΠΑ (όπως και στη Μεγάλη Βρετανία).

- Εκτός από τα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες υπάρχουν και τα ομοσπονδιακά δάνεια σε φοιτητές και γονείς φοιτητών. Η αποπληρωμή των φοιτητικών δανείων κατά κανόνα έχει ευνοϊκούς όρους που έχουν να κάνουν με το ύψος του εισοδήματος του φοιτητή (Income Based Repayment), με τα χρήματα που κερδίζει (Pay as you earn) κοκ.

Για τη συνέχεια Liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.