21/2/19

Όταν επιβραβεύεις ασυνεπείς ενέργειες


Το κυρίαρχο πρόβλημα της ελληνικής παθογένειας που συντηρείται από την αριστερή κρατικίστικη μπουρδολογία, το περιέγραψε σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Θάνος Τζήμερος: 

«Έπειτα από τόσα χρόνια κρίσης ο Έλληνας δεν κατάλαβε ακόμα -και από τους πολιτικούς ελάχιστοι το έχουν καταλάβει- ότι ένα ευρώ που μπαίνει σε μία τσέπη, βγαίνει από μια άλλη. Το λέω για τη λύση που τάχα δόθηκε στα κόκκινα δάνεια, για τις ενισχύσεις και τις επιστροφές στους συνταξιούχους κ.λπ. Αυτή είναι λύση που πληρώνεται από κάποιον άλλον, δηλαδή αν εγώ δεν μπορώ να πληρώσω ένα δάνειο, θα το πληρώσετε εσείς.  

Στη χώρα υπάρχει μία διάχυτη αριστερίστικη αντίληψη η οποία είναι συνεπής με το σλόγκαν "λεφτά υπάρχουν", κάπου υπάρχουν, τα έχουν οι πλούσιοι, είναι στη σπηλιά του Αλή Μπαμπά και αρκεί να πάμε να πούμε το "άνοιξε σουσάμι" ή να τους πιάσουμε αυτούς να τους δέσουμε και να πάρουμε τα λεφτά.

 Αυτή η χώρα ποτέ δεν προβληματίστηκε με το ποιες διαδικασίες δημιουργούν πλούτο και με ποιον τρόπο μπορεί κάποιος να έρθει στη χώρα να επενδύσει απ' έξω, να φέρει λεφτά απ' έξω, ή κι ένας Έλληνας να μην πάει τα λεφτά του έξω γιατί κι αυτό κέρδος είναι. 
Θεωρούμε λοιπόν ότι ξεκινάει η κουβέντα από τον δημιουργημένο πλούτο. Έτσι έχει ξεκινήσει και η κουβέντα του Μαρξ, ο οποίος ουδέποτε προβληματίστηκε για το πώς δημιουργούνται τα μέσα παραγωγής... Αυτές τις κουβέντες ποτέ δεν τις κάναμε εδώ με αποτέλεσμα να κυριαρχεί η ίδια κρατικίστικη αντίληψη σε όλα τα κόμματα...  
Δεν υπάρχει ένα συγκροτημένο κόμμα στην Ελλάδα το οποίο να εκπαιδεύσει τους ψηφοφόρους για το πώς λειτουργεί ο πραγματικός κόσμος. Δηλαδή, πήρα κόκκινο δάνειο, δεν το πληρώνω, δεν λέω ότι είμαι μπαταχτσής αλλά δεν έχω να το πληρώσω. Εάν ζητάω κούρεμα αυτό σημαίνει ότι θα πληρωθεί από τους μετόχους της τράπεζας. Οι μέτοχοι της τράπεζας, οι οποίοι μπορεί να μένουν στο νοίκι, είδαν την περιουσία τους να εξαφανίζεται τα χρόνια της κρίσης, δηλαδή έγιναν 3-4 κεφαλαιοποιήσεις οι οποίες κάθε φορά μηδένιζαν τους προηγούμενους μετόχους. Και δεν είναι ο μέτοχος της τράπεζας ο μεγαλοτραπεζίτης με το πούρο και τη Rolls Royce, είναι μικροεπενδυτές οι οποίοι ενδεχομένως εκεί να έχουν βάλει το σύνολο του οικογενειακού κομποδέματος, και το χάνουν. 

Και δεν κλείνει επίσης το θέμα, διότι κλείνει μόνο όταν σταματήσει η αιμορραγία. Οι τράπεζες θα εξακολουθούν να έχουν αυτή την τρύπα που σημαίνει ότι και οι περιουσίες των δανειοληπτών καταβαραθρώνονται σε ό,τι αφορά την αξία τους, διότι αν κάποια στιγμή σταματήσει η προστασία και βγουν στο σφυρί εκατοντάδες χιλιάδες κατοικίες που δεν θα μπορούν πια να πιάσουν την αξία που θα έπαιρναν εάν εκπλειστηριάζονταν φυσιολογικά, η οικονομία θα εξακολουθήσει να σέρνεται, οι τράπεζες θα εξακολουθήσουν να είναι σε κατάσταση ζόμπι, άρα δεν καταφέραμε τίποτα. 

Απλώς λανσάραμε μία καινούργια έννοια η οποία δεν υπάρχει σε κανένα οικονομικό βιβλίο στον κόσμο, την έννοια της προστασίας του να μην πληρώνεις. 

Όταν επιβραβεύεις ασυνεπείς ενέργειες, είτε έγιναν εκ προθέσεως είτε εξ ανάγκης, διαχέεται στο σύνολο της κοινωνίας ένας ηθικός κίνδυνος ο οποίος υπονομεύει τη σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες. 

Διαλύεται δηλαδή ξεκάθαρα ο κοινωνικός ιστός και καταργείται και η έννοια του "κράτους δικαίου". Όταν μια χώρα μπαίνει σε κρίση, πολλοί περνάνε κρίση, και το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι πως όλοι έχουν δίκιο, αλλά με το να έχεις δίκιο δεν παράγονται χρήματα».

Stirlitz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.