9/2/19

Αυτές είναι οι πιο κρίσιμες μέρες για ενεργειακά της Κύπρου

  Πέτρος Θεοχαρίδης    
Ένα από τα πιο κρίσιμα δεκαπενθήμερα για το ενεργειακό πρόγραμμα και την ενεργειακή στρατηγική της Κύπρου σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες είναι αυτό που ξεκινά τη Δευτέρα, αφού θα ξεκαθαρίσουν τέσσερα σημαντικά ζητήματα: 
  1. Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, θα ξεκαθαρίσει η εικόνα σε σχέση με τη γεώτρηση με το Stena Icemax στον στόχο «Γλαύκος». 
  2. Θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία της τροποποιημένης συμφωνίας Κυβέρνησης-Noble με την οποία θα ανοίξει ο δρόμος για εξαγωγές φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» στο τερματικό υγροποίησης στο Ιτκού της Αιγύπτου.  
  3. Θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για αποδοχή από την Κυβέρνηση της ένταξης της γαλλικής ΤΟΤΑL στη συμφωνία με την ιταλική ΕΝΙ για τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης του τεμαχίου 8, όπου θα γίνει και μια από τις πρώτες επόμενες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.
  4. Θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις ώστε να ληφθούν αποφάσεις για την ανάθεση των δικαιωμάτων του τεμαχίου 7 στην κοινοπραξία ΤΟΤΑL-ΕΝΙ.
Σε σχέση με τη γεώτρηση στο κοίτασμα «Γλαύκος», οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι αυτή θα ολοκληρωθεί τις αμέσως επόμενες μέρες. Οι πολύ δυνατοί άνεμοι και η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών έφεραν πίσω κατά δύο 24ωρα το χρονοδιάγραμμα της γεώτρησης. 
Όλες οι ενδείξεις μέχρι τώρα είναι θετικές και υπάρχει αυξημένη αισιοδοξία για σημαντικές εκπλήξεις για ένα πολύ καλό κοίτασμα υδρογονανθράκων. Πρόκειται όμως μόνο για ενδείξεις, αν και ισχυρές, αφού το γεωτρύπανο δεν έχει φτάσει ακόμα στο προγραμματισμένο βάθος της γεώτρησης και δεν έχει ολοκληρώσει τις έρευνες μέσα στον στόχο. Αυτό αναμένεται να γίνει τις επόμενες 72 ώρες και πρόκειται για ιδιαίτερα ευαίσθητο στάδιο. Υπάρχει αυξημένη αισιοδοξία, ωστόσο αν δεν ολοκληρωθεί η γεώτρηση, με το γεωτρύπανο να φτάνει στο προγραμματισμένο βάθος και να γίνουν οι μετρήσεις με ραδιοσκόπηση και σειρά άλλων μεθόδων και να υπολογιστούν όλες οι παράμετροι του κοιτάσματος, είναι πρόωρο να εξάγονται συμπεράσματα. Ανακοινώσεις, που θα περιλαμβάνουν τα ευρήματα στη «Δελφύνη» και στον «Γλαύκο», πρέπει να αναμένονται μεταξύ τέλους της βδομάδας που ξεκινά και αρχές της επόμενης.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι το αποτέλεσμα της γεώτρησης στον «Γλαύκο» δεν αναμένουμε με αγωνία μόνο στην Κύπρο, αλλά το αναμένουν και στην Αίγυπτο και σε μια σειρά από διεθνείς μεγάλες εταιρείες υδρογονανθράκων. Κι αυτό γιατί όπως στην περίπτωση ανακάλυψης του «Ζορ» στην Αίγυπτο, αυξήθηκε κατακόρυφα το ενδιαφέρον για την Κυπριακή ΑΟΖ και τον γ΄ γύρο αδειοδότησης, έτσι τώρα, με αντίστροφη φορά, η ανακοίνωση μιας σημαντικής σε αξία και γεωλογική πληροφόρηση ανακάλυψη στην Κυπριακή ΑΟΖ μπορεί να μεγεθύνει σημαντικά τον ανταγωνισμό στον επικείμενο διαγωνισμό στην αιγυπτιακή ΑΟΖ. Σε σχέση με τη «Δελφύνη» αναμένεται να επισημοποιηθεί το γεγονός ότι ως αποτέλεσμα της γεώτρησης δεν βρέθηκε κοίτασμα, όμως ενισχύθηκαν τα στοιχεία για ένα καλό κοίτασμα στην περιοχή, οπότε και θα προγραμματιστεί επάνοδος των ExxonMobil - Qatar Petroleum στην περιοχή της «Δελφύνης».  
Σε σχέση με τον «Γλαύκο» τα πραγματικά αποτελέσματα θα κρίνουν πολλά, αφού αν επιβεβαιωθεί ύπαρξη ενός καλού κοιτάσματος, σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για εκμετάλλευσή του.  
Οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι τις αμέσως επόμενες μέρες, η Νομική Υπηρεσία θα ολοκληρώσει την επεξεργασία των τροποποιήσεων στη σύμβαση ανάθεσης των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης και αναλογικού διαμοιρασμού του κοιτάσματος «Αφροδίτη». 
 
Τροποποιήσεις στη σύμβαση Κυβέρνησης-Noble Energy 
Η Κυβέρνηση -διά της Συμβουλευτικής Επιτροπής- και Noble Energy, μαζί με τους συνεταίρους της, είχαν εντατικές και σκληρές διαπραγματεύσεις στη Λευκωσία τον περασμένο μήνα, που οδήγησαν σε συμφωνία για τροποποιήσεις που ικανοποιούν και τις δύο πλευρές. Οι κύριες τροποποιήσεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», αφορούν βελτίωση των εσόδων της κοινοπραξίας σε πρώτο στάδιο, ώστε να γίνει εφικτή η απόσβεση της τεράστιας επένδυσης που απαιτείται για ανάπτυξη του κοιτάσματος, ενώ τα έσοδα της Δημοκρατίας θα αυξηθούν σε επόμενο διάστημα, ώστε να διατηρηθούν οι ισορροπίες και να μη δημιουργηθούν ερείσματα για τα άλλα συμβόλαια. Έπεται έγκριση της τροποποιημένης σύμβασης από το Υπουργικό και υπογραφή της, ώστε η κοινοπραξία, της οποίας ηγείται η Noble, να προχωρήσει σε συμφωνία με τους αγοραστές του φυσικού αερίου προς το τερματικό υγροποίησης στην Αίγυπτο.
 
Εμπλοκή της TOTAL και στο τεμάχιο 8  
Πολύ σημαντική θεωρείται και η ολοκλήρωση της διαδικασίας για άμεση και σημαντική εμπλοκή της TOTAL και στο τεμάχιο 8, όπου τα δικαιώματα κατέχει η ιταλική ΕΝΙ. Σε εταιρικό επίπεδο η εμπλοκή της ΤOTAL είχε συναποφασιστεί πριν τη γεώτρηση στο τεμάχιο 6 όπου η κοινοπραξία ΕΝΙ-ΤΟΤΑL ανακάλυψε το κοίτασμα «Καλυψώ». Τα γεγονότα με την παρεμπόδιση της γεώτρησης της ΕΝΙ στον στόχο «Σουπιά» ενέτειναν τη θέση ότι πρέπει να αυξηθεί η συνεργασία ΤΟΤΑL-ΕΝΙ με πρώτο βήμα το τεμάχιο 8, όπου το αίτημα της ΤΟΤΑL υποβλήθηκε και επίσημα σε επίπεδο Προέδρου της Δημοκρατίας τον περασμένο Μάιο, με κατηγορηματική δέσμευση για πραγματοποίηση ερευνητικής γεώτρησης στο εν λόγω τεμάχιο σύντομα. 
Η ολοκλήρωση της εισόδου της ΤΟΤΑL καθυστερεί, ωστόσο θεωρείται δεδομένη αφού ήδη έχουν ολοκληρωθεί και οι ειδικευμένες έρευνες σε υποψήφιο στόχο στο τεμάχιο 8 και όλα είναι έτοιμα για υποβολή των δεδομένων για έκδοση των σχετικών αδειών. Επίσης, τις επόμενες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις -που δεν είναι εύκολες- για τη συμφωνία ανάθεσης των δικαιωμάτων του τεμαχίου 7 στην κοινοπραξία ΤΟΤΑL-ΕΝΙ που το διεκδίκησε. Δεδομένου ότι οι δύο εταιρείες γνωρίζουν καλύτερα από όλους τα δεδομένα του τεμαχίου 7, εφόσον εκεί εκτείνεται το κοίτασμα «Καλυψώ» του οποίου έχουν τα δικαιώματα, αναμένεται ότι η τελική τους πρόταση σε σχέση με τα ανταλλάγματα θα είναι γενναιόδωρη ώστε να είναι ικανοποιημένες και οι δύο πλευρές από τη συμφωνία.  
Να σημειωθεί ότι το πρώτο αποτέλεσμα μιας συμφωνίας ανάθεσης του τεμαχίου 7 στις ΤΟΤΑL-ΕΝΙ σημαίνει και επιτάχυνση των διαδικασιών για οριστικοποίηση των δεδομένων και έναρξη σχεδιασμού εκμετάλλευσης, με επιβεβαιωτική γεώτρηση στο «Καλυψώ» που προβλέπεται ότι θα γίνει από το βορειοδυτικό άκρο του τεμαχίου 7.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.