14/2/19

Στήριξη προϊόντων με τον όρο «Μακεδονία» μέσω ΕΣΠΑ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
Εκστρατεία ενημέρωσης αλλά και διευκολύνσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα που επιθυμούν να κατοχυρώσουν τη χρήση του κοινοτικού σήματος της Ε.Ε., το οποίο λειτουργεί ενισχυτικά στην ήδη υφιστάμενη σύνδεση των προϊόντων προέλευσης από τη Μακεδονία έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση. Οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν προβεί στις σχετικές ενέργειες προ πολλού, καθώς με βάση το κοινοτικό κεκτημένο, τα προϊόντα της Μακεδονίας, ως ελληνικά, είναι ήδη κατοχυρωμένα. Ωστόσο, η δημόσια συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών δημιούργησε, ευλόγως, ανησυχία για τις ονομασίες προέλευσης των μακεδονικών προϊόντων.
Το υπουργείο Οικονομίας, έπειτα από συνεννοήσεις με το υπουργείο Εξωτερικών, έχει ήδη προχωρήσει σε ενημερωτικές συναντήσεις με εκπροσώπους εμπορικών συλλόγων και ενώσεων στη Βόρεια Ελλάδα. Βασικός στόχος ήταν η διευκρίνιση ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν απαγορεύει τη χρήση του όρου «Μακεδονία» από τις ελληνικές επιχειρήσεις, ούτε όμως και τον παραχωρεί σε εκείνες της Βόρειας Μακεδονίας. Ενώ ήδη από τις 19 Δεκεμβρίου προβλέφθηκε η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ (ΕΠΑνΕΚ) των επιχειρήσεων που επιθυμούν να κατοχυρώσουν το κοινοτικό σήμα.

Στην ιστοσελίδα του ΕΠΑνΕΚ προσδιορίζεται ότι το μέγιστο κόστος των ενεργειών που απαιτούνται (από τα παράβολα μέχρι τις συμβουλευτικές υπηρεσίες) είναι 8.000 ευρώ, ενώ υπάρχει δυνατότητα για τη χρηματοδότηση με ακόμη 2.000 ευρώ για τον σχεδιασμό ή τον επανασχεδιασμό του λογότυπου της επιχείρησης.

Ως προς τις επιχειρήσεις που ήδη έχουν καταχωρίσει τα σήματά τους, με τον όρο «Μακεδονία», είναι απολύτως προστατευμένες.

Το σαφές προβάδισμα των ελληνικών επιχειρήσεων σε αυτό τον τομέα, φαίνεται από το γεγονός ότι στη διεθνή διαδικτυακή βάση δεδομένων της Ε.Ε. (TM-VIEW) δεν υπάρχουν επιχειρήσεις από τη Βόρεια Μακεδονία που έχουν κατοχυρώσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο εμπορικά σήματα που περιέχουν τους όρους «Macedonia» ή παράγωγά του. Ως προς τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών, μέσα στο 2019 θα πρέπει να συσταθεί επιτροπή διαβούλευσης των εκπροσώπων των επιχειρηματικών φορέων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, η οποία θα επικουρείται από την ομάδα εμπειρογνωμόνων με εκπροσώπους των δύο κρατών με έργο την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων στα ζητήματα που συνδέονται με τη χρήση εμπορικών σημάτων ή άλλων διακριτικών γνωρισμάτων (π.χ. διακριτικούς τίτλους και domain names επιχειρήσεων) και εμπεριέχουν τον γεωγραφικό όρο «Μακεδονία».

Προχθές, επίσης, ομάδες εργασίας των δύο χωρών συναντήθηκαν με σκοπό τη διάνοιξη νέας συνοριακής οδού στην περιοχή των Πρεσπών, συγκεκριμένα στην κοινότητα Μάρκοβα Νόγκα από τη μια πλευρά και στον οικισμό του Λαιμού στην ελληνική.

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.