13/2/19

Σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών - Βουλή και ΥΠΕΞ διατηρούν το σκέτο "Μακεδονία"

Σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών - Βουλή και ΥΠΕΞ διατηρούν το παλιό όνομα
Σε ισχύ τέθηκε από χθες βράδυ η Συμφωνία των Πρεσπών και η χώρα μετονομάστηκε - και επίσημα - σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». 
Ήδη, το νέο όνομα της χώρας αναγράφεται στους επίσημους ιστότοπους της κυβέρνησης και των υπουργείων της χώρας, ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ εμφανίζεται πλέον, στο προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ως υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Πάντως, υπουργείο Εξωτερικών και Βουλή διατηρούν ακόμα το παλιό όνομα.
Παράλληλα, ξεκίνησε η διαδικασία για την αλλαγή των πινακίδων και των διαβατηρίων, ενώ σήμερα στις στις 14:00 (ώρα Ελλάδας) θα τοποθετηθεί στη μεγαλύτερη συνοριακή δίοδο της χώρας, στη Γευγελή (απέναντι από το τελωνείο των Ευζώνων) πινακίδα με το νέο όνομα της χώρας.
Ακόμη, όπως ανακοίνωσε η συντονιστική διυπουργική επιτροπή, που συστήθηκε από την κυβέρνηση με σκοπό την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της χώρας βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι τελωνειακές Αρχές της χώρας πρέπει εντός τριών ημερών να τοποθετήσουν αυτοκόλλητα στις πινακίδες των συνοριακών διόδων και στα δύο αεροδρόμια της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας (Σκόπια και Οχρίδα) με το νέο όνομα της χώρας.
Επιπλέον, το υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να αντικαταστήσει τις πινακίδες στο υπουργείο, τις σφραγίδες και τα χαρτόσημα στο υπουργείο εντός δύο εβδομάδων, και στις διπλωματικές και προξενικές αντιπροσωπείες της χώρας στο εξωτερικό εντός τριών εβδομάδων.
Στο μεταξύ ο Ζόραν Ζάεφ εξακολουθεί να περιγράφει τον εαυτό του ως πρωθυπουργό της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» στους επίσημους λογαριασμούς που διατηρεί στο Twitter.

Liberal με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
AP Photo/Boris Grdanoski

6 σχόλια:

  1. Ειμαι σιγουρος οτι οι Κατρουγκαλος/Τσιπρας/Κοτζιας εχουν την απαντηση ετοιμη για το οτι ο Ζαεφ ειναι ακομη πρωθυπουργος της "Δημοκρατιας (θεος να την κανει δημοκρατια) της Μακεδονιας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Σκοπιανοί είναι erga omnes 'Μακεδόνες'.
    Οπότε τί την ψάχνεις τώρα???

    Ας είναι καλά η 1η φορά αριστερά που κατατρόπωσε τους φασίστες Ελληνες (και όχι τους σκοπιανούς φασίστες φυσικά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προτείνω στους «εθνικόφρονες» να εκστρατεύσουν στο Σκοπιανό κράτος της Βόρειας Μακεδονίας και να ξεριζώσουν όσες πινακίδες βρουν με την παλιά ονομασία «Μακεδονία»
    Πάντως στη TV είδα πως απέσυραν την παλιά πινακίδα που υπήρχε στα σύνορα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσυ τι φρονηση εχεις ?? Χωρις Εθνος.?? Ποιας ρατσας εισαι ?? Γκριφον η ποιμενικος Ελβετιας ??

      Διαγραφή
  4. Κι εγω ειδα στην Τι Βι ενα κροκοδειλο να λιαζεται στην οχθη ποταμου..Λες να ημερεψαν πια τα ...τερατα ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τό ΑΠΕ ἄρχισε τήν προπαγάνδα περί "Βόρειας Μακεδονίας"....Βόρεια Μακεδονία ὅμως,εἶναι τό Κιλκίς ἡ Ἔδεσσα, ἡ Φλώρινα κλπ, ὄχι τά Σκόπια, ἐκεῖ δέν εἶναι Μακεδονία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.