17/2/19

Αμερικανο-βρετανικό κτύπημα για νομιμοποίηση εποίκων στα κατεχόμενα της Κύπρου

Παρέμβαση με προφανή στόχο τη νομιμοποίηση των εποίκων στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου εκδήλωσε η Βρετανία κατά την «Οικουμενική Περιοδική Αξιολόγηση» της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στη Γενεύη. Το Φόρεϊν Όφις, με παρέμβαση στη διαδικασία (βλέπε φωτοτυπία), ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο ανησυχεί για τη στέρηση ιθαγένειας στα παιδιά των Τουρκοκυπρίων που ο ένας εκ των γονέων τους δεν είναι Κύπριος υπήκοος». 
Και δεν έφταναν αυτά, το Φόρεϊν Όφις, διά της πρέσβειρας, αναπληρώτριας μόνιμης αντιπροσώπου της Βρετανίας στη Γενεύη, Miriam Shearman, επιχείρησε να πειθαναγκάσει τη Λευκωσία να νομιμοποιήσει τους εποίκους καλώντας την ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να τροποποιήσει τη νομοθεσία της. Στο πλαίσιο αυτό, η Βρετανία υπέβαλε και γραπτώς την εξής εισήγηση προς την Κυπριακή Δημοκρατία: «Αξιολόγηση και τροποποίηση των σχετικών προνοιών του νόμου για την εγγύηση του δικαιώματος όλων των προσώπων που έχουν έναν Κύπριο γονέα να αποκτήσουν την ιθαγένεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε ίση βάση με όλους τους άλλους, ανεξαρτήτως της εθνικότητας του άλλου γονέως, του φύλου, του χώρου κατοικίας ή του τρόπου εισόδου στη χώρα». Από την εισήγηση του Φόρεϊν Όφις προκύπτει ευθέως ότι αποκλειστικό μέλημα του Λονδίνου είναι η νομιμοποίηση όσων παιδιών εποίκων τυγχάνει να έχουν έναν γονέα Τουρκοκύπριο. Και προς τούτο, επιχειρούν να εξισώσουν τον έποικο γονέα με οποιονδήποτε πολίτη τρίτης χώρας. Άλλωστε, η εισήγηση προς τη Λευκωσία να μοιράζει ιθαγένειες ανεξαρτήτως του τρόπου εισόδου του ενός εκ των γονέων –νοουμένου ότι ο άλλος είναι Τουρκοκύπριος– μιλά αφεαυτής. 
Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιανουαρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες κινήθηκαν στο ίδιο προκλητικό πλαίσιο με τη Βρετανία, αλλά με πιο άγαρμπο τρόπο, ζητώντας από τη Λευκωσία να δρομολογήσει τη νομιμοποίηση των εποίκων, εντός μάλιστα λογικού χρονοδιαγράμματος! Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στη συζήτηση, Anna Balladino, μιλώντας από γραπτό κείμενο, προέβη στην εξής υπόδειξη-εισήγηση προς την Κυπριακή Δημοκρατία: «Προώθηση αιτήσεων ιθαγένειας μικτών τέκνων που προέρχονται από Τουρκοκύπριο γονέα και Τούρκο γονέα, εντός λογικού χρονικού πλαισίου (process citizenship applications for children of mixed Turkish Cypriot and Turkish parents, within reasonable timeframe)»! Παρόμοια μηνύματα, με πιο εύσχημη και διπλωματική γλώσσα, έστειλαν η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία και η Αργεντινή, ακολουθώντας τη γραμμή που χάραξε το Λονδίνο.  
Όπως μάλιστα πληροφορείται ο «Φ», η Βρετανία ήταν ο μαέστρος της χορωδίας που ενορχηστρώθηκε με τη συμβολή των υπολοίπων, προσδοκώντας στην άσκηση πιέσεων, προκειμένου η Λευκωσία να αναγκαστεί να δρομολογήσει διαδικασία νομιμοποίησης ενός μέρους, αν μη τι άλλο, των εποίκων. Στόχος της όλης προσπάθειας είναι η αξιοποίηση μιας τέτοιας εξέλιξης στο πλαίσιο της διαδικασίας για λύση του Κυπριακού, «εντός ή εκτός κουτιού»...
 Οι υποδείξεις προς τη Λευκωσία προκάλεσαν την αντίδραση του μονίμου αντιπροσώπου της Κύπρου στη Γενεύη, Γιώργου Κασουλίδη. Σε παρέμβασή του, ο Κύπριος πρέσβης υπενθύμισε προς όλους ότι ο εποικισμός αποτελεί «έγκλημα πολέμου», σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και επεσήμανε ότι «η κυπριακή Κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει νομοθετικά μέτρα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των εισροών» εποίκων, υιοθετώντας μεταξύ άλλων και κριτήρια προκειμένου να μην παραχωρείται κυπριακή ιθαγένεια στους εποίκους και στους απογόνους τους. Εξήγησε ότι σε κάθε περίπτωση η κάθε αίτηση που υποβάλλεται τυγχάνει χωριστής αξιολόγησης, λαμβάνοντας υπόψη και ανθρωπιστικά κριτήρια. 
Αξιοσημείωτο είναι ότι στη συνάντηση παρενέβη και η Τουρκία, επιχειρώντας να εκμεταλλευθεί την κατάσταση και να πολιτικοποιήσει το ζήτημα. Η εκπρόσωπος της Τουρκίας στη διαδικασία της Οικουμενικής Περιοδικής Αξιολόγησης, Gizem Alpman Celen, χαρακτήρισε την εισβολή στην Κύπρο ως «επέμβαση», υποστηρίζοντας ότι έγινε «νόμιμα», επικαλούμενη τη Συνθήκη Εγγυήσεως. Η εκπρόσωπος της Τουρκίας φρόντισε εν συνεχεία να επικρίνει τη Λευκωσία για καταπάτηση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων (!). Επιστράτευσε τη λεγόμενη «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων, ενώ ανέφερε ότι οι κυπριακές Αρχές απαγορεύουν σε αρκετούς Τουρκοκυπρίους να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές. Παράλληλα, ανέφερε ότι στις ελεύθερες περιοχές δεν υπάρχει τ/κ σχολείο. 

Απάντηση στην Τουρκία έδωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος Γιώργος Κασουλίδης, ο οποίος ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία διασφαλίζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, ενώ ανέφερε ότι αν και οι κυπριακές Αρχές είχαν αποφασίσει τη λειτουργία τ/κ σχολείου, εντούτοις ο σχεδιασμός δεν υλοποιήθηκε καθώς οι γονείς Τ/κ μαθητών δεν επιθυμούσαν να δημιουργηθεί εικόνα απομόνωσης των παιδιών τους. 
Στη συζήτηση τοποθετήθηκαν 82 κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, η οποία υποστήριξε τις ενέργειες της Λευκωσίας για ενίσχυση του νομικού πλαισίου, ενώ θετικά σχόλια έκανε και για την προσπάθεια των κυπριακών Αρχών να προστατεύσουν τις ευάλωτες ομάδες. Μια μεγάλη ομάδα κρατών, περιλαμβανομένων της Ιταλίας, της Βουλγαρίας και της Αιγύπτου, εκφράστηκαν θετικά σε σχέση με τις προσπάθειες της Κύπρου για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Κατά τη συζήτηση, η Κύπρος εισέπραξε θετικές αναφορές για την πρόοδο σε σχέση με την ισότητα των φύλων, καθώς και για την προώθηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ ατόμων. 
 
Πρόοδος σε όλους τους τομείς  
Για πρόοδο σε όλους τους τομείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκανε λόγο η Επίτροπος Νομοθεσίας Λήδα Κουρσουμπά, η οποία παρουσίασε την εθνική θέση της Κύπρου, κατά την «Οικουμενική Περιοδική Αξιολόγηση» της νήσου, στη Γενεύη. Η κ. Κουρσουμπά, επικεφαλής της κυπριακής αποστολής, αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων, στην προστασία των δικαιωμάτων μεταναστών και αιτητών ασύλου, καθώς και στα δικαιώματα των παιδιών, των γυναικών και των ΛΟΑΤΙ ατόμων.
 
Η Λήδα Κουρσουμπά φρόντισε να επισημάνει ότι ως συνέπεια της τουρκικής εισβολής και κατοχής, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι σε θέση να παρουσιάσει στοιχεία για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα, με δεδομένο ότι οι κυπριακές Αρχές δεν ασκούν αποτελεσματικό έλεγχο στην εν λόγω περιοχή. Η επικεφαλής της κυπριακής αποστολής επεσήμανε ότι η Λευκωσία θα συνεχίσει με αμείωτους ρυθμούς τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση προστασίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  
 
Kλείσιμο Κυπριακού...
Η Βρετανία και οι ΗΠΑ επικαλούνται το «ανθρωπιστικό ζήτημα» της παραχώρησης ιθαγένειας σε όλους τους απογόνους Τουρκοκυπρίων, ανοίγοντας παράθυρο στη νομιμοποίηση του εποικισμού, συνεπεία της εισβολής στη Κύπρο. Προφανής προσδοκία του Λονδίνου και της Ουάσιγκτον είναι όπως το ακανθώδες ζήτημα των εποίκων λυθεί στη βάση μιας «ανθρωπιστικής προσέγγισης» και, στο πλαίσιο αυτό, θεωρούν ως πρώτο βήμα την παραχώρηση ιθαγενειών σε όλα τα «μικτά» τέκνα Τουρκοκυπρίων και Τούρκων, ανεξαρτήτως πώς βρέθηκαν στην Κύπρο. Δηλαδή, ακόμη κι αν βρέθηκαν στο νησί στη βάση του τουρκικού σχεδιασμού για ανατροπή των δημογραφικών δεδομένων. Ή ακόμη κι αν έλαβαν μέρος στην εισβολή του 1974. 
Η προσέγγιση των Αμερικανο-βρετανών στο ζήτημα των τέκνων των εποίκων αντανακλά και τις γενικότερες προθέσεις τους σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού. Και επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι το Λονδίνο, με τις πλάτες της Ουάσινγκτον, δρομολογεί εξελίξεις στο Κυπριακό που είναι «ραμμένες» στα μέτρα της Άγκυρας. 
 
Παρέμβαση
Άλλο εποικισμός,  άλλο τουρισμός
Η Βρετανία, κατά κύριο λόγο, οι ΗΠΑ αλλά και η «χορωδία» που έστησε το Λονδίνο, κατά την αξιολόγηση της Κύπρου, φαίνεται να μπερδεύουν την έννοια του εποικισμού με την έννοια του τουρισμού. Άλλο είναι η παραχώρηση ιθαγένειας στα «μικτά» τέκνα που προέρχονται από Κυπρίους και αλλοδαπούς γονείς, ανεξαρτήτως της χώρας προέλευσής τους. Κάτι που είναι θεμιτό, νόμιμο και ηθικά ορθό.
Κι άλλο είναι η παραχώρηση ιθαγένειας σε τέκνα με έποικο γονέα, ο οποίος δεν βρίσκεται στην Κύπρο για διακοπές, αλλά στο πλαίσιο της τακτικής και πολιτικής της Άγκυρας για αλλοίωση της δημογραφικής εικόνας στη νήσο. Άλλωστε, το διεθνές δίκαιο καθιστά σαφές ότι ο εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου και θα ήταν καλό κάποιος να εξηγήσει στους Βρετανούς και στους Αμερικανούς τη διαφορά, αφού δείχνουν να μην μπορούν να την αντιληφθούν από μόνοι τους. Δυστυχώς, οι κινήσεις που καταγράφονται, με την επιστράτευση και επίκληση «ανθρωπιστικών ζητημάτων», στοχεύουν σε νομιμοποίηση όλων των εποίκων, στο πλαίσιο της λογικής «κλεισίματος» του Κυπριακού.   
Π.Ξ.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.