26/2/19

Τι γνωρίζουμε για την άσκηση «Γαλάζια πατρίδα», τη μεγαλύτερη στην ιστορία της Τουρκίας (βίντεο)

  • (Φωτ.: Twitter / Millî Savunma Bakanlığı)
Με στόχο και την άσκηση πίεσης στην Κύπρο, την Ελλάδα και στις χώρες που εμπλέκονται στα ενεργειακά προγράμματα και σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα –ενόψει και των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων της γεώτρησης της ExxonMobile στο στόχο «Γλαύκος» του Οικοπέδου 10 της κυπριακής ΑΟΖ– βάζει μπρος τη «Γαλάζια πατρίδα», Mavi vatan στα τουρκικά. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άσκηση σε θάλασσα, αέρα και ξηρά στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας, και μια «απειλή» με τη στρατιωτική ισχύ ώστε να καταστήσει διεκδικήσιμες θαλάσσιες περιοχές και ενεργειακά κοιτάσματα.

Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Φεβρουαρίου μέχρι τις 8 Μαρτίου. Το υπουργείο Άμυνας, μάλιστα, φρόντισε να κάνει «διαφήμιση» με ένα βίντεο που ανέβηκε στα social media.
Οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις θ’ αναπτυχθούν στον Εύξεινο Πόντο, στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο, και θα δοκιμαστεί η δυνατότητα του πολεμικού ναυτικού να συντονίσει επιχειρήσεις σε τρία θαλάσσια πολεμικά μέτωπα ταυτόχρονα. Στις ασκήσεις θα λάβουν μέρος φρεγάτες, υποβρύχια και κορβέτες που κατασκευάστηκαν με εθνικά μέσα και πόρους, αποβατικά σκάφη (102 θα είναι συνολικά τα πολεμικά πλοία, τα οποία θα «πιάσουν» 41 λιμάνια), πεζοναύτες, βατραχάνθρωποι SAS και SAT, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, ελικόπτερα, και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Το βίντεο του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας
Στις πληροφορίες που δίνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας αναφέρεται ότι «επίλεκτες μονάδες SAT και SAS μαζί με πεζοναύτες θα πραγματοποιήσουν αποβάσεις, και σύμφωνα με το σενάριο θα αιχμαλωτίσουν χερσαίες μονάδες του εχθρού» – στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι ίσως η αναφορά να σχετίζεται με επανδρωμένα ελληνικά μικρονήσια. Άλλωστε στην «Γαλάζια Πατρίδα» θα δοκιμαστούν σενάρια πολέμου (φρεγάτες και κορβέτες θα πλήξουν στόχους στην επιφάνεια της θάλασσας, ο στρατός θα βομβαρδίσει στην ξηρά, πύραυλοι θα στοχεύσουν drone), και θα την παρακολουθήσει και ο υπουργός Άμυνας Χουλοσί Ακάρ ο οποίος θα βρίσκεται σε πολεμικό πλοίο.
CNN Türk: Το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας ενέταξε όλες τις δυνάμεις του σε αυτή τη γιγαντιαία πρόβα πολέμου.
Στόχος είναι να δοκιμαστούν η συνεργασία και ο συντονισμός των πλοίων επιφάνειας, των υποβρυχίων και των εναέριων μέσων και αεροσκαφών, ενώ θα χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Πολεμικού Ναυτικού ANKA και τα εξοπλισμένα Bayraktar. Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν τα ελικόπτερα Seahawk, τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας του Πολεμικού Ναυτικού και τα F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Μέρος θα λάβουν και μονάδες ακτής του Πολεμικού Ναυτικού, επάκτια ραντάρ και επάκτιο πυροβολικό που θα υποστηρίξουν τις μονάδες που θα βρίσκονται στη θάλασσα.

Ειδικό γραμματόσημο για την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»
Εφημερίδες και μέσα που πρόσκεινται στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογραμμίζουν ότι «η άσκηση, εκτός από τις θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου, θα διεξαχθεί και σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα διατείνεται ότι εκτείνεται η ελληνική υφαλοκρηπίδα». Άλλωστε με τη NAVTEX που εκδόθηκε έχουν δεσμευτεί περιοχές του νοτιοανατολικού Αιγαίου και της νοτιοανατολικής Μεσογείου, περιλαμβανομένης της υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου, περιοχής ανατολικά της Ρόδου και μέρους της κυπριακής ΑΟΖ.
«Η άσκηση είναι ένα μέσο με το οποίο οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα ενισχύσουν την κυριαρχία τους στην 462 τετραγωνικών χιλιομέτρων θάλασσα, και μια σαφής προειδοποίηση σε όσους προετοιμάζουν χάρτες εισβολής», έγραφε η Yeni Şafak.

4 σχόλια:

  1. Τώρα φοβηθήκαμε....στην τουαλέτα και με μπόλικο χαρτί...
    Κάποτε μας έλεγαν ότι η Τουρκία προετοιμάζεται για 2,5 πολέμους, ήτοι με την Ελλάδα, τη Συρία και του Κούρδους στο εσωτερικό. Από ότι φάνηκε στα χρόνια που ήλθαν δεν κατόρθωσε να τα βγάλει πέρα με τον μισό....και απ' ότι φαίνεται αυτός θα είναι και ο τάφος της, το Κουρδικό.
    Τα υπόλοιπα περί Mavi vatan να τα βάλουν....
    Και καλό είναι να μην τα αναπαράγουμε και τόσο ένθερμα γιατί βοηθάμε το σκοπό τους, που δεν είναι άλλος από το να κερδίσουν χωρίς να δώσουν μάχη (sun tzu), παρά μόνο με την πρόκληση φόβου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ναι...τώρα ξέρεις...κάτι τρέχει στα γύφτικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι στοίχημα ότι σε εμάς ή στην Βουλγαρία θα μας έλθει κάποιο Τουρκικό ''Βέλος'';;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.