26/2/19

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Ιρανός ΥΠΕΞ - Δεν έγινε δεκτή

REUTERS/BRIA WEBB
Την παραίτησή του από το αξίωμά του ανακοίνωσε την Δευτέρα μέσω του Instagram ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.
«Σας ζητώ συγγνώμη για όλες τις αδυναμίες μου... τα προηγούμενα χρόνια κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως υπουργός Εξωτερικών... Ευχαριστώ τον ιρανικό λαό και τους αξιωματούχους» έγραψε στον λογαριασμό του.
Οι υπηρεσίες του προέδρου του Ιράν Χασάν Ρουχανί επιβεβαίωσαν ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ υπέβαλε την παραίτησή του, αλλά σημείωσαν ότι ο αρχηγός του κράτους δεν την αποδέχεται.
Ο Ζαρίφ έχει επιτελέσει το έργο του θαρραλέα και θα συνεχίσει την αποστολή του, ανέφερε η προεδρία της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε ανάρτησή του σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης. Ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ «δεν είναι μόνος του» και «εμείς», η κυβέρνηση, «θα τον υποστηρίξουμε όλοι», προστίθεται στην ανάρτηση της ιρανικής προεδρίας.
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ο μετριοπαθής πρόεδρος Ρουχανί βρίσκεται αντιμέτωπος με πολιτική πίεση από τους σκληροπυρηνικούς της κυβέρνησής του, μία πολύ δύσκολη περίοδο για την οικονομία της χώρας μετά την κατάρρευση της συμφωνίας για το πυρηνικό της πρόγραμμα και την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η παραίτηση του Ζαρίφ, εκ των πιο στενών συνεργατών του Ρουχανί στις διαπραγματεύσεις με τη Δύση. Την Κυριακή, ο Ζαρίφ άσκησε κριτική στους σκληροπυρηνικούς της κυβέρνησης τονίζοντας ότι η Τεχεράνη «δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από της συνομωσίες του ιμπεριαλισμού και να κατηγορεί τους άλλους για τη δική της ανικανότητα».  
Ο Ζαρίφ ανέλαβε επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας το 2013, αφού ανέλαβε την προεδρία ο Ρουχανί, ο οποίος του ανέθεσε και πάλι το υπουργείο Εξωτερικών μετά την επανεκλογή του στο αξίωμα, το 2017. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη σύναψη της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ως επικεφαλής των Ιρανών διαπραγματευτών. Όμως δέχτηκε σφοδρές επικρίσεις από τους σκληροπυρηνικούς αντιδυτικούς στο Ιράν μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από αυτή τη συμφωνία, τον περασμένο Μάιο, και την εκ νέου επιβολή των κυρώσεων που είχαν αρθεί.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP, DPA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.