14/2/19

Έμπλεξαν Ελληνίδα δικηγόρο από την Κύπρο σε παιχνίδι κατασκοπείας

  Πέτρος Θεοχαρίδης
Στόχος εταιρείας κατασκόπων, που συλλέγει πληροφορίες και επεξεργάζεται «μαύρα» επικοινωνιακά σχέδια, εξυπηρετώντας πελάτες της, έγινε και η Κύπρια δικηγόρος Χριστιάνα Μάρκου, που χειρίζεται σοβαρή υπόθεση παρακολούθησης μέσω κινητών πέντε προσώπων από το Μεξικό και το Κατάρ.
Το θέμα έλαβε διεθνείς διαστάσεις, με αποκαλυπτικά δημοσιεύματα πρώτα των New York Times και τώρα του Associated Press. Σύμφωνα με αυτά, η εν λόγω εταιρεία κατασκόπων και μαύρης προπαγάνδας, ανέλαβε δράση μετά από αγωγές που κατατέθηκαν στο Ισραήλ αλλά και στην Κύπρο κατά ισραηλινής εταιρείας και κυπριακων εταιρειών, σχετικά με λογισμικό για παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων από κρατικές μυστικές υπηρεσίες.
Οι δικηγόροι που χειρίζονται τις αγωγές σε Κύπρο και Ισραήλ, όπως και πρόσωπα που συνέβαλαν στη συλλογή στοιχείων για τις αγωγές αυτές –δηλαδή που διαπίστωσαν ότι στα κινητά των πέντε εναγόντων από Μεξικό και Κατάρ υπήρχε εγκατεστημένο συγκεκριμένο λογισμικό παρακολούθησης– προσεγγίστηκαν με τη χρήση ψευδών παραστάσεων. Στόχος ήταν να αποσπαστεί από τους ίδιους η θέση ότι οι ενάγοντες ουσιαστικά είναι αντισημιτιστές και σκοπός τους είναι να εκθέσουν το Ισραήλ και την ισραηλινή εταιρεία. 
Η Κύπρια δικηγόρος Χριστιάνα Μάρκου, κατέθεσε και χειρίζεται αγωγή σε κυπριακό δικαστήριο. Όπως η ίδια εξήγησε στον «Φ», πρόκειται περί αγωγής από πέντε ενάγοντες από Μεξικό και Κατάρ και στρέφεται κατά δύο κυπριακων εταιρειών.
«Πράκτορες» της εν λόγω εταιρείας κατασκόπων, υποδυόμενοι τους διοργανωτές συνεδρίων, της ζήτησαν να είναι ομιλητής σε διεθνές συνέδριο με θέμα στο οποίο εξειδικεύεται. Ορίστηκε συνάντηση σε ξενοδοχείο του Λονδίνου, ώστε να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες. Κατά τη συνάντηση, αφού αρχικά μίλησαν για το δήθεν, όπως αποδείχθηκε, συνέδριο, άρχισαν να της υποβάλλουν ερωτήσεις για την υπόθεση κατά της ισραηλινής εταιρείας προσποιούμενοι γενικό ενδιαφέρον.
Στην πορεία, διαπιστώθηκε ότι η συνομιλία βιντεοσκοπήθηκε εν αγνοία της. Προ ημερών, δημοσιοποιήθηκαν επεξεργασμένα αποσπάσματα της συνομιλίας αυτής σε ισραηλινή τηλεόραση, με εμφανή προσπάθεια να δοθεί το μήνυμα ότι σκοπός των αγωγών είναι να δυσφημιστεί το Ισραήλ και η ισραηλινή εταιρεία.
Μιλώντας στον «Φ», η Χριστιάνα Μάρκου, ανέφερε ότι αντιλήφθηκε τις ύποπτες ερωτήσεις και σε κάποιες δεν απάντησε ή έδωσε εσφαλμένες ή άσχετες απαντήσεις.
Έρευνα του Associated Press σε σειρά χωρών, έδειξε ότι παρόμοιες κινήσεις έγιναν και κατά των δικηγόρων της αγωγής στο Ισραήλ και κατά προσώπων που συνέβαλαν ως εμπειρογνώμονες στη διαπίστωση του λογισμικού υποκλοπών.
Η ίδια η εταιρεία, περιγράφει τον εαυτό της ως μια «επιλεγμένη ομάδα βετεράνων από τις ισραηλινές μονάδες συλλογής πληροφοριών που ειδικεύονται σε εξειδικευμένες λύσεις για πολύπλοκες επιχειρηματικές και δικαστικές προκλήσεις».
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.