15/2/19

Ηττημένος ο Ερντογάν από τη συνάντηση του Σότσι

Του Κώστα Ράπτη
Η πολυετής συριακή περιπέτεια της Τουρκίας ξεκίνησε με τη φιλοδοξία της ανατροπής του Μπασάρ αλ Άσαντ και της δημιουργίας ενός οιονεί προτεκτοράτου νοτίως των συνόρων. Οδηγήθηκε στην προσπάθεια αποτροπής της ανάδυσης μιας νέας κουρδικής οντότητας, απειλητικής για την ακεραιότητα της ίδιας της Τουρκίας – και καταλήγει στην επαναβεβαίωση του Άσαντ ως κύριου εγγυητή της τουρκικής ασφάλειας.
Επιχειρεί όλο το προηγούμενο διάστημα ο Ταγίπ Ερντογάν να εξασφαλίσει τη συναίνεση είτε των Αμερικανών είτε των συνομιλητών του της λεγόμενης "διαδικασίας της Αστάνα” στην δημιουργία από τον τουρκικό στρατό μίας παραμεθόριας ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία, ώστε να απωθηθούν οι Κούρδοι μαχητές του YPG (αδελφής οργάνωσης του ΡΚΚ).
Όμως η διαπραγμάτευση με τη Ουάσιγκτον καρκινοβατεί, διότι ΗΠΑ και Ισραήλ δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν το "κουρδικό χαρτί”, αλλά και διότι η εξυπηρέτηση των τουρκικών σχεδιασμών οφείλει να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συνεννόησης (π.χ. σε ό,τι αφορά την προμήθεια από την Άγκυρα ρωσικών συστημάτων S-400), η οποία δεν προκύπτει..
Για τη συνέχεια Capital

1 σχόλιο:

  1. Από αυτά θα τονίσω τα εξής δύο:1) "τον Ροχανί να υποστηρίζει ότι οι Κούρδοι της Συρίας δεν μπορούν να παρακαμφθούν, διότι μένουν στην περιοχή επί αιώνες"
    Εδώ νομίζω ότι οι Ιρανοί πραγματικά πιάνουν τον ταύρο από τα κέρατα,αδρανοποιώντας τον παράγοντα "κούρδοι" ως πιόνι στα χέρια της Δύσης.
    2) "Όμως η διαπραγμάτευση με τη Ουάσιγκτον καρκινοβατεί, διότι ΗΠΑ και Ισραήλ δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν το "κουρδικό χαρτί”, αλλά και διότι η εξυπηρέτηση των τουρκικών σχεδιασμών οφείλει να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συνεννόησης (π.χ. σε ό,τι αφορά την προμήθεια από την Άγκυρα ρωσικών συστημάτων S-400), η οποία δεν προκύπτει."
    Εδώ γελάμε.Αφ'ενός οι δυτικοί φάνηκαν αδύναμοι να προστατέψουν τους κούρδους στο Ιράκ και αφέτέρου διότι οι τούρκοι ακριβώς παίζουν το παιχνίδι των αμερικανών στην Συρία που είναι η διείσδυδη στον Συριακό χώρο στις Ιντλίμπ,Ζαραμπλούς και Αφρίν.Oι δε S-400 εξυπηρετούν απόλυτα την δύση,διότι έτσι θωρακίζεται η τουρκία έναντι των νεοελλήνων,χωρίς να εκτίθενται οι ίδιοι απέναντι στους ελληνοχαχώλους,αν εδιναν οι ιδιοι τους patriot.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.