28/2/19

Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ στο Ιράν

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ιράν. Είναι το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, εκτός από στη Ρωσία, από της αρχής της επίθεσης εναντίον της χώρας του το 2011.
Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του δυτικού Τύπου, οι σχέσεις μεταξύ Συρίας και Ιράν είναι ιδιαίτερα περίπλοκες λόγω του δικέφαλου ιρανικού πολιτικού συστήματος.

Ο Οδηγός της Επανάστασης, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί, στηρίζει τη Συρία στο πλαίσιο της αντιιμπεριαλιστικής πολιτικής του Ιμάμη Χομεϊνί.  Αντίθετα, ο πρόεδρος Σεΐχης Χασάν Ροχανί εξελέγη με τη δέσμευση να υποστηρίξει μόνο τις συριακές σιιτικές κοινότητες, αλλά όχι τη χώρα ως σύνολο.

Ο υποστράτηγος Ghasem Soleimani, διοικητής της δύναμης Al-Qod της Επαναστατικής Φρουράς, συμμετείχε στη συνάντηση μεταξύ του προέδρου Άσαντ και του Οδηγού της επανάστασης, Αλί Χαμενεΐ.

Οι Φρουροί της Επανάστασης (να μη συγχέονται με το ιρανικό τακτικό στρατό που εξαρτάται από τον πρόεδρο Σεΐχη Ροχανί) είχαν, κατά τα πρώτα χρόνια του πολέμου στη Συρία, χιλιάδες νεκρούς στη χώρα. Αυτό δεν συμβαίνει πλέον σήμερα.

Ο πρόεδρος Σεΐχης Ροχανί χαιρέτησε έναν «Άραβα ήρωα», ένας τρόπος να αποστασιοποιηθεί επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος Άσαντ δεν είναι Πέρσης.

Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού ανακοινώθηκε η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν Mohammad Javad Zarif.

ΔΙΚΤΥΟ βολταιρος | 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟυ 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.