12/2/19

DEBATE Νιαζί Κιζίλγιουρεκ Vs Σενέρ Λεβέντ

Της Νάταλης Μιχαηλίδου
ΟΙ ΔΥΟ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ, ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ ΜΙΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΙ ΕΔΡΕΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ, ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΑΝΤΙΠΑΡΑΤΙΘΕΜΕΝΟΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΚΗΣ, ΠΙΘΑΝΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥΣ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
1. Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας ώθησαν να κατέλθετε στις Ευρωεκλογές;
2. Ποια είναι η εφικτή λύση στο Κυπριακό και πώς μπορεί να υποβοηθηθεί μέσα από τη δράση των ευρωβουλευτών;
3. Γιατί οι Τουρκοκύπριοι να στηρίξουν τη δική σας υποψηφιότητα;
4. Τι θα σημαίνει ενδεχόμενη εκλογή σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την Κυπριακή Δημοκρατία, την τουρκοκυπριακή κοινότητα και το κυπριακό πρόβλημα;
5. Ποια πρέπει να είναι, κατά τη γνώμη σας, η σχέση Τουρκίας - ΕΕ;
6. Κέρδισε ή έχασε η Κυπριακή Δημοκρατία από την ένταξή της στην ΕΕ;

ΣΕΝΕΡ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ
«Η εκλογή μου δεν θα είναι κάτι το συνηθισμένο. Δεν θα είναι μόνο η εκλογή ενός Τουρκοκυπρίου, αλλά ταυτόχρονα η εκλογή ενός αντιπολιτευόμενου Τουρκοκυπρίου, που αγωνίζεται τόσα χρόνια εναντίον της κατοχής»

1. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά. Πρώτη φορά είχα υποβάλει αίτηση για υποψηφιότητα στις εκλογές του 2004, αλλά η υποψηφιότητά μου απορρίφθηκε από τον Γενικό Έφορο Εκλογών επειδή δεν είχα συμπληρώσει εκ των προτέρων το απαιτούμενο έντυπο. Στις εκλογές του 2014, κατήλθα υποψήφιος για δεύτερη φορά. Συμμετείχα στις εκλογές ως ανεξάρτητος και πήρα γύρω στις τρεις χιλιάδες ψήφους. Συμμετέχω και τώρα και σίγουρα αυτή θα είναι η τελευταία φορά.
Γιατί είμαι υποψήφιος; Είναι πολύ απλό. Κάποιος που η πατρίδα του είναι μοιρασμένη και υπό κατοχή για 45 χρόνια, τι άλλο μπορεί να θέλει εκτός από το να απαλλάξει την πατρίδα του από τη διαίρεση και να την οδηγήσει στην πλήρη ελευθερία; Θέλω να μεταφέρω στη διεθνή σκηνή την αντιπολιτευόμενή μας φωνή στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου. Θέλω να πω τις πραγματικότητες σε όσους θεωρούν την Τουρκία απελευθερωτή μας και όχι κατακτητή μας. Θέλω να δοθεί πίσω το Βαρώσι στους παλιούς του ιδιοκτήτες, χωρίς να αναμένεται η λύση. Θέλω να ξεπεραστεί η αδικία εναντίον όσων αδικήθηκαν στην εισβολή του 1974. Θέλω πίσω την Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς εγγυητές. Θέλω να υψώσω τη φωνή μου για να αποδείξω ότι μπορούμε να ζήσουμε αδελφικά μαζί ως Κύπριοι σε αυτό το νησί. Θέλω πολλά…

2. Υπάρχει λύση στην Κύπρο και αυτή είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Άδικα ψάχνουν όσοι αναζητούν άλλη λύση. Θέλω να υπενθυμίσω το εξής σε όσους μιλούν για ομοσπονδία. Ήταν και η Κυπριακή Δημοκρατία δικοινοτική ομοσπονδία. Αλλά με μια διαφορά από την ομοσπονδία που ζητείται σήμερα. Ήταν μια περιοχή, δεν είχε διαιρεθεί. Η ομοσπονδία που ζητείται τώρα είναι διζωνική. Αν θα απαλλαχτούμε από τους εγγυητές και τα ξένα στρατεύματα και αν θα ιδρυθεί μια ομοσπονδία χωρίς τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ας γίνει έτσι. Αλλά, όπως είπα, η πιο εφικτή λύση είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Πώς γίνεται αυτό; Πρώτα απ’ όλα, θα διαλυθεί το κράτος-φάντασμα στον βορρά, θα πληρώσουν οι Τουρκοκύπριοι τις 24 έδρες που τους ανήκουν στη Βουλή των 80 εδρών στον νότο. Θα εκλέξουν και έναν Αντιπρόεδρο της Δημοκρατίας. Ύστερα η Βουλή θα καθίσει και θα αποφασίσει. Να πάμε για διζωνική ομοσπονδία ή να συνεχίσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία; Έτσι το βασικό πρόβλημα θα λυθεί στην κοινή Βουλή και όχι ανάμεσα στους δύο ηγέτες. Δεν πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις σε καμιάν από τις φόρμουλες λύσης που θα βρεθούν. Δεν πρέπει να δοθεί υπηκοότητα στον πληθυσμό που μεταφέρθηκε απ’ έξω. Η πιο επικίνδυνη φόρμουλα είναι τα δύο κράτη. Αν θα την συνοψίζαμε με τον πλέον σύντομο τρόπο, αυτό σημαίνει να αφεθεί το βόρειο κομμάτι της Κύπρου στην Τουρκία.

3. Οι Τουρκοκύπριοι αφανίστηκαν εκ μέρους της Τουρκίας, αφομοιώθηκαν και μετατράπηκαν προ πολλού σε μειονότητα στην κατεχόμενη περιοχή. Βρίσκονται κάτω από την επιρροή του ισλαμοφασιστικού καθεστώτος που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στην Τουρκία. Τι είμαστε; Η πίσω αυλή της Τουρκίας. Το χοντρό της έντερο. Ο φασίστας δικτάτορας στην Άγκυρα μπορεί να αναγκάζει τον φανατικό του όχλο στο νησί να κάνει ό,τι αυτός θέλει. Το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα γι’ αυτό είναι το λιντσάρισμα που επιχειρήθηκε κατά της εφημερίδας μας πέρσι στις 22 Ιανουαρίου. Ανατρίχιασαν όσοι παρακολούθησαν αυτήν την επίθεση από τηλεοράσεως. Και το σημαντικότερο είναι ότι αυτή η δολοφονική απόπειρα έγινε υπό την προστασία της Αστυνομίας. Διότι και η Αστυνομία παίρνει οδηγίες από την Άγκυρα. Όλοι αντίκρισαν για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα την κατοχή στον βορρά. Τώρα νιώθουν την ανάγκη να προστατευθούν έναντι της σκοτεινής κυβέρνησης της Τουρκίας. Γι’ αυτό, πρέπει να υψώσουμε περισσότερο τη φωνή μας στη διεθνή σκηνή. Πιστεύω ότι το κατάλαβαν και ότι γι’ αυτό θα με στηρίξουν. Οι ψήφοι που θα δοθούν σ' εμένα θα είναι ψήφοι διαμαρτυρίας εναντίον της κατοχής της Τουρκίας και του ισλαμοφασισμού. Αν κερδίσω εγώ, θα χάσει ο Έρντογαν. Αν χάσω, θα κερδίσει ο Έρντογαν. Τώρα δικάζομαι στο δικαστήριο για την υπόθεση προσβολής του Έρντογαν. Οι αγωγές ήρθαν η μία μετά την άλλη. Οι αγωγές για τον Ταγίπ Έρντογαν και την εισβολή. Το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών θα επηρεάσει βεβαίως αυτές τις ποινικές αγωγές που προβλέπουν ποινή φυλάκισης.

4. Η εκλογή μου δεν θα είναι κάτι το συνηθισμένο. Δεν θα είναι μόνο η εκλογή ενός Τουρκοκυπρίου, αλλά ταυτόχρονα η εκλογή ενός αντιπολιτευόμενου Τουρκοκυπρίου, που αγωνίζεται τόσα χρόνια εναντίον της κατοχής. Πλέον όλοι στην Ευρώπη γνωρίζουν πως ήρθα αντιμέτωπος με τον Ταγίπ Έρντογαν ως δημοσιογράφος. Δική μου νίκη σημαίνει νίκη της αντιπολίτευσης, που υποστηρίζει την ειρήνη και τη λύση και αντιτίθεται στην κατοχή και τον φασισμό. Σημαίνει να πάρει άλλη μιαν ανάσα για να ζήσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Σημαίνει να διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση άλλη μια φωνή κατά του ρατσισμού και του εθνικισμού.

5. Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα ενταχθεί στην ΕΕ. Ειδικά στη σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να γίνει λόγος γι’ αυτό. Επειδή η Ευρώπη προτάσσει τα δικά της συμφέροντα, κλείνει τα μάτια στην τυραννία που υπάρχει στην Τουρκία και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κλείνει τ' αφτιά στις κραυγές χιλιάδων αθώων ανθρώπων που βρίσκονται στις φυλακές για το τίποτα. Συνέτριψε τον κουρδικό λαό και η Ευρώπη ούτε γι’ αυτό τής είπε τίποτα. Αν υπήρχαν πιέσεις και κυρώσεις από την Ευρώπη κατά της Τουρκίας, δεν θα ήταν έτσι τα πράγματα. Αλλά δεν υπάρχουν. Σίγουρα είναι μάταιο να περιμένει κανείς πιέσεις και κυρώσεις κατά της Τουρκίας από την Ευρώπη, η οποία παρουσιάζεται ανήμπορη ακόμα και να απαλλάξει το Βαρώσι στην Κύπρο από τα χέρια της Τουρκίας. Αλλά πρέπει να τους το λέμε αυτό κατάμουτρα, χωρίς να βαριόμαστε και να μπουχτίζουμε.

6. Δεν βρήκε αυτό που ήλπιζε η Κύπρος από την ένταξή της στην ΕΕ. Βεβαίως είχε και θετικές πλευρές η ένταξη, αλλά δεν έγινε αυτό που ουσιαστικά έπρεπε να είχε γίνει. Η κατάσταση είναι η ίδια με την προ του 2004 περίοδο. Στο βόρειο τμήμα του νησιού υπάρχει η Τουρκία, όχι η ΕΕ. Αν και έγινε έδαφος της ΕΕ, το έδαφος αυτό ακόμα ανήκει στην Τουρκία. Η ένταξη στην ΕΕ δεν ελάφρυνε το βάρος της Τουρκίας που υπάρχει πάνω μας. Μάλιστα, το έκανε ακόμα πιο βαρύ. Επειδή δεν δέχτηκε καμία πίεση για την κατάσταση εδώ η Τουρκία, προχώρησε πιο πολύ. Μετέφερε περισσότερο πληθυσμό και απέκτησε πιο πολύ τα πάντα.

ΝΙΑΖΙ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΚΕΛ

«Η κοινή δράση πολιτών που προέρχονται από τις δύο κοινότητες και μοιράζονται κοινά ιδανικά και αξίες θα στείλει ουσιαστικά μηνύματα σχετικά με τη λειτουργικότητα της λύσης. Η ίδρυση ενός λειτουργικού κράτους προϋποθέτει τη σύμπραξη των πολιτών και η υποψηφιότητά μου αποτελεί παράδειγμα μιας τέτοιας σύμπραξης. Σε περίπτωση εκλογής μου θα το έχουμε καταδείξει αυτό εμπράκτως»

1. Ως ακαδημαϊκός και συγγραφέας με πάθος για τη δουλειά του, δεν ήταν εύκολο να λάβω την τελική απόφαση για να κατέλθω ως υποψήφιος στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, σκέφτηκα ότι έπρεπε να το πράξω τόσο για την ίδια μου τη χώρα, την Κύπρο, όσο και για την ΕΕ. Η υποψηφιότητά μου συνενώνει Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους και θεωρώ ότι αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα στον δρόμο προς τη λύση και την ειρήνη.

2. Η πιο εφικτή λύση στην Κύπρο είναι το μοντέλο του ομοσπονδιακού κράτους. Σε αυτό συμφωνεί τόσο η διεθνής κοινότητα όσο και το μεγάλο μέρος των δύο πλευρών στην Κύπρο. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν, ώστε να κινητοποιήσουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς προς την κατεύθυνση της λύσης. Υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στις προσπάθειες της Ευρώπης για πολιτική ενοποίηση και το ζήτημα της πολιτικής ενοποίησης της Κύπρου. Το ζητούμενο είναι να διασφαλιστεί η πολιτική ενοποίηση συγχρόνως με τον σεβασμό των πολιτισμικών διαφορών. Εμπνεόμενοι από τις ευρωπαϊκές αξίες, οι ευρωβουλευτές έχουν καθήκον να επαναφέρουν διαρκώς αυτό το ζήτημα.

3. Αναμένω στήριξη όχι μόνο από τους Τουρκοκυπρίους αλλά και από τους Ελληνοκυπρίους που συμφωνούν με τις θέσεις μου. Αμφότερες οι κοινότητες με γνωρίζουν καλά, καθότι για χρόνια προσπάθησα να χτίσω μια γέφυρα ανάμεσά τους. Σήμερα, καλώ Τουρκοκυπρίους και Ελληνοκυπρίους να περπατήσουμε μαζί πάνω σ’ αυτήν τη γέφυρα.

4. Η ενδεχόμενη εκλογή μου θα είναι αποτέλεσμα τόσο των ελληνοκυπριακών όσο και των τουρκοκυπριακών ψήφων. Αυτό έχει μια ιδιαίτερη σημασία. Αφενός θα αποτελέσει μια συμβολική έκφραση για την ειρηνική συμβίωση των δύο κοινοτήτων και, αφετέρου, θα αναδείξει τη μεγάλη πολιτική σημασία της σύμπραξής τους. Η κοινή δράση πολιτών που προέρχονται από τις δύο κοινότητες και μοιράζονται κοινά ιδανικά και αξίες θα στείλει ουσιαστικά μηνύματα σχετικά με τη λειτουργικότητα της λύσης. Η ίδρυση ενός λειτουργικού κράτους προϋποθέτει τη σύμπραξη των πολιτών και η υποψηφιότητά μου αποτελεί παράδειγμα μιας τέτοιας σύμπραξης. Σε περίπτωση εκλογής μου θα το έχουμε καταδείξει αυτό εμπράκτως.

5. Οι ευρωτουρκικές σχέσεις αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα και διανύουν μια περίοδο στασιμότητας. Προσδίδω ιδιαίτερη σημασία στη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ και συγχρόνως θεωρώ ότι αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας. Ωστόσο, υπάρχουν βήματα που πρέπει να γίνουν τόσο από την πλευρά της Τουρκίας όσο και από την πλευρά της ΕΕ. Η Τουρκία οφείλει να μεταρρυθμιστεί και να περάσει με επιτυχία συγκεκριμένα πολιτικά κριτήρια, ώστε να εναρμονιστεί με τα ευρωπαϊκά κριτήρια και κανονισμούς. Από την άλλη, εντός της Ευρώπης υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που επιθυμούν τον αποκλεισμό της Τουρκίας, προτάσσοντας επιχειρήματα που δεν έχουν σχέση με την πολιτική αλλά με την κουλτούρα. Οι εν λόγω πολιτικοί κύκλοι οφείλουν να κατανοήσουν ότι η ΕΕ δεν είναι ένα χριστιανικό κλαμπ, αλλά ένας θεσμός, ο οποίος αποτελεί καρπό των αξιών της Αρχαίας Ελλάδας και του Διαφωτισμού.

6. Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ συνιστά τη θετικότερη εξέλιξη της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας και αυτό επιβάλλεται να γίνει κατανοητό από το σύνολο των πολιτών της χώρας μας. Ασφαλώς και η ΕΕ παρουσιάζει μειονεκτήματα και σημεία στα οποία χωλαίνει, εφόσον αποτελεί έναν σχηματισμό εν εξελίξει έχει αρκετό δρόμο για να διανύσει. Επομένως, η προσπάθεια θα πρέπει να είναι συλλογική και να καταβληθεί από το σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών. Ωστόσο, η σκέψη και μόνο μιας Κύπρου χωρίς την ΕΕ δημιουργεί σκοτεινούς συνειρμούς…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.