22/2/19

Βρες το λάθος!!! Frontex: Πτώση 80% στις παράνομες αφίξεις μεταναστών στην Ιταλία – Αύξηση 34% στην Ελλάδα, το 2018

Αύξηση στις παράνομες αφίξεις μεταναστών στην Ελλάδα
Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών διαμορφώθηκε το 2018 ο αριθμός ανιχνεύσεων των παράνομων διέλευσεων στα ευρωπαϊκά σύνορα. 
Ωστόσο, η μεταναστευτική πίεση παρέμεινε σχετικά υψηλή στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, σύμφωνα με την έκθεση ανάλυσης κινδύνου για το 2019 που δημοσίευσε σήμερα ο Frontex.
Σύμφωνα με αυτήν, ο συνολικός αριθμός παράνομων διελεύσεων μειώθηκε κατά 27% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας σε απόλυτους αριθμούς τις 150.114 ή κατά 92% μειωμένος σε σχέση με το 2015, οπότε είχε φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα. 
Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τον Frontex, σε μεγάλο βαθμό στη μεγάλη πτώση του αριθμού των μεταναστών στη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου, όπου ο αριθμός των ανιχνεύσεων μειώθηκε πέρυσι κατά 80%, φτάνοντας τις 23.485.Συγχρόνως, ο Frontex επισημαίνει ότι το 2018 η Δυτική Μεσόγειος ήταν η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη διαδρομή σε ό,τι αφορά τις αφίξεις στην Ευρώπη. 
Η πίεση στα Ισπανικά σύνορα, όπως σημειώνεται στην έκθεση, αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια κι ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων το 2018 έφτασε τις 57.034, διπλάσιος σε σχέση με το 2017.
Στην Ανατολική Μεσόγειο παρατηρήθηκαν ελάχιστα λιγότερες διελεύσεις σε σχέση με τη διαδρομή της Δυτικής Μεσογείου. 
Με 56.561 παράνομες διελεύσεις των συνόρων, η πίεση ήταν 34% υψηλότερη από ό,τι το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω της αύξησης των ροών από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω των χερσαίων συνόρων.
Σε ό,τι αφορά στα Δυτικά Βαλκάνια, η έκθεση διαπιστώνει πως συνέχισαν να διέρχονται παράτυποι μετανάστες που προσπαθούσαν να φτάσουν στη Δυτική Ευρώπη μέσω της Τουρκίας. 
Δύο ήταν οι βασικές διαδρομές που ξεχώρισαν στην περιοχή το 2018, με την πίεση να μετατοπίζεται από τη μια στην άλλη, εξαιτίας των συνοριακών ελέγχων που ενισχύθηκαν σε ορισμένα σημεία. 
Συγκεκριμένα, οι περισσότεροι μετανάστες ακολούθησαν αφενός την κεντρική διαδρομή μέσω της Σερβίας, αφετέρου τη διαδρομή από το ελληνοαλβανικό τμήμα των συνόρων, κατά μήκος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Κροατίας και της Σλοβενίας. 
Σε μικρότερο βαθμό, επέλεξαν τη διαδρομή μέσω των συνόρων της Σερβίας με την Ουγγαρία, την Κροατία και τη Ρουμανία.
Για την περσινή χρονιά ο Frontex συνέλεξε και λεπτομερή στοιχεία σχετικά με το φύλο και την ηλικία των μεταναστών. Σύμφωνα με αυτά, σχεδόν ένας στους πέντε από τους μετανάστες που εντοπίστηκαν πέρυσι ισχυρίστηκε ότι ήταν κάτω από 18 ετών.
Τέλος, η ανάλυση κινδύνων του Frontex για το 2019 παρουσιάζει επιπλέον στοιχεία που σχετίζονται με τα εξωτερικά σύνορα και τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ το 2018. 
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

-190.930 αρνήσεις εισόδου (αύξηση 4%).
-148.121 αποτελεσματικές επιστροφές ανά κράτος μέλος (μείωση 5%).
-13.728 συντονισμένες επιστροφές ή οργανωμένες από τη Frontex (μείωση 3%)
-10.642 ανιχνεύσεις λαθρεμπόρων/διακινητών (αύξηση 4%).

www.bankingnews.gr

3 σχόλια:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.