20/2/19

FT : Πού έχουν δίκιο οι λαϊκιστές

Οι δημοκρατίες θα αποφύγουν τον κίνδυνο του λαϊκισμού, αν αναγνωρίσουν τα δομικά προβλήματα της παγκοσμιοποίησης. Η αντιμετώπιση της εργασιακής ανασφάλειας και το πρόβλημα της ταυτότητας.

«Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω τον κόσμο: ο λαϊκισμός». Τα λόγια αυτά προέρχονται από ένα διεθνές συνέδριο για το εν λόγω ζήτημα στο London School of Economics το 1967. Αλλά θα μπορούσαν να είχαν γραφτεί σήμερα.
Oι λαϊκιστές ηγέτες επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την οργή κατά του κατεστημένου, υποστηρίζοντας πως εκπροσωπούν την πραγματική «βούληση του λαού». Είτε βρίσκονται στην αριστερά είτε στη δεξιά, τα κόμματά τους τάσσονται κατά της ελίτ και κατά του πλουραλισμού. Όποιος διαφωνεί είναι ο «εχθρός του λαού», είτε δικαστές, ακαδημαϊκοί ή δημοσιογράφοι. Αυτό το αντι-πλουραλιστικό στοιχείο είναι που καθιστά τους λαϊκιστές απειλή για τη δημοκρατία. Για να αντιμετωπίσουμε το φάντασμα αυτό, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την οικονομική ανασφάλεια και τους φόβους για την ταυτότητα, τους οποίους έχουν καταφέρει να εκμεταλλευτούν οι λαϊκιστές.

για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.