12/2/19

Σοβαρό θέμα! Kίνδυνος να χάσει η Κύπρος το FIR - Πιέσεις από Ισραήλ

  Πέτρος Θεοχαρίδης    
Σοβαρός είναι ο κίνδυνος ακόμα και να αποξενωθεί η διαχείριση τμήματος του Fir Λευκωσίας, δηλαδή να αναληφθεί η διαχείρισή του είτε μέσω Eurocontrol είτε μέσω Ισραήλ. Αιτία, το γεγονός ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής άλλη κοινά αποδεκτή λύση που να λύνει το έντονο πρόβλημα με καθυστερήσεις που προκαλούνται σε πτήσεις του Ισραήλ, που σχεδόν όλες μόλις απογειωθούν από αεροδρόμια της χώρας μπαίνουν στο Fir Λευκωσίας. 
Το θέμα συζητείται έντονα το τελευταίο διάστημα μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, με τη μεσολάβηση του Eurocontrol. Έχουν γίνει επανειλημμένες συναντήσεις μεταξύ των πλευρών.  
Επειδή δεν έχει βρεθεί άλλη λύση, το Ισραήλ που ασφυκτιεί με την αύξηση σε αριθμό, χρόνο και διάρκεια των καθυστερήσεων, κυρίως σε απογειώσεις πτήσεων τους, λόγω κορεσμού δυνατοτήτων στη διαχείριση του Fir Λευκωσίας, θεωρεί ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί οπωσδήποτε πριν το ερχόμενο καλοκαίρι. Η συνεχής αύξηση των πτήσεων από και προς Ισραήλ, το γεγονός ότι στις πτήσεις από Ιορδανία που υπερίπτανται του Ισραήλ μέχρι τώρα θα προστεθούν και πτήσεις από άλλες χώρες λόγω νέων συμφωνιών, οδηγούν το Ισραήλ σε έντονες τεχνοκρατικές αλλά και διπλωματικές κινήσεις και πιέσεις ώστε να δοθεί η «εσχάτη» των λύσεων, που είναι η αποξένωση τμήματος ή λωρίδων του Fir Λευκωσίας, με ανάθεση της διαχείρισής τους σε τρίτους, ώστε να απαβλυνθεί το πρόβλημα.
 
Σε αυτές τις κινήσεις συμβάλλει και το γεγονός ότι εξαντλήθηκε η ελπίδα ότι σύντομα θα μετατραπεί ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας της Κύπρου σε κρατική εταιρεία, με ευελιξία που θα μειώσει αισθητά τις καθυστερήσεις. Αυτό ήταν εκ των ων ουκ άνευ να γίνει πριν το περασμένο καλοκαίρι, ωστόσο εκκρεμεί λόγω διαφωνιών στη Βουλή.
 
H υπουργός Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου ανέφερε στον «Φ» ότι ο διάλογος δεν έχει ολοκληρωθεί και έχει ρυθμιστεί και νέα συνάντηση στην παρουσία του Eurocontrol και σε έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού, ενώ προωθούνται και πρακτικά μέτρα για μείωση του προβλήματος.
 
Μια τέτοια ρύθμιση θα έδινε σχοινί στην Τουρκία να εντείνει τις πιέσεις της για να θέσει υπό τον έλεγχό της το βόρειο τμήμα του Fir Λευκωσίας, που μεταξύ άλλων επικαλείται και τα θέματα αδυναμιών στη διαχείριση του Fir Λευκωσίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.