18/2/19

Keynes εναντίον Hayek στην... Κίνα



Οι φιλελεύθεροι στοχαστές και πώς διαμόρφωσαν το οικονομικό μοντέλο της Κίνας. Οι φαραωνικές επενδύσεις που απέτυχαν και οι δραστικές λύσεις. Οι δυσάρεστες συγκρίσεις με την Ευρώπη και το ελληνικό παράδειγμα. 
Ο σημερινός πανίσχυρος πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο. Αφού υπέστη τα πάνδεινα στην διάρκεια της μαοϊκής περιόδου, τελικά βρέθηκε στην κορυφή του ΚΚ Κίνας… διαβάζοντας τον Friedrich August von Hayek, κορυφαίο φιλελεύθερο στοχαστή.
Προφανώς δε, αυτό συνέβαινε γιατί ο πρόεδρος Xi είχε έλθει σε αντιπαράθεση με τους προκατόχους του Ηu Jintao και Wen Jiabao, οι οποίοι ήσαν φανατικοί υποστηρικτές του John Maynard Keynes, μεγάλου Βρετανού οικονομολόγου. Είχαν έτσι υποστηρίξει φαραωνικές επενδύσεις στην Κίνα, οι οποίες οδήγησαν προς τα πάνω το δημόσιο χρέος της, το οποίο το 2013 έφθανε να αντιπροσωπεύει 60% του ΑΕΠ της χώρας, τρεις φορές πιο χαμηλό από το ελληνικό.
Χαρακτηριστική από την άποψη αυτή υπήρξε η περίπτωση της πόλης – φάντασμα, Ορντόν στην Κεντρική Μογγολία, η οποία χτίστηκε χωρίς να υπάρχουν οι κάτοικοι που θα την κατοικούσαν! Επρόκειτο για μια άχρηστη επένδυση, είχε δηλώσει ο Xi Jinping επικαλούμενος και τη θεωρία του Χάγιεκ για τις άχρηστες επενδύσεις.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.