11/2/19

Reuters: Η στρατηγική του Τσίπρα για επανεκλογή του δεν αποδίδει

Reuters: Η στρατηγική του Τσίπρα για επανεκλογή του δεν αποδίδει
«Στρατηγική επανεκλογής εφαρμόζει το τελευταίο 6μηνο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, οδηγώντας τη χώρα του έξω από ένα εξευτελιστικό πρόγραμμα στήριξης και επιλύοντας μία διαμάχη δεκαετιών με τη γειτονική πΓΔΜ. Μέχρι στιγμής, η στρατηγική αυτή δεν αποδίδει καρπούς», όπως γράφει το πρακτορείο Reuters.
Στο άρθρο του με τίτλο «Πώς ελπίζει να λύσει τον γρίφο των εκλογών ο Έλληνας πρωθυπουργός» το Reuters θυμίζει ότι το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη με μία αριστερή ατζέντα και την υπόσχεση να ανατρέψει τη λιτότητα. «Αλλά, υπέκυψε στα αιτήματα των πιστωτών και επαναπροσδιορίστηκε ως κονφορμιστής».
Πηγές από το περιβάλλον του πρωθυπουργού λένε ότι «η στρατηγική του τώρα πλησιάζει το σημείο όπου η κυβέρνησή του θα μπορέσει να κάνει πράξει τις προεκλογικές υποσχέσεις της και να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο που εκείνος χαρακτηρίζει αποβλέπει στη "δίκαιη ανάπτυξη"».
Από τον περασμένο Αύγουστο «ο Τσίπρας έχει ήδη χρησιμοποιήσει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική ελευθερία για να καταργήσει περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις, να μειώσει τους φόρους στα ακίνητα και τις επιχειρήσεις και να ελαφρύνει κάποιες από τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Αύξησε για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία τον κατώτατο μισθό κατά 11%. Επίσης θέλει να παρατείνει το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ σε πέντε νησιά με μεγάλες προσφυγικές ροές και να διευκολύνει τις αποπληρωμένες χρεών σε ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες», είπαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Reuters.

AΟΖ και προσλήψεις στην ατζέντα
Στο ίδιο σχέδιο εντάσσεται και η πρόσληψη χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα μέχρι το 2020 καθώς και η συνταγματική μεταρρύθμιση για το σαφή διαχωρισμό της Εκκλησίας -Κράτους – κάτι σημαντικό για τους αριστερούς ψηφοφόρους.

Παράλληλα γίνονται κινήσεις για την επέκταση των δυτικών θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας από τα έξι στα 12 μίλια, είπαν δύο αξιωματούχοι στο πρακτορείο – κίνηση που «μπορεί να αμβλύνει κάποιες εθνικιστικές αντιδράσεις για τη “Μακεδονία” και να επιτρέψει τη δημιουργία ΑΟΖ γύρω από την Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία, αλλά και να πυροδοτήσει τις εντάσεις με την Τουρκία», υπογραμμίζει το Reuters.
Οι κινήσεις αυτές αποβλέπουν στη μείωση του προβαδίσματος της ΝΔ πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου, το πρώτο επίσημο τεστ δημοτικότητας του Τσίπρα αφότου ανήλθε στην εξουσία. Αναλυτές εκτιμούν ότι ίσως προτιμήσει μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αν το προβάδισμα αυτό συνεχίσει να διευρύνεται, αν και ο ίδιος το έχει κατ’ επανάληψη αποκλείσει.
«Θέλουμε να δείξουμε ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα», είπε στο πρακτορείο ένας από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους. «Ο στόχος είναι να μειώσουμε το προβάδισμα αυτό στις ευρωεκλογές για να μπορέσουμε να κερδίσουμε στις εθνικές εκλογές αργότερα εντός του έτους».
Το ερώτημα, λέει το Reuters, είναι κατά πόσον ο Τσίπρας έχει εξασφαλίσει αρκετή υποστήριξη από τους εταίρους στην ΕΕ για να χαλαρώσει κι άλλο τα μέτρα λιτότητας και να κερδίσει ψήφους.

Ανοίγει η ψαλίδα με τη ΝΔ
«Η τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis, για την εφημερίδα Το Βήμα, βρίσκει τον 12 πόντους πίσω από τη Νέα Δημοκρατία, της οποίας ο ηγέτης Κυριάκος Μητσοτάκης υπόσχεται να μειώσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές για τις επιχειρήσεις και να ενισχύσει τις επενδύσεις. Η κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει αυτή τη διαφορά αυτό το κενό πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο, την πρώτη επίσημη δοκιμή δημοτικότητας του Τσίπρα από τότε που κέρδισε την εξουσία. Οι αναλυτές λένε ότι μπορεί να επιλέξει μια πρόωρη προσφυγής στις κάλπες», επισημαίνει το Reuters.
Στη συνέχεια συμπληρώνει ότι η κυβέρνησή του έχει μια ισχνή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αφού ο δεξιός σύμμαχός του συνασπισμού παραιτήθηκε λόγω του ονόματος  της πΓΔΜ. Η συμφωνία αποδείχθηκε μη δημοφιλής για τον Τσίπρα στο εσωτερικό , όπου δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν τους ωστόσο, η συμφωνία φαίνεται να έχει κερδίσει τον σεβασμό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον κύριο πιστωτή της χώρας, υποστηρίζει το Reutres.
Οι δανειστές του παρακολουθούν επίσης την πρόοδο της Ελλάδας για να αποφασίσουν εάν θα εκταμιεύσουν εκατομμύρια ευρώ σε ομόλογα.Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης σημειώνουν ότι παρόλο που η Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς της στόχους φέτος, η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων είναι χαμηλή. Το υπουργικό συμβούλιο του Τσίπρα τον χειροκρότησε όταν ανακοίνωσε την άνοδο του κατώτατου μισθού την περασμένη εβδομάδα, αλλά μια συνάντηση των υφυπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξε σε επιφυλακτική αντίδραση λίγες μέρες αργότερα.
«Η ατμόσφαιρα ... δεν ήταν πολύ θετική», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης.
«Η Ελλάδα κάνει πίσω σε πολλούς τομείς. Τo γενικό πολιτικό αίσθημα είναι φυσικά θετικό για τον Τσίπρα κι αυτό που έκανε στο "μακεδονικό", αλλά εδώ δεν είναι αγορές, δεν μπορείς να ανταλλάξεις το ένα με το άλλο», πρόσθεσε.
Και το πρακτορείο καταλήγει: «Μια αρνητική έκθεση της ΕΕ μπορεί να ανησυχήσει τις αγορές – αποσταθεροποιώντας άλλη μια πτυχή της στρατηγικής επανεκλογής του Τσίπρα: την ανάγκη για ηρεμία στις χρηματαγορές.»
Κι όπως παρατηρεί ο Ντιέγκο Ισκάρο της IHS Markeit Economics: «Υπάρχει μια λεπτή γραμμή που θα πρέπει να προσέξει η Ελλάδα να μην περάσει. Οι Αγορές αντιλαμβάνονται ότι είναι προεκλογική περίοδος, αλλά η Αθήνα πρέπει να οικοδομήσει μια μεταμνημονιακή φήμη μεταρρυθμίσεων».
Πηγή: Liberal

6 σχόλια:

 1. Αν , λέω αν ο σύριζα πάρει πάνω από 15% τότε σας το γράφω από τώρα ότι θα ομιλώ με τα χειρότερα λόγια για τους Έλληνες !!!! Αυτήν την ταπεινή γνώμη έχω !!!! Και αν με νευριασουν και άλλο τότε θα πάω να ψηφίσω και σύριζα μέχρι να έρθει η καταστροφή, μπας και ξυπνήσουν τα ....... κάποτε !!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ταύγέτη.

   Θὰ πάρη πάνω ἀπὸ 15% ,διότι δίνει δικαίωμα ψήφου σὲ δεκάδες χιλιάδες λὰθρο.
   Τὶνὰ κάνη ὁ Ἑλληνας;
   Ἂς πρόσεχε βεβαίως διότι ψήφιζε Σύριζα.
   Ἐγὼ,τὸ ἔχω ξαναγράψει·ζητῶ στρατιωτικὸ πατριώτη,ἐλπίζοντας ὅτι δὲν εἶναι ὅλοι σὰν τὸν Ἀποστολάκη.

   Διαγραφή
  2. "Αν , λέω αν ο σύριζα πάρει πάνω από 15% τότε σας το γράφω από τώρα ότι θα ομιλώ με τα χειρότερα λόγια για τους Έλληνες !!!!"

   Φίλε Νίκο, παλαιότερα Έλληνες και Ελληνόφωνοι σχεδόν ταυτίζονταν. Σήμερα ισχύει σχεδόν το αντίθετο! Π.χ. οι Αιγύπτιοι ψαράδες στο Μάτι και ο Αντετοκούμπο (για μένα πάντα) ίσως είναι πολύ πιο Έλληνες από πολλούς που γεννήθηκαν Έλληνες, αλλά τελικά είναι απλά Ελληνόφωνες...
   Εν τω μεταξύ, δεν φταίνε για τα πάντα οι λάθρο. Ας μην απλοποιούμε το όλο θέμα και το κάνουμε τόσο "εύκολο" ενώ δεν είναι...
   Πιο πολλά έχει να μας πει ο καθρέφτης μας, παρά ο ληξίαρχος!

   Διαγραφή
 2. Ποιο ειναι το Reuters που θα αμφισβητησει το Στρατηγικο Σχεδιασμο του πεφωτισμενου Καρανικα?
  Για 9% - 12% τους βλεπω και με απογοητευει σοβαρα οτι υπαρχουν τοσοι Ελληνες που δεν βλεπουν ποσο κακο εχει κανει στη χωρα ο Συριζα.
  Και για αποφυγη παρεξηγησεων ουτε ο Κουλης ουτε η Φωφη ουτε κανενας αλλος απο τους υπαχοντες πολιτικους (αν μπορουμε να τους αποκαλουμε ετσι) εχει τα γοναντα να τραβηξη την Ελλαδα απο το βαλτο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γιατί αυτή η μεμψιμοιρία? Είναι απλά τα πράγματα που πρέπει να κάνει ένας πολιτικός προκειμένου να αρχίσει η αναστροφή των πραγμάτων. Μας την έδειξαν εκείνοι οι πολιτικοί που το τόλμησαν, με προεξάρχοντες Ι. Μεταξά, Αλ. Παπάγο και Γ. Παπαδόπουλο. Αν θέλεις μπορούμε να πάμε και στη γειτονιά μας. Πούτιν, Ερντογκάν, Βόρις.
   Όλα ξεκινούν από την ασφάλεια. Όταν οι πολίτες νοιώσουν ασφαλείς, νοιώθουν και την ανάγκη να κάνουν ένα βήμα παραπέρα στη ζωή τους. Τότε επιστρατεύει τα όποια αποθέματα δυνάμεων έχει και χρησιμοποιούσε ως εκείνη τη στιγμή για απλό βιοπορισμό μέσα σε ένα περιβάλλον εχθρικό, ανασφαλές, εν πολλοίς εγκληματικό, αυτό λοιπόν το μικρό ή μεγάλο που κρύβει ο καθένας μας μέσα του, βρίσκει τη χαραμάδα να ξεπεταχτεί και να ξαναδημιουργήσει.
   Μην είσαι λοιπόν αρνητικός απέναντι σε ανθρώπους που έχουν δηλώσει ευθαρσώς ότι είναι η πρώτη τους προτεραιότητα ως κυβέρνηση. Προφανώς το πείραμα συριζανελ με την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι, βοήθησε να γίνει κατανοητή η βασική αρχή ενός ευνομούμενου κράτους.

   Διαγραφή
  2. Αγαπητε Chris, Οπως ξερουμε απο την Ιστορια ο Μεταξας εδωσε στρατιωτικη ισχη στην Ελλαδα οπως και ο Παπαγος. Για τον Παπαδοπουλο επειδη τον εζησα τα χρονια του στην Ελλαδα και τα γνωριζω απο πρωτο χερι δεν μπορω να τον βαλω στην ιδια κλαση.
   Δεν προεξοφλω οτι ο Μητσοτακης (που πολυ πιθανα θα ειναι ο νεος προθυπουργος) θα αποτυχει απλα ειμαι παρα πολυ επιφυλακτικος με τα οσα εχω δει μεχρι τωρα. Μακαρι να πετυχει και να κανει την Ελλαδα να ορθοποδησει γιατι δεν εχουμε πολυ καιρο στα χερια μας πια, και να εισαι σιγουρος πως αν τα καταφερει θα ειμαι ο πρωτος που θα παραδεχθει οτι ειχα λαθος.

   Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.