9/2/19

Φεύγει η Task Force KRONOS – Τί μας “δίδαξαν” τα Stetson;

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Άρχισε από προχθές η αποχώρηση των δυνάμεων της Task Force KRONOS που από τον παρελθόντα Οκτώβριο είχε μετασταθμεύσει στο Στεφανοβίκειο και επρόκειτο να παραμείνει επί 4μηνο περίπου στην Ελλάδα. Ήδη τα ελικόπτερα άρχισαν να μεταβαίνουν στην Θεσσαλονίκη, προς αποχώρηση και επιστροφή στην Κεντρική Ευρώπη, από όπου ήλθε η 4η Ταξιαρχία Μάχης Αεροπορίας Στρατού (4 CAB).  Τί μπορούμε να πούμε ότι μας “έμεινε” από αυτή την επαφή;
Σίγουρα η επί αρκετό διάστημα συνύπαρξη των Αμερικανών “ελικοπτεράδων” με τους Έλληνες συναδέλφους, προσέφερε πολλά στους δεύτερους, επειδή είδαν άμεσα πως χειρίζονται καταστάσεις ρουτίνας και τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν τα επιχειρησιακά θέματα. Με δυο λόγια, είχαμε την ευκαιρία να δούμε την νοοτροπία που διακατέχει ένα πλήρως επαγγελματικό στράτευμα. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την εφαρμογή πιο προχωρημένων τακτικών που έχουν υιοθετήσει, όπως η άμεση συνεργασία επιθετικών ελικοπτέρων με τακτικά συστήματα UAV σε ρόλο αναγνωρίσεως. Έχει να κάνει περισσότερο με την φιλότιμη προσπάθεια που διαπιστώθηκε σε όλα τα επίπεδα υποστηρίξεως, ακόμη και από το κατώτερο τεχνικό προσωπικό.
Είδαν οι Έλληνες τον “τελευταίο” πιτσιρικά και πιτσιρίκα της TF KRONOS, πώς “έπεφτε” επάνω από το ελικόπτερο μετά από κάθε πτήση, να το εξυπηρετήσει, να το επιθεωρήσει, να το προετοιμάσει για την επόμενη έξοδο. Τους είδαν, κάτω από κρύο, βροχή και χιόνι, χωρίς “τα χέρια στις τσέπες”, με τι επιμέλεια “πρόσεχαν” το ελικόπτερο, σκουπίζοντας την παραμικρή “ακαθαρσία” επάνω σε όλη την άτρακτο, εφαρμόζοντας πιστά τις διαδικασίες. Καμμιά βαριεστημάρα, κανείς “ωχαδελφισμός”. Επαγγελματίες από τα πιο μικρά και ασήμαντα. Επαγγελματίες σε όλα τους.

Για τη συνέχεια doureios

6 σχόλια:

  1. Δεν ξέρω Κε Σάββα μου τι σχέση πιστεύεις ότι έχεις με το αντικείμενο αλλά μπορώ ανεπιφύλακτα να σε διαβεβαιώσω ότι είσαι Οοοοοο ΑΣΧΕΤΟΣ. Θα μιλήσω για την ΠΑ και εκτιμώ ότι στα ίδια επίπεδα κινείται και ο Στρατός, διευκρινίζω ότι αναφέρομαι σε προσωπική εμπειρία μέχρι το 1995, οι δυνατότητες συντήρησης-υποστήριξης που διέθετε [διαθέτει??] η ΠΑ είναι από τις καλύτερες, αν όχι η καλύτερη, των χωρών του ΝΑΤΟ. Οι κορυφαίες επιδόσεις στο χώρο αυτόν πιστοποιούνται σε μόνιμη βάση και από τρίτους παρατηρητές..... Τώρα τι μπορείς να καταλάβεις είναι άλλο θέμα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Γιάννη το άρθρο το διάβασες καλά;;; Εσύ αναφέρεσαι στην κατάσταση της Αεροπορίας μέχρι το 1995 και το άρθρο αναφέρεται σε αεροπορία Στρατού και εν έτει 2019... ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ και "στολίζεις" χωρίς καμία αιδώ τον αρθρογράφο;;;

      Διαγραφή
    2. Αλλου βαρουν τα οργανα και αλλου χορευει η νυφη.Οπου κληθηκαν να δρασουν οι περιφημοι ελικοπτεραδες της task force απο ΙΡΑΚ μεχρι ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ και απο ΣΥΡΙΑ μεχρι ΣΟΜΑΛΙΑ απετυχαν παταγωδως.Στις επιδειξεις και στις παρελασεις σε καιρο ειρηνης ειναι οντως οι καλυτεροι.

      Διαγραφή
  2. Λιανισμα στους συμμαχους...... Συνδρομο της Στοκχολμης λεγεται αυτο, εκτος αν δεν βλεπετε τι κανουν στη χωρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μεροκάματο βγάζει παιδιά, με κάθε σελίδα που παραδίδει.
    Αλλοίμονο κ. Βλάση μας αν είχαμε τους χρόνους που λέτε. Καθότι εμείς δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε """τρομοκράτες"". Εμείς έχουμε να αντιμετωπίσουμε την τουρκία, η οποία έχει προικισθεί (από δικούς μας πολιτικούς νενέκους) με το προνόμιο του πρώτου πλήγαγματος. Οπότε, το μόνο που μας σώζει είναι να έχουμε καλλίτερους χρόνους από όλους τους Νατοικούς συμμάχους μας . Και τους έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητοι σχολιαστες,
    δε θα ηθελα να ψαξω το ποιον του δημοσιογραφου ή τον τροπο με τον οποιο εκανε το ρεπορταζ. Απο την αλλη μερια, μην μπαινετε στο "τρυπακι", καποιοι, να αναπαραγετε μεγαλοστομες δηλωσεις πολιτικων και στρατηγων για την ετοιμοτητα και διαθεσιμοτητα των μοναδων. Το λαθος που κανουμε πολλες φορες (επιτηδες;)ειναι να παιρνουμε πληροφοριες απο ηψηλοβαθμους, οι οποιοι τον τελευταιο καιρο εχουν γινει πιο ευφανταστοι στις δηλωσεις απο τους πολιτικους τους προισταμενους. Για ρωτηστε τον υπαξιωματικο που ισως να εμεινε "βαρδια" μονος του γιατι οι αλλοι εχουν αδεια κυησεως. Για ρωτηστε το χειριστη που το "ζευγαρι" του εχει παει υπασπιστης στον Α/ΓΕΣ. Αυτα τα ολιγα για προβληματισμο. Ξαναλεω, δεν ξερω την κατασταση στην Αεροπορια Στρατου ουτε απο που πηρε τις πληροφοριες του ο αρθρογραφος. Αλλα απο τοτε που το υπουργειο εστειλε μοναδα επιφανειας για τη διαμονη μεταναστων!!! εχω πολυ μεγαλο σκεπτικισμο για το αν καποιος ενδιαφερεται πραγματικα για τις ΕΔ. Επιπλεον, δεν ειναι κακο να παιρνουμε καποιες καλες διαδικασιες κι απο τα "αμερικανακια"! Αλλωστε αυτοι πολεμανε, δεν εχουν μονο ετοιμοτητες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.