17/3/19

Χωρίς λειτουργία «γραφείων παραπόνων» στο εσωτερικό των στρατοπέδων

Στην απαλοιφή της πρόβλεψης για λειτουργία «γραφείων παραπόνων» στο εσωτερικό των στρατοπέδων προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, γεγονός το οποίο πρακτικά ανοίγει τον δρόμο για την κατάθεση και την ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου με θέμα «Ρυθμίσεις μέριμνας προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας, Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις». Το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη την ερχόμενη Τρίτη και, σε πολύ σημαντικό βαθμό, ρυθμίζει ορισμένες πτυχές της στρατιωτικής νομοθεσίας που συνδέονται με την απονομή της δικαιοσύνης εντός και εκτός Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.). Σημειώνεται ότι η προώθηση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας των Ε.Δ. περιλαμβάνεται στη μικρή λίστα όσων θέλει να ολοκληρώσει ο κ. Αποστολάκης στους εκ των πραγμάτων περιορισμένους μήνες της υπουργικής θητείας του.
Στο συγκεκριμένο πλαίσιο το νομοσχέδιο θα δίνει τη δυνατότητα εκπροσώπησης και υπεράσπισης των στρατιωτικών στα ποινικά δικαστήρια, για υπηρεσιακές υποθέσεις. Επίσης, περιορίζονται οι περιπτώσεις ποινικών υποθέσεων των στελεχών των Ε.Δ. που θα υπάγονται στα κοινά ποινικά δικαστήρια. Σε αυτό το πλαίσιο προβλέπεται η σύσταση Γραφείων Νομικής Προστασίας Στελεχών, τα οποία θα παρέχουν ενημέρωση στα στελέχη σχετικά με τις υπηρεσιακές τους υποθέσεις. Ενώ, παράλληλα, θα εκσυγχρονιστεί ο Στρατιωτικός Ποινικός Κώδικας (ΣΠΚ), με σκοπό την προσαρμογή του σε αυτές τις νέες συνθήκες.
Με τον νέο νόμο συστήνεται, επίσης, Εθνική Στρατιωτική Αρχή Αξιοπλοΐας, η οποία θα ελέγχει την καταλληλότητα όλων των αεροπορικών και ναυτικών μονάδων που διαθέτουν οι Ε.Δ. Με τον νέο νόμο θα καθιερωθεί δελτίο ταυτότητας νέου τύπου, το οποίο θα χρησιμεύει και ως ταξιδιωτικό έγγραφο, κάτι που έως τώρα δεν επιτρεπόταν. Ανάμεσα στις πρόνοιες του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται ο καθορισμός ευνοϊκών κριτηρίων εισαγωγής στις στρατιωτικές σχολές, για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, για τους μαθητές οι οποίοι προέρχονται από τις περιοχές της Αττικής, όπως το Μάτι, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες, ύστερα από δημοσιεύματα για την ΕΔΕ εις βάρος εκπαιδεύομενου αλεξιπτωτιστή, ο οποίος όσο βρισκόταν στον αέρα μαγνητοσκοπούσε τον εαυτό του να τραγουδά το εμβατήριο «Μακεδονία ξακουστή», το υπουργείο Εθνικής Αμυνας διευκρίνισε ότι «ουδέποτε έχει απαγορευθεί ή έχει τεθεί θέμα απαγόρευσης ανάκρουσης του εμβατηρίου “Μακεδονία ξακουστή” από τις Στρατιωτικές Μουσικές των Ενόπλων Δυνάμεων και εξακολουθούν να ισχύουν όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα».
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.