26/3/19

Πυρά κατά Τραμπ από Ρωσία και αραβικό κόσμο για τα υψώματα του Γκολάν

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις κατά των ΗΠΑ, μετά τη χθεσινή υπογραφή από τον Ντόναλντ Τραμπ του διατάγματος που αναγνωρίζει την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψώματα του Γκολάν, παρουσία Νετανιάχου.
Η Ρωσία, βασική σύμμαχος της Συρίας, είχε ήδη από χθες καταδικάσει την ενέργεια του Αμερικανού προέδρου, ενώ, σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε σήμερα, Τρίτη και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ. «Τέτοιου είδους αποφάσεις αναπόφευκτα έχουν αρνητικές συνέπειες από την άποψη της διευθέτησης του Mεσανατολικού και της γενικής ατμόσφαιρας για εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση», ανέφερε ο Πεσκόφ, ενώ όπως γνωστοποιήθηκε, το ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος στις σημερινές συνομιλίες μεταξύ του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν και του Λιβανέζου ομολόγου του.
Για «εκλογικό δώρο» στον Νετανιάχου έκανε λόγο ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας πως «ο,τι κι αν κάνετε (για τον Νετανιάχου), που διχάζει ακόμα και τον ίδιο του τον λαό, που βομβαρδίζει τη Γάζα, σήμερα, όπως μπορείτε να δείτε, για αυτόν τον τύραννο, δεν θα υπάρχουν πλεονεκτήματα. Οι προσπάθειες της Αμερικής είναι μάταιες».

Την καταδίκη τους για την απόφαση Τραμπ έχουν εκφράσει αραβικά κράτη, όπως, μεταξύ άλλων, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Από την πλευρά της, η Συρία χαρακτήρισε το διάταγμα «κατάφωρη επίθεση» στην κυριαρχία της και την εδαφική ακεραιότητά της, υποστηρίζοντας ότι έχει δικαίωμα να διεκδικήσει τα εδάφη.

«Η απελευθέρωση του Γκολάν με κάθε διαθέσιμο μέσο και η επιστροφή του στη συριακή πατρίδα αποτελεί αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα» τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας σε μια ανακοίνωση που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA. «Η απόφαση αυτή… καθιστά τις ΗΠΑ βασικό εχθρό των Αράβων», σημειώθηκε ακόμη.
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.