15/3/19

Ο Μπαρζανί για το Ιράκ, την Τουρκία και τη Συρία

Το Al-Monitor μίλησε με τον πρωθυπουργό του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν, Νεχριβάν Μπαρζανί, για τις σχέσεις του με τη Βαγδάτη, το εμπόριο με το Ιράν και γιατί η Τουρκία θα πρέπει να διαπραγματευθεί με το ΡΚΚ. –Της Amberin Zaman στο ALMONITOR



Έχει περάσει σχεδόν ενάμιση χρόνος από το δημοψήφισμα των Κούρδων του Ιράκ για την ανεξαρτησία τους. Τα επακόλουθα του δημοψηφίσματος, που συνάντησε την έντονη αντίθεση της Βαγδάτης, των ΗΠΑ, της Τουρκίας και του Ιράν, ήταν ολέθρια.

Ιρακινές δυνάμεις έδιωξαν τις κουρδικές από τις αμφισβητούμενες περιοχές και ιδίως από το πετρελαιοφόρο Κιρκούκ. Οι Κούρδοι του Ιράκ δεν έχουν συστήσει ακόμη κυβέρνηση, από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αλλά έχει επιτευχθεί μία άτυπη συμφωνία να αναλάβει ο Νεχριβάν Μπαρζανί τα καθήκοντα του πρωθυπουργού, μετά την παραίτηση του θείου του, Μεσούντ Μπαρζανί, μετά το δημοψήφισμα. Οι σχέσεις της Περιφερειακής Κυβέρνησης με τη Βαγδάτη, την Τουρκία και το Ιράν έχουν αρχίσει να βελτιώνονται, αλλά τα προβλήματα παραμένουν. Στο μεταξύ, το μέλλον των Κούρδων της Συρίας κρέμεται από μία κλωστή καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν μία πολιτική μπρος – πίσω στη Συρία.

Το Al-Monitor μίλησε με τον Νεχριβάν Μπαρζανί στην Ερμπίλ για μια ευρεία γκάμα εσωτερικών και περιφερειακών θεμάτων.

Al-Monitor: Η πρώτη ερώτηση μου είναι, μετά την ταραγμένη περίοδο μετά το δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου 2017 για την ανεξαρτησία, πως είναι η σχέση σας με τη Βαγδάτη; Έχετε μπορέσει να ξεπεράσετε κάποιες από τις διαφορές σας και να αποκαταστήσετε λειτουργικές σχέσεις με την ιρακινή κυβέρνηση;

Για τη συνέχεια ConOps

1 σχόλιο:

  1. Φαίνεται,ότι πολύ πονηρά οι Κούρδοι αρχικά θα προσπαθήσουν να πάρουν ότι περισσότερο μπορούν (σε εδάφη και οικονομικά) και να στήσουν ένα βιώσιμο κρατίδιο εντός του Ιράκ.
    Σε δεύτερο χρόνο με το ίδιο μοντέλο θα κινηθούν εντός της Συρίας.
    Αργότερα,αν δουλέψει αυτό το μοντέλο,ίσως και στην Τουρκία και το Ιράν.
    Στη δε Τουρκία,έχουν και πλεονέκτημα:μεγάλο συμπαγή πληθυσμό με μεγάλη γεννητικότητα,εν αντιθέσει με την υπογεννητικότητα των Τούρκων.

    Η αλήθεια είναι ότι κανένας λαός δεν μπορεί να τα βάλει με τέσσερα πανίσχυρα (και με εμπειροπόλεμους στρατούς) κράτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.