4/3/19

Αι μωραί Αθηναίαι παρθέναι και η δημιουργία "εθνικής μακεδονικής μειονότητας" στην Ελλάδα

Παντελής Σαββίδης
Εξεπλάγησαν αι μωραί Αθηναίαι παρθέναι από την ανάδειξη μειονοτικού θέματος από το BBC. Και όχι μόνο εξεπλάγησαν, αλλά έδειξαν ανίκανες να χειριστούν μια τρέχουσα υπόθεση.
Να είμαστε σαφείς εξαρχής. Μειονοτικό ζήτημα θα προκύψει.
Όχι άμεσα, όχι δηλαδή με την παρέμβαση της κυβέρνησης Ζάεφ (για τις επόμενες δεν είμαι καθόλου σίγουρος), αλλά με πρωτοβουλία Ελλήνων πολιτών που αισθάνονται εθνικά «Μακεδόνες». Και στην περίπτωση αυτήν κανείς δεν θα μπορεί να επικαλεστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η Συμφωνία μεριμνά για τα σχετικά σε κρατικό επίπεδο.
Ο Παύλος Βοσκόπουλος είναι ένα γνωστό πρόσωπο της περιοχής. Αναπτύσσει δραστηριότητα στην κατεύθυνση συνειδητοποίησης εθνικής διαφορετικότητας από Έλληνες πολίτες της δυτικής Μακεδονίας εδώ και πολλά χρόνια – από την αρχή της δεκαετίας του ’90. Ο Βοσκόπουλος όχι μόνο δεν έκρυψε ποτέ τις προθέσεις του, αλλά έχει δραστηριοποιηθεί και σε διεθνές επίπεδο. Αυτός και οι σύντροφοί του έχουν συμμετάσχει σε πλήθος συναντήσεων, διεθνών και περιφερειακών. Μερικές από αυτές τις παρακολούθησα.
Ο Βοσκόπουλος είναι από τα βασικά στελέχη του «Ουράνιου Τόξου», μιας πολιτικής πρωτοβουλίας που δεν είχε την απήχηση που θα ήθελαν οι ιδρυτές της. Μάλλον τους απογοήτευσε. Ίσως να επικαλούνται το –ανύπαρκτο– κλίμα διώξεων για τη μη ευόδωση των προσπαθειών τους. Δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Η άρνηση ελληνικών δικαστηρίων να αναγνωρίσουν «Μακεδονικούς» πολιτιστικούς συλλόγους, όπως τη Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού, περιλάμβανε νομικό σκεπτικό. Είναι άλλο θέμα αν οι προσφεύγοντες κατά της απόφασης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαιώθηκαν. Τώρα πια, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, τα ελληνικά δικαστήρια δεν θα μπορούν να επικαλεστούν όσα επικαλούνταν στο παρελθόν. Δεν υπάρχει κανένας λόγος απαγόρευσης των δραστηριοτήτων τους.
Οι υποστηρικτές μιας διαφορετικής (από την ελληνική) εθνικότητας στη βόρεια Ελλάδα δεν είναι πολλοί. Αρκούν, όμως, για να ρευστοποιήσουν ορισμένες ευαίσθητες περιοχές.
Η συντριπτική πλειονότητα των δίγλωσσων Ελλήνων, των σημερινών και των προγόνων τους στις αρχές του 20ού αιώνα, είναι γραικομάνοι. Είναι, δηλαδή, φανατικοί Έλληνες. Αν δεν μίλησαν το σλαβικό ιδίωμα για συγκεκριμένους λόγους προφύλαξης από τις τουρκικές διώξεις ή για λόγους εργασιακής ανάγκης, αν η εθνική τους συνείδηση ήταν ρευστή πριν ξεσπάσει η αντιπαράθεση πατριαρχικών-εξαρχικών, πέρασαν συνειδητά με το Πατριαρχείο, δηλαδή με την Ελλάδα. Και υπέστησαν τα πάνδεινα. Υποστήριξαν την ακεραιότητα της Ελλάδας – πολλές φορές περισσότερο και από Έλληνες που δεν αντιμετώπισαν τα διλήμματα που αντιμετώπισαν αυτοί. Οι Βούλγαροι εκτόνωσαν το μένος τους εναντίον τους και τις δύο φορές που ως κατακτητές εισήλθαν στη χώρα. Τους καταδίωξαν περισσότερο από τους άλλους Έλληνες. Και τώρα, με τη Συμφωνία των Πρεσπών ενοχλήθηκαν και αντέδρασαν περισσότερο από άλλους. Ακόμη και όταν με τις κατά καιρούς βλακώδεις πολιτικές του το ελληνικό κράτος εξέδωσε το 1925 το γνωστό αναγνωστικό Αμπετσεντάρ για τα παιδιά των σλαβόφωνων, αυτή η κατηγορία Ελλήνων αντέδρασε αρνητικά. Το θεώρησε προσβολή.
Αυτοί είναι που συνιστούν τη συντριπτική πλειοψηφία των δίγλωσσων της ελληνικής Μακεδονίας που το δημοσίευμα του BBC ανεβάζει στις 100.000. Εκατό χιλιάδες δεν ήταν ποτέ, αλλά όσες χιλιάδες και αν απέμειναν, η συντριπτική πλειονότητα των δίγλωσσων αισθάνεται εθνικά ...
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

5 σχόλια:

  1. Τελικά η πόλης εάλω εκ των έσω... Για το θέμα των Σκοπίων ήταν καθαρά θέμα προδοσίας και ανικανότητας !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και ....παρακρουσης..Ψυχασθενειας δηλ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης των Πρεσπών, τα δύο μέρη ΡΗΤΩΣ συμφωνούν ότι ... διαφωνούν ως προς την έννοια που αποδίδουν στους όρους Μακεδονία, μακεδονικός κλπ. Ως εκ τούτου ουδεμία υποχρέωσις του Ελληνικού Κράτους προκύπτει προς αναγνώριση μειονότητος με τη χρήση σχετικών όρων - γιατί το ξεχνάμε αυτό; Στην χειρότερη περίπτωση, κατόπιν πιέσεων ως Σλαβομακεδόνες, επήλυδες στην περιοχή και με γλώσσα την Σλαβομακεδονική διάλεκτο της βουλγαρικής και ουδεμία σχέση έχουσας με την αρχαία Μακεδονική, δωρική διάλεκτο. Και με αντάλλαγμα την αναγνώριση της αυτοχθόνου, καταπιεζόμενης ελληνοβλαχικής μειονότητος των Σκοπίων, του μόνου τμήματος του πληθυσμού των Σκοπίων που δύνανται να χαρακτηρισθούν ως Μακεδόνες (και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία ως το πως μπορεί να αναφέρει ότι αντιλαμβάνεται το Ελληνικό Κράτος την αναφορά της Συμφωνίας για ιθαγένεια/εθνικότητα 'Μακεδόνας' στα Σκόπια - το 'Μακεδόνας' μόνο για αυτούς και το 'Πολίτης της ...' για όλους τους υπολοίπους κατοίκους του κρατιδίου).
    Όντως, μετά τηνΣυμφωνία των Πρεσπών τα ελληνικά δικαστήρια δεν μπορούν να επικαλεσθούν ΚΑΠΟΙΑ εξ όσων επικαλούντο. Πολλά όμως επιχειρήματα παραμένουν, π.χ. ο δικός σου αυθαίρετος αυτοπροσδιορισμός δεν μπορεί να συγχρωτισθεί με τον δικό μου βάσιμο αυτοπροσδιορισμό (έχουν και οι Έλληνες δικαιώματα, μετά τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να το ξεχνούν όλοι τελευταίως) ενώ υπάρχουν και άλλα επιχειρήματα, τα οποία δεν χρειάσθηκε μέχρι τούδε να αναφερθούν.
    Το σκεπτικό του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε πολλές περιπτώσεις απέχει πλήρως του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών. Πολλές φορές δε εμφανώς παραβλέπει πλείστους παράγοντες σχετικούς με την υπόθεση.Γι'αυτό και πολλάκις οι αποφάσεις του αγνοούνται από τους εμπλεκομένους, η δε αξιοπιστία του είναι αμφισβητήσιμη έως ύποπτη. Κάτι σαν το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, προς το χειρότερο.
    Προξενεί πάντως εντύπωση η υφέρπουσα ηττοπάθεια σε όλα τα δημοσιεύματα, προάγγελος προφανώς της γνωστής υποχωρήσεως δια διολισθήσεως όλων των εληνικών κυβερνήσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εμεις γιατι δεν δωσαμε καμμια 100000 διαβατηρια στους ελληνες των Σκοπιων εδω και χρονια για να εχουμε θεμελιωσει ΚΑΙ εμεις διεκδικησεις??? Κρα θα εκαναν να γινουν Ευρωπαιοι πολιτες (να πανε στη Γερμανια δηλαδη). Ισως και τωρα δεν ειναι πολυ αργα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ουτε ο Κευνς ...ουτε ο Μαρξ εχουν τυπογραφεια.Ο πρωτος πουλαει μεταξωτες κορδελες κι ο δευτερος φυκια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.