26/3/19

Διάβημα προς την Τουρκία ετοιμάζει το ΥΠΕΞ - «Δεν παρενοχλήσαμε το ελικόπτερο» απαντά η Αγκυρα

Με αυστηρό διάβημα αναμένεται να απαντήσει η Αθήνα στην Αγκυρα για την παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Αγαθονήσι για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου.
Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών σημείωσαν, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ότι θα εκδοθεί αυστηρό διάβημα στην τουρκική κυβέρνηση καθώς η Αθήνα δεν θέλει να περάσει έτσι το γεγονός, τη στιγμή μάλιστα που η Αγκυρα αρνείται οποιαδήποτε παρενόχληση.
Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατά τον χαιρετισμό του προς τους κατοίκους του νησιού, αποκάλυψε το περιστατικό.
«Ερχόμενος παρενοχλήθηκα από τουρκικά αεροσκάφη που ανάγκασαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινα σε χαμηλούς ελιγμούς, με σκοπό άραγε τι;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:
«Η Ελλάδα είναι δύναμη ειρήνης και συνεργασίας, αυτό το μήνυμα θέλω να στείλω στους γείτονες, μόνο συνεργασία και συνανάπτυξη και όχι ψευτομαγκιές, με τις οποίες ξοδεύουν τσάμπα βενζίνη και κηροζίνη. Αυτές οι ανόητες ενέργειες δεν έχουν κανένα νόημα.

Να ξέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα βρεθεί και στο πιο απομονωμένο μέρος ακόμα και κολυμπώντας. Έχουμε χέρια απλωμένα για διάλογο και συνεννόηση αλλά αν χρειαστεί θα κάνουμε αυτό που έκαναν οι πρόγονοί μας»

Η αναχαίτιση

Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δύο τουρκικά F-4 επιχείρησαν να πλησιάσουν το ελικόπτερο Σικόρσκι που μετέφερε τον Πρωθυπουργό στο Αγαθονήσι.
Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά F-16 που είχαν απογειωθεί από το Καστέλι. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα δύο F-4 είχαν εισέλθει στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσεως, πετώντας μεταξύ Σάμου και Κω σε ύψος 6.000 ποδιών.

Επιχείρησαν να πλησιάσουν το στρατιωτικό ελικόπτερο που μετέφερε τον κ. Τσίπρα -και το οποίο πετούσε σε ύψος 2.000 ποδιών- ενώ βρισκόταν ανάμεσα στο Αγαθονήσι και τους Αρκιούς.

Τα τουρκικά αεροσκάφη πλησίασαν σε απόσταση 4 μιλίων από το στρατιωτικό ελικόπτερο το οποίο κατέβηκε χαμηλότερα.

Τα ελληνικά μαχητικά που είχαν απογειωθεί από το Καστέλι αναγνώρισαν και αναχαίτισαν τα τουρκικά αεροσκάφη, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Η απάντηση της Τουρκίας

Από την πλευρά της η Αγκυρα, αρνείται ότι έγινε τέτοιο περιστατικό, με πηγές από τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας να αναφέρουν, σύμφωνα με ΜΜΕ της γειτονικής χώρας:

«Τα τουρκικά μαχητικά δεν ενεπλάκησαν σε κανενός είδους παρενόχληση ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ελληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

ΝΔ: Η κυβέρνηση να προβεί σε αυστηρό διάβημα στην Άγκυρα

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την τουρκική πρακτική», ανέφερε ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, προσθέτοντας ότι θεωρεί αυτονόητο ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε πολύ αυστηρό διάβημα προς την Αγκυρα.

Στη δήλωσή του ο κ. Κουμουτσάκος σημειώνει:

«Δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που η τουρκική προκλητικότητα εκδηλώνεται ακόμα και κατά εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας της πατρίδας μας.Ούτε η πρώτη φορά που η Άγκυρα αγνοεί προκλητικά ακόμη και τις ημέρες που οι Έλληνες γιορτάζουν την Ιστορία και τη θρησκεία τους.

Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη αυτήν τουρκική πρακτική. Ελπίζουμε η κυβέρνηση να προβληματιστεί επιτέλους σοβαρά από τη συμπεριφορά αυτήν της Άγκυρας ώστε να εγκαταλείψει τις επιφανειακές ερμηνείες και τον ερασιτεχνικό τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζει.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι η κυβέρνηση θα προβεί άμεσα σε πολύ αυστηρό διάβημα προς την Άγκυρα».
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.