31/3/19

Νεο-οθωμανισμός και ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης
Το 1997 έγινε το τέταρτο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία. Υποχρέωσε τον Ισλαμιστή πρωθυπουργό Ερμπακάν να αποχωρήσει και να φυλακιστεί. Ένα χρόνο αργότερα, φυλακίστηκε και ο Ερντογάν, τότε Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης. Το 2001 ο Ερντογάν ιδρύει το διάδοχο κόμμα του Ερμπακάν χωρίς όμως να έχει πολιτικά δικαιώματα, τα οποία απέκτησε ξανά το 2003. Την ίδια περίοδο, το 2001, εκδίδεται το βιβλίο του ακαδημαϊκού τότε Αχμέτ Νταβούτογλου «Το στρατηγικό βάθος. Η διεθνής θέση της Τουρκίας». Το βιβλίο εκδόθηκε στα ελληνικά το 2011 από τις εκδόσεις Ποιότητα.
Από το 2003 την Τουρκία την κυβερνάει ο Ερντογάν. Το 2009 δίνει την θέση του υπουργού εξωτερικών στον Νταβούτογλου, για να εφαρμόσει τις ιδέες του βιβλίου του, οι οποίες περιγράφονται από τον όρο «νεο-οθωμανισμός». Το 2014 μάλιστα, τον έκανε και πρωθυπουργό για δύο χρόνια, όταν ο ίδιος ο Ερντογάν μεταπήδησε στην θέση του Προέδρου της Τουρκίας.
Νεο-οθωμανισμός σημαίνει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να περιοριστεί στα ισχύοντα σύνορα. Θεωρεί πυρήνα του ζωτικού της χώρου επιρροής όλες τις παλαιές κτήσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.  Αυτό το νέο της δόγμα από το περιθώριο κατέστη πρωταρχικός στόχος της Τουρκίας.
Αυτό την έκανε αναθεωρητική χώρα, δηλαδή χώρα που επιδιώκει την αλλαγή των Συνθηκών Ειρήνης. Η εισβολή της στην Συρία ήταν αποτέλεσμα αυτού του δόγματος. Εξάλλου, δεύτερο επίπεδο ζωτικού χώρου είναι όλοι οι μουσουλμάνοι του πλανήτη. Διακαής πόθος του Ερντογάν είναι στα 100 χρόνια ίδρυσης της Τουρκίας, το 2023, να γίνει μόνιμο μέλος του Συμβουλίου του ΟΗΕ ως εκπρόσωπος όλων των μουσουλμάνων.
Στο Αιγαίο επίσης επιδιώκει αναθεώρηση των Συνθηκών. Κατά τον Νταβούτογλου η Ελλάδα αποτελεί απειλή για την Τουρκία, διότι κατέχει τα νησιά του Αιγαίου και δεν πρέπει τρόπο να αφεθεί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα. Σε συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά στην Καθημερινή στις 6.3.2011, έλεγε:
«είμαστε επικεντρωμένοι κατά προτεραιότητα στο θέμα του Αιγαίου. Ωστόσο, το Καστελόριζο βρίσκεται στη Μεσόγειο. Σε ό, τι αφορά το νησί του Καστελόριζου, η Τουρκία έχει βάσιμες νομικές και πολιτικές θέσεις, σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο και τη νομολογία των διεθνών δικαστηρίων, συμπεριλαμβανομένης και της Χάγης. Ασχετα, όμως, με τη γεωγραφική συνάφεια ή άλλα θέματα, εμείς θέλουμε να λύσουμε όλες τις διαφορές μας με την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό.»
Όπως διαβάζουμε, εδώ και 8 χρόνια δημοσίως ο δημιουργός του δόγματος του Ερντογάν έχει διαχωρίσει δημοσίως σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης το Καστελόριζο από το Αιγαίο. Το έχει εντάξει στην ανατολική μεσόγειο και το έχει σπάσει από τα Δωδεκάνησα, τα οποία η Ελλάδα απέκτησε το 1949 από την Ιταλία.
Τρέχουμε στο 2019. Το άκρων άωτον της εγκληματικής ανοησίας είναι η δήλωση του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Τσιρώνη ότι «το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο, ανήκει στην ανατολική Μεσόγειο». Τελικά είναι καλοί στην αποστήθιση οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά που ακούν από τουρκικά χείλη, όχι μόνο δεν τα απαντούν, αλλά τα φουρνίζουν στους Έλληνες αυτολεξεί ως δήθεν πειστικά επιχειρήματα για τα δίκαια των γειτόνων μας! Στην ίδια γραμμή με Κοτζιά και Κατρούγκαλο, οι οποίοι ουσιαστικά αμφισβητούν το δικαίωμα του Καστελορίζου να έχει ΑΟΖ.
Γίναμε κι εμείς αναθεωρητική δύναμη εις βάρος μας και υπέρ της Τουρκίας;!

Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 26 Μαρτίου 2019

3 σχόλια:

  1. Ο Νεο-Οθωμανισμός του Σύριζα απροκάλυπτα πλέον περιπτύσσεται και το "Οθωμανικό Δίκαιο", το οποίο θα γευθεί -προσωρινώς μόνο μεταφορικά- στις προσεχείς εκλογές.
    Το τραγελαφικό της ιστορίας είναι ότι τα ενταύθα ξόανα, θα στείλουν με τον Τσίπρα και τους λοιπούς εραστές του Οθωμανικού Δικαίου στην γενέτειρα αυτού του θεσμού, αλλά θα φέρουν για να συνεχίσει το έργο τους το ακάθαρτο πάμπερ της άλλη όχθης, με τις ίδιες παρα φύσιν αμαρτωλές αδυναμίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Το 1997 έγινε το τέταρτο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία."
    Εμεις ποτε θα κανουμε κανενα, να μη μενουμε πισω απου τους γειτονες μας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο τσιρωνης δεν το ειπε αυτο λογω ανοησιας , το ειπε λογω μισους προς την Ελλαδα και τους Ελληνες και ως ενδειξη υποταγης στον σουλτανο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.