18/3/19

" Τρώγοντας λέξεις ποτέ δεν έπαθα δυσπεψία. "

Ουίνστον Τσώρτσιλ




Διαβάζω ότι "ναι, μπορεί να έχει ένα σωρό θεσμικά προβλήματα και αρκετή φτώχια ακόμα η Βολιβία αλλά η ανάπτυξη που έφερε ο Μοράλες δεν έχει προηγούμενο στον πλανήτη". Φυσικά αυτό είναι αστείο.
Στο γράφημα της World Bank αποτυπώνεται η εξέλιξη του μέσου εισοδήματος από το 1985 σε δύο χώρες της Λατινικής Αμερικής που είχαν σχετικά παραπλήσια επίπεδα διαβίωσης: Χιλή και Βολιβία.
Η μεν Χιλή ακολούθησε τα τελευταία τριάντα χρόνια φιλελεύθερες πολιτικές, ανεξαρτήτα από την πολιτική απόχρωση που είχαν οι κυβερνήσεις της και η Βολιβία ακολούθησε σοσιαλιστικές πολιτικές για τον "άλλο κόσμο που είναι εφικτός". 

Τα αποτελέσματα είναι ευδιάκριτα. 

Αυτή είναι η δήθεν "τεράστια ανάπτυξη" που έφερε ο Μοράλες και οι προκάτοχοι του και το πόσο υποφέρουν οι Χιλιανοί από το "νεοφιλελευθερισμό"


Makis Spyratos







3 σχόλια:

  1. Μέσο εισόδημα.

    Ακριβώς εκεί βρίσκεται και το μυστικό. Φανταστείτε πόσα κονόμησε η Αμερικανόδουλη ελίτ της Χιλής όλα αυτά τα χρόνια ώστε να "ανεβεί" το μέσο εισόδημα σε αυτό το ύψος.

    Η σωστή απεικόνιση, που απουσιάζει βέβαια, είναι να μας δείξουν πόσοι κάτοικοι βρίσκονται κάτω από τα 3.000 δολλάρια και πόσοι πάνω από τα 15.000 δολλάρια. Αλλά αυτά τα στοιχεία ψάξε να τα βρείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη, από το να δημιουργείς εντυπώσεις περί Αμερικανόδουλων ελίτ κλπ, θα ήταν προτιμότερο να παραθέσεις τα στοιχεία που λες.

      Μέχρι να μας δείξεις αυτά τα στοιχεία επέτρεψε μας να πιστεύουμε ότι οι φιλελεύθερες πολιτικές αυξάνουν το εισόδημα για όλους.

      Διαγραφή
  2. Ο δείκτης Gini είναι δείκτης της οικονομικής ανισότητας. Στον σύνδεσμο που παραθέτω συγκρίνονται οι δείκτες της Χιλής και της Βολιβίας για τα τελευταία 30 έτη. Το αποτέλεσμα δεν το λέω, όποιος θέλει ας το δει αμερόληπτα και ας κρίνει τι ισχύει για την οικονομική κατάσταση σε αυτές τις χώρες.
    https://www.indexmundi.com/facts/indicators/SI.POV.GINI/compare?country=bo#country=bo:cl

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.