27/3/19

Γι' αυτό λύσαξαν οι Τούρκοι - Ένα βήμα πριν αρχίσουν οι έρευνες για φυσικό αέριο στην Κρήτη

Μετά από αρκετούς μήνες ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας, η υπογραφή χθες της υπουργικής απόφασης για την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών όρων σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του προτελευταίου βήματος για την έναρξη των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη.
Συγκεκριμένα μετά την έγκριση της ΜΠΕ ακολουθεί η αποστολή των συμβάσεων στο ελεγκτικό συνέδριο, για τον προσυμβατικό έλεγχο, προκειμένου στη συνέχεια να κατατεθούν προς κύρωση από τη βουλή. Αυτό σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού ενέργειας Γ. Σταθάκη μπορεί να συμβεί ακόμη και πριν το καλοκαίρι, το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο.Στους περιβαλλοντικούς όρους που εγκρίθηκαν υπάρχει πρόβλεψη για δημιουργία παρατηρητηρίων περιβάλλοντος στα οποία και θα συμμετέχουν περιβαλλοντικές οργανώσεις, που θα λειτουργούν ως δικλείδες ασφάλειας για την τήρηση των κανόνων προστασίας του περιβάλλοντος και τον περιορισμό των επιπτώσεων από τις δραστηριότητες της έρευνας και εκμετάλλευσης.  Σημειώνεται ότι η σχετική πρόβλεψη, μπήκε μετά από πρόταση της Total, η οποία κατά πάγια τακτική της, επιδιώκει τη συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις στις δραστηριότητές της.  

Οι ΜΠΕ που εγκρίθηκαν αφορούν σε έρευνες υδρογονανθράκων στις περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, που έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία με επικεφαλής τη γαλλική Total και στην οποία συμμετέχουν επίσης η αμερικανική ExxonMobil και ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων.  Μάλιστα στις αρχές Μαρτίου, είχε βρεθεί στην Ελλάδα ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil αρμόδιος για την περιοχή της Ευρασίας, Tristan Asprey, ο οποίος είχε εκδηλώσει ανοιχτά το ενδιαφέρον της εταιρείας του να προχωρήσει γρήγορα τις έρευνες στην πλήρως ανεξερεύνητη θαλάσσια περιοχή νοτίως και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Όπως μάλιστα είχε αναφέρει πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα μπλοκ παραχώρησης στην περιοχή. Το ενδιαφέρον των δύο μεγάλων εταιρειών (ExxonMobil και Total) συνδέεται με την κινητικότητα που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της αν. Μεσογείου και τις πρόσφατες μεγάλες ανακαλύψεις κοιτασμάτων σε Ισραήλ, Κύπρο και Αίγυπτο.  Σημειώνεται ότι στις αρχές του μήνα είχε εγκριθεί με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία η κύρωση των τεσσάρων συμβάσεων που αφορούσαν στις παραχωρήσεις για το οικόπεδο 2 στο ΒΔ Ιόνιο και τις χερσαίες περιοχές Άρτας Πρέβεζας και ΒΔ Πελοποννήσου.

Τέλος εκτός από τις παραχωρήσεις που έχουν ήδη ολοκληρωθεί η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων έχει ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια να κινητοποιήσει ενδιαφέρον από εταιρείες, για τις περιοχές που έχουν μείνει αδιάθετες σε Κρήτη (νότια) και σε Ιόνιο. Συγκεκριμένα η ΕΔΕΥ έχει προχωρήσει σε νέα ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων που έχουν συλλεγεί, την οποία και παρουσιάζει σε πιθανούς ενδιαφερομένους επενδυτές, με στόχο να υπάρξει εκδήλωση ενδιαφέροντος ακόμη και εντός του 2019.

ΠΗΓΗ: Capital.gr

1 σχόλιο:

  1. Που ναταν και το τελευταιο βημα....ηδη πανηγυριζουν το ..προτελευταιο...Θελει χρονια να παει ενα χαρτι απ ενα κτηριο στο αλλο....Και αν φυσαει 10 μποφωρ...Πρεπει να πιεις 3.000.000 καφεδες στο ενδιαμεσο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.