24/3/19

Η υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου κατά Τουρκίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις

Με μεγάλη επιτυχία και παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, η εκδήλωση με θέμα «Η υπόθεση Τιτίνα Λοϊζίδου κατά Τουρκίας και η επίκαιρη σημασία της», με ομιλητές τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης.
Η προαναγγελία της παρουσίας τόσο της Τιτίνας Λοϊζίδου, όσο και του δικηγόρου που την εκπροσώπησε στην υπόθεση, Αχιλλέα Δημητριάδη, κινητοποίησε όχι μόνο τους φοιτητές και το ακαδημαϊκό προσωπικό του Πανεπιστημίου, αλλά και πολλούς πολίτες οι οποίοι προσήλθαν από πολύ νωρίς στο Πανεπιστήμιο, γεμίζοντας ασφυκτικά το χώρο. Στην εκδήλωση παρέστη και ο τέως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Ομήρου, η Έπαρχος Πάφου, Μαίρη Λάμπρου και εκπρόσωποι πολλών φορέων και σωματείων της Πάφου.  Η κ. Λοϊζίδου στην ομιλία της με θέμα «ο άνθρωπος πίσω από τη δικαστική απόφαση», ανέπτυξε λεπτομερώς το χρονικό της υπόθεσης, παρουσιάζοντας τις ενέργειες που έκανε ώστε να φθάσει η υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αναφέρθηκε στις πορείες στα κατεχόμενα της Κίνησης «Οι Γυναίκες Επιστρέφουν», τη σύλληψή της από τις κατοχικές αρχές το 1989 και τον μετέπειτα μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση. Τόνισε ότι συνεχίζει για 30ή χρονιά τον αγώνα για αποκατάσταση της περιουσίας της στην κατεχόμενη Κερύνεια, ξεκαθαρίζοντας ότι η Τουρκία εκτέλεσε τον Δεκέμβριο του 2003 την υποχρέωση μόνο της απώλειας χρήσης της περιουσίας και η απόδοση της περιουσίας εκκρεμεί στην Επιτροπή Υπουργών μέχρι σήμερα. 
Ο κ. Δημητριάδης αναφερόμενος στη γνωριμία του με την Τιτίνα Λοϊζίδου τόνισε ότι η εμπιστοσύνη που του έδειξε όντας νέος δικηγόρος, αποτέλεσε κινητήριος μοχλός για τη νικητήρια έκβαση της υπόθεσης. Στη συνέχεια, παρουσίασε τις σημαντικότερες πτυχές της υπόθεσης, μεταξύ των οποίων, ότι η αιτήτρια είναι η νόμιμη κάτοχος των τίτλων ιδιοκτησίας της περιουσίας της στην Κερύνεια, η Τουρκία είναι υπεύθυνη για τη συνεχιζόμενη παραβίαση του δικαιώματος ιδιοκτησίας, το Δικαστήριο αναγνώρισε την Κυπριακή Δημοκρατία ως τη μόνη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου, η Τουρκία εμποδίζει ακόμα και σήμερα την αιτήτρια να απολαμβάνει ειρηνικά την περιουσία της, και το πιο σημαντικό, ότι παραμένει ανοικτό το ζήτημα της αποκατάστασης της περιουσίας της κα. Λοϊζίδου, κάτι που η Τουρκία προσπαθεί να αποφύγει με πολιτικές πιέσεις στην Επιτροπή Υπουργών. 
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Μιχαλάκης Λεπτός, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, αναφέροντας προσωπικά του σχετικά βιώματα και τονίζοντας τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές πτυχές της υπόθεσης, ως πρόσφυγας και ο ίδιος από την Κερύνεια, καθώς και ο Καθηγητής Αντώνης Μανιτάκης, Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, ο οποίος ανέδειξε τη νομική σημασία της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον νομικό μας πολιτισμό.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.