31/3/19

Άθλια παρέμβαση της Τουρκίας στην Ε.Ε. - Ζητεί να μετατραπεί σε κράτος-μέλος Β’ κατηγορίας η Κύπρος

  Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες  
Παράκαμψη της Κυπριακής Δημοκρατίας και υποβάθμισή της σε κράτος-μέλος «δεύτερης κατηγορίας» επιδιώκει η Τουρκία, στο πλαίσιο της «Περιεκτικής Αεροπορικής Συμφωνίας» με την Ε.Ε. Όπως πληροφορείται ο «Φ», ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρενέβη προς τις Βρυξέλλες, ζητώντας όπως η εν λόγω Αεροπορική Συμφωνία συνομολογηθεί με την Κομισιόν, χωρίς την εμπλοκή κρατών-μελών, κάτι που κατέστησε σαφές τόσο προς την Ύπατη Εκπρόσωπο Φεντερίκα Μογκερίνι, όσο και προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, με προφανή στόχο να περιθωριοποιήσει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Οι ίδιες πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ο κ. Τσαβούσογλου προειδοποίησε μάλιστα ότι εάν δεν εξαιρεθεί η Κύπρος, η Κυβέρνηση Ερντογάν δεν θα είναι σε θέση να ζητήσει από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση να εγκρίνει την «Περιεκτική Αεροπορική Συμφωνία» με την Ε.Ε. Συγκλίνουσες πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι και οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, Φεντερίκα Μογκερίνι και Γιοχάνες Χαν, εξήγησαν προς τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι δεν τίθεται θέμα παράκαμψης της Κυπριακής Δημοκρατίας, στηρίζοντας τη Λευκωσία επί του προκειμένου. Διευκρίνισαν δε, ότι σε κάθε περίπτωση, η εν λόγω Αεροπορική Συμφωνία είναι «μικτής αρμοδιότητας» και συνεπώς δεν παρέχεται καν δυνατότητα ικανοποίησης ενός τέτοιου αιτήματος, καθώς η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από όλα τα κράτη-μέλη, τα οποία συνεπώς διαθέτουν και δικαίωμα άσκησης βέτο, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
Οι διαφωνίες Άγκυρας και Ε.Ε. καταγράφηκαν λίγο μετά τον επεισοδιακό 5ο γύρο διαβουλεύσεων αναφορικά με την «Περιεκτική Αεροπορική Συμφωνία», ο οποίος όπως αποκάλυψε ο «Φ», ανεστάλη μετά τις γραπτές θέσεις που υπέβαλε η Άγκυρα στο Συμβούλιο Σύνδεσης με την Ε.Ε. Η Τουρκία ζήτησε μεταξύ άλλων από την Ε.Ε. «... μια πρόνοια, η οποία θα δηλώνει ότι ‘’Διατάξεις αυτής της (σ.σ. Αεροπορικής) Συμφωνίας δεν θα εφαρμόζονται με τα κράτη-μέλη με τα οποία η Τουρκία δεν έχει διμερή συμφωνία αεροπορικών υπηρεσιών’’...», φωτογραφίζοντας με απόλυτη ευκρίνεια την Κυπριακή Δημοκρατία. Ως αποτέλεσμα των εν λόγω γραπτών θέσεων που υπέβαλε η Τουρκία στο Συμβούλιο Σύνδεσης στις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος της Κομισιόν, που βρισκόταν την ίδια ώρα στην Άγκυρα και διεξήγαγε τον 5ο γύρο των διαβουλεύσεων για την Αεροπορική Συμφωνία, εξέφρασε «απογοήτευση». 
Συγκάλεσε αμέσως συντονιστική συνάντηση των εκπροσώπων των «28» κρατών-μελών, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία βρίσκονταν στην τουρκική πρωτεύουσα και διερωτήθηκε κατά πόσον υπήρχε πλέον λόγος για συνέχιση των συζητήσεων με την Τουρκία. Τα κράτη-μέλη αποφάσισαν ομόφωνα την αναστολή των συζητήσεων, ενώ εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας επέκρινε έντονα τη στάση της Άγκυρας, σημειώνοντας δεν έχει καμιά πρόθεση να εφαρμόσει την «Περιεκτική Αεροπορική Συμφωνία» έναντι της Κύπρου. 
Εκπρόσωπος της Κομισιόν, ο οποίος ενημέρωσε επί του προκειμένου το Συμβούλιο της Ε.Ε., πριν από μερικές μέρες, κατέστησε σαφές ότι ο διάλογος για την Περιεκτική Αεροπορική Συμφωνία έχει παγώσει και ότι το μπαλάκι βρίσκεται στο γήπεδο της Άγκυρας. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μόλις η Κομισιόν είδε τις γραπτές τουρκικές θέσεις αναφορικά με την Αεροπορική Συμφωνία (σ.σ. όπως κατατέθηκαν στο Συμβούλιο Σύνδεσης), αποφάσισε τη διακοπή των διαπραγματεύσεων που πραγματοποιούνταν στην Άγκυρα. Σημείωσε με νόημα ότι η εν λόγω Συμφωνία είναι «μικτής αρμοδιότητας» και συνεπώς ρόλο και λόγο έχουν τα κράτη-μέλη, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόσθεσε ότι το θέμα θα τεθεί στο πλαίσιο σύσκεψης με τη διεύθυνση για την Κινητικότητα και τις Μεταφορές (DG MOVE). Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος στις συζητήσεις Ε.Ε. - Τουρκίας για την Περιεκτική Αεροπορική Συμφωνία, χωρίς να διευκρινισθεί η στάση της Άγκυρας.  
Η ενημέρωση της Κομισιόν προς το Συμβούλιο της Ε.Ε. καταδεικνύει ότι, στην παρούσα φάση, η «Περιεκτική Αεροπορική Συμφωνία» Ε.Ε. - Τουρκίας βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα. Γίνεται, πάντως, κατανοητό ότι η Άγκυρα θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει το «ξεπάγωμά» της, κάτι άλλωστε που επιδίωξε και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με την παρέμβασή του προς την Ε.Ε., ζητώντας όπως «υπογραφεί» από την Κομισιόν, προκειμένου να είναι σε θέση να παρακάμψει στη συνέχεια την Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως πληροφορείται ο «Φ», ανάλογες ενέργειες εκδηλώθηκαν και από το αρμόδιο υπουργείο στην Άγκυρα, το οποίο ζητά όπως η διαδικασία διαπραγμάτευσης της «Περιεκτικής Αεροπορικής Συμφωνίας» συνεχιστεί, προβάλλοντας τον τεχνικό της χαρακτήρα και παρακάμπτοντας το πολιτικό ζήτημα που η ίδια η χώρα του προκάλεσε. 
Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία επιχειρεί μέσω συμφωνιών με την Ε.Ε. να καταστήσει την Κυπριακή Δημοκρατία κράτος-μέλος «δεύτερης κατηγορίας». Η Άγκυρα αμφισβητεί ευθέως την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο γραπτών θέσεων που υποβάλλει στην Ε.Ε. Παράλληλα, η Τουρκία φροντίζει να εφαρμόζει όλες τις συμφωνίες με την Ε.Ε., περιλαμβανομένης της Τελωνειακής Ένωσης, με 27 κράτη-μέλη, θεωρώντας την Κυπριακή Δημοκρατία ως «εκλιπούσα». 
 
Δύο όρους θέτει η Λευκωσία 
Δύο όρους θέτει η Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την «Περιεκτική Αεροπορική Συμφωνία», Ε.Ε. - Τουρκίας, οι οποίες έχουν ανασταλεί. Όπως πληροφορείται ο «Φ», κατά τις συζητήσεις στο Συμβούλιο, το κυπριακό ΥΠΕΞ, ζήτησε αφενός όπως η Τουρκία αποσύρει τις γραπτές θέσεις που υπέβαλε στο Συμβούλιο Σύνδεσης, διά των οποίων είχε αξιώσει μια ρήτρα αποκλεισμού των κρατών με τα οποία δεν διαθέτει διμερή συμφωνία αεροπορικών υπηρεσιών, φωτογραφίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία. Αφετέρου, το ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας ζήτησε όπως η Τουρκία δεσμευθεί ότι θα εφαρμόσει πλήρως και χωρίς δυσμενείς διακρίσεις την «Περιεκτική Αεροπορική Συμφωνία», έναντι όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε., περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
 
Νέες διαφωνίες για ΑΟΖ 
Στον ενεργειακό διάλογο Ε.Ε. - Τουρκίας μεταφέρονται οι δεδομένες πλέον διαφωνίες Βρυξελλών και Άγκυρας, αναφορικά με τις εξαγγελίες Ερντογάν για γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως πληροφορείται ο «Φ», κατά την ενημέρωση του Συμβουλίου από την Κομισιόν, εκπρόσωπος του εν λόγω θεσμικού οργάνου ανέφερε ότι ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν επισήμανε προς τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι η Ε.Ε. έχει σοβαρές ανησυχίες σε σχέση με την τουρκική εξαγγελία γεωτρήσεων γύρω από την Κύπρο και γενικά για την κατάσταση στην αν. Μεσόγειο. Ο Επίτροπος Διεύρυνσης επισήμανε ακόμη ότι το θέμα αυτό θα τεθεί από την Ε.Ε., κατά τον προσεχή ενεργειακό διάλογο με την Τουρκία.  
Ενδιαφέρον είχε και η «κλειστή συνάντηση» Μογκερίνι - Τσαβούσογλου, την οποία μετέφερε στο Συμβούλιο εκπρόσωπος της ΕΥΕΔ. Όπως πληροφορείται ο «Φ», η εκπρόσωπος της ΕΥΕΔ ανέφερε ότι η Φεντερίκα Μογκερινί υπογράμμισε με ξεκάθαρο τρόπο τη θέση της Ε.Ε. στο θέμα των γεωτρήσεων και ζήτησε από την Τουρκία να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης. Σύμφωνα πάντα με την εκπρόσωπο της ΕΥΕΔ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε στη βάση των γραπτών θέσεων που κατέθεσε η Τουρκία στο Συμβούλιο Σύνδεσης, επικαλούμενος, δηλαδή, τη διασφάλιση των δήθεν «νόμιμων δικαιωμάτων» της χώρας του, αλλά και την προστασία των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Φεντερίκα Μογκερίνι επανήλθε επί του προκειμένου αναφέροντας προς τον Τούρκο ΥΠΕΞ ότι υπάρχει σαφής διαφωνία στο ζήτημα αυτό, ενώ πρόσθεσε ότι η εν λόγω τοποθέτηση της Ε.Ε. αντανακλά τις θέσεις όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε.
Κατά την ενημέρωση των «28», εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ότι κατά το Συμβούλιο Σύνδεσης Ε.Ε. - Τουρκίας στάλθηκαν τα κατάλληλα μηνύματα προς την τουρκική πλευρά. 
Φιλελεύθερος

4 σχόλια:

  1. Δεν φταινε οι Τουρκοι για αυτα που λενε αλλα οι μ@λακες, ασπονδυλοι Ευρωπαιοι που καθονται και τους ακουνε αντι να τους βαλουνε στον παγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μόνο η Ελλάς φταίει που υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Η Ελλάς που υποχωρεί και λέει ότι βρέχει ενώ οι Τούρκοι την Κατουράνε ..
    ..
    Οι Ελληνες δεν καταλαβαίνουνε ότι το πρόβλημά μας δεν είναι ούτε η οικονομία ούτε κανείς το ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ και ότι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΠΛΙΣΤΟΥΜΕ και να τους δώσουμε το μάθημα που τους αξίζει στον τόπο και χρόνο που εμείς θα διαλέξουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι Ελληνοφωνοι της κυβερνισης σαν διλοι που ειναι προσπαθουν να κερδισουν την ευνοια του τουρκου προσκυνωντας τον και προσφεροντας του αυτα που ζηταει διοτι ετσι πιστευουν οτι θα εξασφαλισουν την προσωπικη τους ακεραιοτητα σε μια μελλοντικη συρραξη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.