22/3/19

Η Ε.Ε. η ΕΣΣΔ και ο Σουλτάνος…


Υπάρχει μια μερίδα ακραίων που χαρακτηρίζουν την Ε.Ε. σαν ένα γραφειοκρατικό μόρφωμα ανάλογο της ΕΣΣΔ και επικροτούν τη διάλυσή της και την επιστροφή στα έθνη  - κράτη και τα εθνικά νομίσματα. 
Η μερίδα αυτή δεν έχει βέβαια καμία σχέση με τα ανά την Ευρώπη κόμματα των φιλελευθέρων (που συνασπίζονται πίσω από το ALDE) η οποία εμφανίζεται σαν η ευρωπαϊκή παράταξη που υποστηρίζει περισσότερο την περαιτέρω οικονομική και πολιτική ευρωπαϊκή ενοποίηση. 
Πρόκειται κυρίως για θαυμαστές του τρόπου διακυβέρνησης του Τραμπ και κυρίως του Πούτιν, του Ερντογάν ή του Σι Τζιπινγκ τους οποίους παραδόξως εντάσσουν στα όρια της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς. 
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά... 

Η προοπτική της ενωμένης Ευρώπης δέχεται πολλές επικρίσεις. Το μέλλον της Ε.Ε. υποσκάπτεται μεθοδικά τόσο από δυνάμεις στο εσωτερικό της όσο από δυνάμεις στο εξωτερικό. 
Στο εσωτερικό κομμουνιστές και αριστεριστές επιτίθενται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζοντάς της σαν "Μέκκα" του νεοφιλελευθερισμού και της κυριαρχίας των καπιταλιστικών μονοπωλίων. 
Οι εθνικιστές της επιτίθενται γιατί η ελεύθερη μετακίνηση και εγκατάσταση αλλοιώνει τα εθνικά χαρακτηριστικά των λαών της Ευρώπης ενώ στα πλαίσια της ενοποίησης τα εθνικά κράτη εκχωρούν εθνική κυριαρχία στα πλαίσια μιας δυσκίνητης και γραφειοκρατικά δομημένης συγκυριαρχίας. 


Για τη συνέχεια Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.