17/3/19

Αντιστράτηγος (εα) Θεόκλητος Ρουσάκης: Καταδρομέας - Αλεξιπτωτιστής Μπούχλης Εμμανουήλ

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε όλοι τον άκρως υπερβολικό τρόπο με τον οποίο η Ιεραρχία του Στρατού αντιμετώπισε ένα σύνηθες παράπτωμα που έκανε ο Καταδρομέας Μπούχλης Εμμανουήλ.  Πρόκειται για την πραγματικά επιπόλαιη ενέργειά του να αυτο-βιντεοσκοπηθεί τραγουδώντας το τραγούδι - ύμνο για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, κατά την διάρκεια της πτώσης του με αλεξίπτωτο. Μια ενέργεια που πράγματι παραβαίνει τα μέτρα ασφαλείας του άλματος με αλεξίπτωτο, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο την δική του ασφάλεια αλλά και των συναδέλφων του αλεξιπτωτιστών.
Κατόπιν αυτού, επειδή τυχαίνει να είμαι αλεξιπτωτιστής από το 1978 και να έχω υπηρετήσει επί 30 περίπου χρόνια σε όλους τους βαθμούς στις Ειδικές Δυνάμεις και έχω ασκήσει τα καθήκοντα Διοικήσεως από αυτόν του Διμοιρίτη μέχρι του Διοικητού του Σώματος Στρατού στις Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων, θα επιθυμούσα να εκφράσω μερικές σκέψεις και προβληματισμούς για τον τρόπο με τον οποίο η Στρατιωτική Ιεραρχία του Καταδρομέα Μπούχλη Εμμ. αντιμετώπισε το παράπτωμά του διατάσσοντας ΕΔΕ, διακόπτοντας την εκπαίδευσή του με ενδεχόμενο την απομάκρυνσή του από τις Ειδικές Δυνάμεις κλπ.
Εκ προοιμίου βέβαια πρέπει να  πούμε ότι το παράπτωμα αυτό δεν συμβαίνει πρώτη φορά. Μια αναζήτηση στο διαδίκτυο βεβαιώνει αυτή τη διαπίστωση,  ότι παρομοίου τύπου βιντεολήψεις ή φωτογραφήσεις  κυκλοφορούν πάρα πολλές και όχι μόνο από Στρατιώτες – Καταδρομείς αλλά και από Στελέχη. Η τάση αυτή των Αλεξιπτωτιστών εξηγείται. Απορρέει από την ψυχική ευφορία, το ηθικό αλλά και την απαλλαγή από το άγχος του άλματος που αισθάνεται ο νέος κυρίως αλεξιπτωτιστής,  κατά την διάρκεια των πρώτων αλμάτων του, όταν ανοίξει το αλεξίπτωτό του και κατά τη διάρκεια της πτώσης του. Είναι ένα συναίσθημα μοναδικό, που δημιουργεί μια ευχάριστη ψυχική κατάσταση ικανοποίησης και υπερηφάνειας, που καλλιεργείται και κατά τη διάρκεια της εκπαιδεύσεως του αλεξιπτωτιστή και δύσκολα μπορεί να ελέγξει κάποιος, ιδίως όταν είναι 18-20 ετών. Έτσι ορισμένες φορές ξεπερνιέται η ορθολογιστική σκέψη εκτιμήσεως του κινδύνου από την υπέρβαση των μέτρων ασφαλείας.
Ως εκ τούτου ένας πειθαρχικός έλεγχος του παραπτώματος στα πλαίσια της Μονάδος, η εντατικοποίηση της εκπαιδεύσεως στον τομέα αυτό με οδηγίες, διαταγές, νουθεσίες και συμβουλές για τους κινδύνους μιας τέτοιας ενέργειας, είναι οι συνήθεις επιλογές για να κλείσει το θέμα "χωρίς το βελόνι να γίνει αλώνι", όπως λέει και ο λαός μας.
Αντί αυτών, προς τι αυτή η εξοντωτική αυστηρότητα; Μήπως συμβαίνει κάτι άλλο που όλοι φανταζόμαστε, αλλά δεν αναφέρεται στο αιτιολογικό των εξοντωτικών μέτρων ελέγχου που ελήφθησαν για τον Καταδρομέα; Μήπως αν αντί για το τραγούδι – ύμνο για τη ΜΑΚΕΔΟΝΊΑ, ο Καταδρομέας τραγουδούσε ένα άλλο τραγούδι ή εμβατήριο , τώρα δεν θα μάθαινε κανείς και τίποτα για το γεγονός; Η άποψή μου αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας του κόσμου που έμαθε για το συμβάν, αν κρίνω και από τα τηλεφωνήματα που δέχτηκα για το θέμα, είναι ότι πράγματι το θέμα θα πέρναγε απαρατήρητο. Δεν ενόχλησε στην πραγματικότητα η παραβίαση των μέτρων ασφαλείας του άλματος, όπως και δεν απασχολούσαν την Ιεραρχία  παρόμοια γεγονότα μέχρι τώρα, διότι αφορούσαν αποκλειστικά τη Μονάδα. Το τραγούδι της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ είναι αυτό ερέθισε τους υποστηριχτές της απαράδεκτης Συμφωνίας των Πρεσπών και μεθόδευσαν αυτό τον επίσης απαράδεκτο χειρισμό στο πειθαρχικό παράπτωμα του Καταδρομέα.
Αλλά ας υποθέσουμε, θεωρητικά, ότι στην περίπτωση του Καταδρομέα Μπούχλη Εμμ. ο έλεγχος του παραπτώματος αφορούσε τα μέτρα ασφαλείας του άλματος. Ο προβληματισμός που αναδύεται στο μυαλό όλων ημών και κυρίως αυτών που έχουμε επί σειρά ετών ασκήσει Διοίκηση στις Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως στις Ειδικές Δυνάμεις, είναι πόσο παιδαγωγικά λειτουργεί ένας τέτοιος ακραίος έλεγχος ενός παραπτώματος, τόσο για τον διαπράξαντα το παράπτωμα, όσο και για τους υπολοίπους Στρατιώτες, προκειμένου να λειτουργήσει ο έλεγχος του παραπτώματος αποτρεπτικά και να μην επαναληφθεί.
Το συμπέρασμα επ΄ αυτού είναι ότι σε ένα Κληρωτό Καταδρομέα 18-20 ετών , που ενώ μπορούσε να περάσει μια θητεία ευκολότερη και αυτός διάλεξε τον επίπονη αλλά και επικίνδυνη θητεία του Καταδρομέα και μάλιστα αλεξιπτωτιστή, διότι με αυτόν τον τρόπο θεώρησε ότι θα προσφέρει τα μέγιστα στην Πατρίδα του, "δεν του τσακίζεις τα φτερά" για ένα πειθαρχικό παράπτωμα. Και όταν ακόμη κάνει κάποια επιπολαιότητα που έχει να κάνει με τον ενθουσιασμό του και την υπερηφάνεια που νιώθει για την προσφορά του στην Πατρίδα, οφείλουμε όλοι και κυρίως η Ιεραρχία του να τον σεβαστή και να εκτιμήσει το "μείζων" από το "έλασσον". Διαφορετικά δίνει την εντύπωση η Ιεραρχία, ότι όχι μόνο δεν αναγνωρίζει την προσφορά του και τα αγνά πατριωτικά του αισθήματα, αλλά τον "περιμένει στη γωνία  για να τον γονατίσει". Και δυστυχώς, αυτό το πνεύμα της Ιεραρχίας, που διαχέεται σε όλο το στρατιωτικό περιβάλλον , δημιουργεί "πολύ ωραία" το πνεύμα της ίσωνος προσπαθείας και της αγγαρείας για την θητεία.
Καταλήγοντας εύχομαι, η Στρατιωτική Ιεραρχία, έχοντας ως οδοδείκτη μόνο την Στρατιωτική της Αποστολή, χωρίς να αποδεχθεί άλλου είδους εξωτερικές παρεμβάσεις, να λάβει κάθε μέτρο άμεσα και να ρίξει τους τόνους και να αποκαταστήσει τον Καταδρομέα Μπούχλη Εμμ. ελέγχοντάς τον πειθαρχικά αλλά τιμώντας τον για το θάρρος και την ψυχραιμία του.
Αυτό θα πρέπει να είναι μονόδρομος για την εξέλιξη σε ένα θέμα που πήρε απίστευτες διαστάσεις σε όλη την Ελλάδα και επιβάλλεται άμεσα να δρομολογηθεί για το καλό της Πατρίδος μας, του Στρατού μας αλλά κυρίως για τις Ειδικές Δυνάμεις μας, για τις οποίες όλοι είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι. Και τούτο διότι η ιστορία των Ειδικών Δυνάμεων  ποτίστηκε με πολύ ιδρώτα και αίμα από τους θρυλικούς Λοκατζήδες μέχρι τώρα. Και τώρα οι απόγονοί τους Καταδρομείς, σαν τον Καταδρομέα Μπούχλη Εμμανουήλ συνεχίζουν να τις υπηρετούν με υπερηφάνεια, εθελοντισμό, σκληρή εκπαίδευση, ανιδιοτέλεια αλλά και κίνδυνο.
Ας τους σεβαστούμε όλοι και ας εκτιμήσουμε την ψυχική δύναμη, την διάθεση, το φρόνημα, το θάρρος έναντι των φυσικών κινδύνων, το έλεγχο του φόβου, το ηθικό, την αγάπη για την πατρίδα, που ο Καταδρομέας Μπούχλης Εμμανουήλ και κάθε Καταδρομέας την κάνανε τραγούδι στην πιο επικίνδυνη φάση της εκπαδεύσεώς τους που είναι το άλμα με το αλεξίπτωτο.

Αντιστράτηγος (εα) Θεόκλητος Ρουσάκης
Επίτιμος Διοικητής Β΄ΣΣ

15 σχόλια:

  1. Και είναι και............. "Σφακιανός"!!!.......

    Λεβέντης.

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πληρωμένη πατριωτική απάντηση του Αντιστρατήγου ε.α. κ. Θεόκλητου Ρουσσάκη και μάλιστα ...."τσεκουράτη"!!!

    Μου θυμίζει τον Διοικητή του Λόχου Υ.Ε.Α.Μ. (τότε) Λοχαγό Μηχανικού κ. Οικονομόπουλο σε μία κάπως ανάλογη περίπτωση, επίσης εξαίρετο Αξιωματικό!!

    Ημίανάπαυση

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο κύριος Ρουσσάκης που αναγράφει ότι"σε ένα καταδρομεα δεν του τσακίζεις τα φτερά", ας μας πει πρώτα γιατί όταν ήταν Διευθυντής Ειδικών Δυνάμεων έδιωξε 7 αξιωματικούς από τις Ειδικές Δυνάμεις χωρίς λόγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως είσαι εκτός θέματος;

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Κώστα ο Κος Ρουσσακης έπραττε πάντα με γνώμονα το συμφέρον των Ειδικών Δυνάμεων κ της πατρίδας, κ βέβαια σύμφωνα με τους κανονισμούς κ διαταγές του στρατεύματος, με πυξίδα το ήθος κ τις αξίες που χαρακτηρίζουν έναν αξιωματικό κ δη τον Διευθυντή Ειδικών Δυνάμεων, μακριά πάντα από εγωιστικά κριτήρια κ μικρότητες που δεν συνάδουν με το αξίωμα... ή μήπως ΟΧΙ;;;
      Ωραία τα μεγάλα λόγια αλλά δυστυχώς για τον "στρατηγό", οι πράξεις μας είναι αυτές που μας καθορίζουν! Κ επειδή ως γνωστόν, οι υφιστάμενοι μας είναι οι αυστηρότεροι κριτές μας, ο "στρατηγός δεν θα έπρεπε να κρίνει τους διαδόχους του μιας κ τα όσα έπραξε σε βάρος της καριέρας των 7 αυτών αξιωματικών, αλλά κ της Υπηρεσίας, είναι πολλάκις χειροτερα...

      Διαγραφή
  4. Προβληματίζει ὅτι λήφθηκε τέτοια ἀπόφαση, παρά τίς φυσικές δυσμενεῖς ἠθικῶς συνέπειες σέ βάρος αὐτῶν πού πῆραν τέτοια ἀπόφαση
    ("Ντροπή!", λέγονται αὐτές οἰ συνέπειες καί τό φωνάζει καί ὁ καθρέφτης):

    Τίνων ἐντολές ἐκτἐλεσαν καί γιατί;
    Ἤ ἀπό μόνοι τους τό ἀποφάσισαν γινόμενοι "τσιπρικότεροι" τοῦ Τσίπρα (κατά τό "βασιλικώτεροι τοῦ βασιλέως)";

    Διότι, ἡ ἀπόφαση αὐτή λήφθηκε προφανῶς διότι εἶπε αὐτά πού εἶπε ὁ Ἐμμανουήλ Μπούχλης, δηλαδή τραγούδησε καί μίλησε ὑπέρ τῆς ὑπερασπίσεως τῆς Ἑλληνικότητας τῆς μοναδικῆς Ἐλληνικῆς Μακεδονίας ἀπό κάθε προδοτική κίνηση.

    Αὐτή ἡ εἰκονικά αἰτιολογημένη ἀπόφαση πρέπει νά ἀνακληθῆ, καί νά ἀντικατασταθῆ σύντομα ἀπό μιά εὔλογη καί ἤπια πειθαρχική ποινή, μετ'ἐπαίνων.

    Διότι, ἀλλιῶς, ὄχι μόνο ἡ ντροπή αὐτή προδήλως θά μείνῃ σέ βάρος ὅλων ὅσων μετεῖχαν στήν λήψη (τυπικά ἔστω, ἤ καί οὐσιαστικά) τῆς "ὑπερβολικά αὐστηρῆς" ἀποφάσεως,

    ἀλλά καί διότι τίθεται σοβαρά, νομίζω, τό ζήτημα τῆς δικῆς τους τυχόν εὐθύνης γιά συμμετοχή τους στήν ἔμπρακτη ἐφαρμογή, ἐντός τῶν Ἑλληνικῶν (δηλαδή καί Κρητικῶν, καί Ἠπειρωτικῶν, καί..., καί ..., καί Μακεδονικῶν) ἐνόπλων δυνάμεων, τῆς προδοτικῆς καί ἀντισυνταγματικῆς συμφωνίας τῶν Πρεσπῶν.

    Προδοτικῆς καί ἀντισυνταγματικῆς, διότι δέν συνέτρεξαν οἱ προϋποθέσεις τοῦ ἄρθρου 28 παρ. 3 του Συντάγματος γιά τήν κύρωσή της, αὐτό ἀγνοήθηκε πλήρως καί μέ πρόθεση, καί τό περιεχόμενο τῆς συμφωνίας εἶναι προδοτικό:
    Ἑτοιμάζει τήν παραχώρηση τῆς Μακεδονίας σέ κυριαρχία ἄλλου κράτους, καί δή μέ ψέμματα περί ὑπάρξεως μακεδονικῆς γλώσσας ὡς ταυτοτικοῦ στοιχείου ἄλλου ἔθνους, καί
    περί κράτους του,
    τά ὁποῖα, κράτος καί ἔθνος,
    τάχα δικαιοῦνται νά ὀνομάζονται "μακεδονικά".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μία κυβέρνηση ποὺ καταργεῖ τὸ ἄρθρο 347 τοῦ Π.Κ. περὶ παραφύσιν ἀσέλγειας καὶ συνεπείᾳ αὐτοῦ ἀναγνωρίζει εὐθύνη σὲ δεκαπεντάχρονους καὶ τύποι σὰν τὀν Ν. Γεωργίαδη τὴν βγάζουν στὰ μαλακά, πολεμάει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nikolaos Kavasilas17 Μαρτίου 2019 - 6:05 μ.μ.

      SYRIZANEL ναί... εἶναι κυβέρνηση, θὰ τὸ ρισκάρουμε...
      https://www.youtube.com/watch?v=SVeDi5vP614

      Διαγραφή
    2. Πότε ἐξελέγη ἀπό Ὅλο τόν Ἑλληνικό Λαό Κυβέρνηση τελευταία φορά; Σήμερα ἔχουμε Κυβέρνηση πού ἐξέλεξε Ὅλος ὁ Ἑλληνικός Λαός;
      Καί ἄν ἐξελέγη Βουλή πού τεκμαρτῶς ἐκπροσωπεῖ τόν Ἑληνικό Λαό, μέχρι ποῦ φθάνει τό τεκμήριο;
      Ἤ πλέον πρόκειται γιά "πλάσμα δικαίου", πλασθέν ... ἀπό ἀποσκιρτήσαντες βουλευτές πού κυβερνητικοποιήθηκαν, ἀπό βουλευτές πού "παρα-κυβερνητικοποιήθηκαν", καί ἀπό βουλευτές πού εἶναι... μπόνους, καθώς καί ἀπό τήν πολιτική καί ἠθική ἀδράνεια ὅσων θά ἔπρεπε νά μαζεύουν, σέ μία δημοκρατία, τίς ἐκτροπές καί τά ἄτοπα;

      Διαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ καλά τα γράφει ο κ. Καβάσιλας.Ντροπή σ΄αυτούς που αποφάσισαν την ταπείνωση του γενναίου καταδρομέα.Τέτοια παλληκάρια ελευθέρωσαν την πατρίδα μας το 1821.
    Να σε φυλάει ο Θεός και να σε καμαρώνουν οι γονείς σου λεβέντη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Κος Ρουσσακης έπραττε πάντα με γνώμονα το συμφέρον των Ειδικών Δυνάμεων κ της Πατρίδας, ακολουθώντας πάντα τους κανονισμούς κ διαταγές του στρατεύματος, κ έχοντας σαν πυξίδα το ήθος κ τις αξίες που χαρακτηρίζουν έναν αξιωματικό κ δη τον Διευθυντή Ειδικών Δυνάμεων...ή μήπως ΟΧΙ;;; Ωραία τα μεγάλα λόγια, αλλά οι πράξεις μας είναι αυτές που μας καθορίζουν, κ δυστυχώς για τον Κ. Ρουσσακη, ως γνωστόν οι υφισταμενοι ειναι τελικά οι αυστηρότεροι κριτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Eγω καταλαβα οτι ακριβως ΘΕΛΟΥΝ να τσακισουν τετοιους καταδρομεις. Απλα για να δειξουν ποιος ειναι ο νοικοκυρης του σπιτιου. Απλα η διαφορα απο τον νυκοκυρη του σπιτιου του Κατσιφα , ειναι οτι το εν λογω σπιτι ειναι <>, με αναμμενον φανον , ανωθεν εισοδου του , εντονου ερυθρου χρωματος.....
    Καταλαβατε τωρα , τι θα πει ...<>>?
    ΥΓ Εχω περιεργεια εαν οι απεναντι τουρκοι αξιωματικοι , πιστευουν οτι αυτα εδω συμβαινουν στα αληθεια , η προσποιουμεθα διαφορα, προς αποπροσανατολισμο αυτων.
    Πραγματικα απορω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΑΝ ΖΟΥΣΕ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ,ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΕΙΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΧΛΗ,ΘΑ ΕΛΕΓΕ΄΄΄΄ΦΤΟΥ ΣΑΣ ......ΤΕΤΟΙΟΙ ΕΒΑΛΑΝ ΤΟΝ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΦΥΛΑΚΗ ....! ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟ....( ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΗΝΗΜΕΝΟΥΣ),,,ΤΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ.....ΓΙΑΤΙ Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΝ ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟ ΑΓΑΘΟ,ΑΛΛΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΤΟ ΤΟΝ ΠΟΤΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ,ΟΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΠΑΝΤΑ ΘΥΣΑΥΠΙΖΑΝ,ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΚΑΚΟ ΤΕΛΟΣ.!!!!! ....ΥΠΟΜΟΝΗ... ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ¨..ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΕΦΤΟΥΝΕ ΜΑ Η ΑΓΑΠΗ ΜΕΝΕΙ..!!!!!!!!!!!!! ΜΠΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ...
    ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΨΗΛΑ, ΑΚΜΑΙΟΤΑΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑ,ΚΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ.!!! ΓΙΤΙ ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΚΑΙ Ο "ΓΚΑΙΤΕ"...[ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΟΥΣ ΚΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η "ΕΛΛΑΔΑ" ΓΙΑ ΤΗΝ "ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.