17/3/19

Πέντε χρόνια από την προσάρτηση της Κριμαίας

Πέντε χρόνια πέρασαν από τότε που έκπληκτη η διεθνής κοινή γνώμη παρακολουθούσε τη Ρωσία να προχωρά στην προσάρτηση της Κριμαίας μέσω μυστικής στρατιωτικής επιχείρησης και ενός αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος.

Χωρίς εντυπωσιακούς πανηγυρισμούς και μεγαλειώδη πυροτεχνήματα η Ρωσία γιορτάζει αυτό το Σαββατοκύριακο την «επιστροφή» της Κριμαίας στην επικράτειά της. Σε χαμηλούς τόνους πολιτικοί από την Κριμαία μίλησαν στη Μόσχα σε διάφορες εκδηλώσεις για τα δραματικά γεγονότα του Μαρτίου του 2014.
Πώς όμως φθάσαμε στην προσάρτηση; Μετά το τέλος των αιματηρών διαδηλώσεων που πραγματοποιούνταν στο Κίεβο με στήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ, η κατάσταση στην Κριμαία κλιμακώθηκε. Ρώσοι της χερσονήσου ζήτησαν από τον πρόεδρο Πούτιν την επέμβαση της Ρωσίας και εκείνος ανταποκρίθηκε, βρίσκοντας μια ευκαιρία να απαντήσει στις «ταπεινώσεις» της Δύσης. Με την μυστική στρατιωτική επιχείρηση «Ρωσική Άνοιξη» ρώσοι στρατιώτες χωρίς διακριτικά έθεσαν υπό τον έλεγχό τους νευραλγικά σημεία της χερσονήσου. Λίγο αργότερα στις 16 Μαρτίου περίπου 2 εκατομμύρια Ρώσοι της Κριμαίας ψήφισαν υπέρ της προσχώρησης στην Ρωσία σε ένα διεθνώς μη αναγνωρισμένο δημοψήφισμα.
Η προσάρτηση άλλαξε πολλά σε διεθνές επίπεδο. Ποτέ από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου οι σχέσεις Ρωσίας-Δύσης δεν ήταν τόσο τεταμένες. Οι χώρες της Δύσης έκαναν τότε λόγο για νέα μεταπολεμική τάξη πραγμάτων και επέβαλαν στη Μόσχα κυρώσεις. Παράλληλα το ΝΑΤΟ ενίσχυσε την παρουσία του στις βαλτικές χώρες. Τόσο η Ρωσία, όσο και η Δύση, άρχισαν να επενδύουν περισσότερα από ότι παλαιότερα σε νέους εξοπλισμούς.

Η Κριμαία δεν παίζει ρόλο στις ουκρανικές δημοτικές εκλογές

Επισήμως η Ρωσία εμφανίζεται ως μια νέα αναγεννημένη πυρηνική δύναμη που δεν δέχεται υποδείξεις από κανέναn. Θεωρεί μάλιστα την προσάρτηση της Κριμαίας ή την απόσχιση της Αμπχασίας και της Νότιας Οσετίας από τη Γεωργία ως δικαιολογημένη αντίδραση στην διείσδυση της νατοϊκής συμμαχίας μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας.
Πολλοί κάτοικοι της Κριμαίας, κυρίως ρωσικής καταγωγής, είναι πλέον ευγνώμονες στη Ρωσία για όσα θετικά συμβαίνουν στη χερσόνησο την τελευταία πενταετία, όπως την κατασκευή γέφυρας στα στενά του Κερτς, νέων οδικών αρτηριών ή βρεφονηπιακών σταθμών. Το Κρεμλίνο προτίθεται να επενδύσει στην Κριμαία συνολικά περισσότερα από 10 δις ευρώ στη περίοδο 2014-2022. Ποσά που μοιάζουν άπιαστο όνειρα για πολλές περιοχές της ρωσικής επικράτειας.
Στις δημοτικές εκλογές στην Ουκρανία, στις 31 Μαρτίου, η προσάρτηση της Κριμαίας αναμένεται ωστόσο να παίξει δευτερεύοντα ρόλο. Πολύ μεγαλύτερη είναι η ανησυχία για την συνεχιζόμενη στρατιωτική αντιπαράθεση με τους ρωσόφιλους στην ανατολική Ουκρανία, μιας και χιλιάδες ουκρανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτή την εστία κρίσης.
Ουλφ Μάουντερ
ΒΗΜΑ

7 σχόλια:

  1. "Αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος";;; Με αποτέλεσμα άνω του 9Ο%, μη αμφισβητηθέν από παρατηρητές διεθνών οργανώσεων, ούτε από εγκυρότατους Αμερικανούς διεθνολόγους, έντιμους όμως και ανεξάρτητους και όχι φερέφωνα της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας -της οποία το
    Δόλιο συγκρότημα πάντοτε υπήρξε υπηρέτης.
    Ο πληθυσμός της Κριμαίας είναι 90% Ρωσοι κα 10% Τάταροι. Ανήκε στην Ρωσία από τον 18ο Αιώνα, αφ' ότου την αγόρασε η Αικατερίνη από τον Σουλτάνο. Την εδώρησε στην Ουκρανία
    Ο Ουκρανός Κρουτσώφ, όταν η Ουκρανία ήταν κομμάτι της ΕΣΣΔ, όπως παλιότερα ρωσική επαρχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μηπως η Χαβαη....?? Αμφιλεγομενη....Η Καλιφορνια ? Αμφιλεγομενη....Το Ν.Μεξικο .??..........Το ...Γκολαν .?? Αμφιλεγομενα ολα......Ζουμε με τις αμφιβολιες μας....Μονο στα..Σκοπια...ειναι ολα ξεκαθαρα...Ειναι ....καθαρη ....Μακεδονια....ρωτηστε την Αμερικη !!! Ειναι ξεκαθαρο....εεε Ουλφ ?? (Αναλογα με οτι λες πρεπει το ονομα σου ναναι αντεστραμενο....κ. Φλου.....)

      Διαγραφή
    2. @ Asterios Toxotis

      >Ο πληθυσμός της Κριμαίας είναι 90% Ρωσοι κα 10% Τάταροι<

      Πού το βρήκες αυτό; Βάσει απογραφής τού 2004, ο πληθυσμός της Κριμαίας είναι: 65.3% Ρώσσοι, 15.1% Ουκρανοί, 10.8% Τάταροι, 0.9% Λευκορώσσοι, 0.5% Αρμένιοι και 7.4% διάφοροι άλλοι (εδώ).

      Η Μ. Αικατερίνη δεν την αγόρασε, αλλά την κέρδισε με πόλεμο και την προσάρτισε επισήμως την 8(19)/4/1783 (εδώ).

      Αν έχεις κάποιες διαφορετικές πηγές, θα μ' ενδιέφερε να τις δω.

      Διαγραφή
  2. Drang nach Osten
    GERMAN HISTORY
    WRITTEN BY: The Editors of Encyclopaedia Britannica
    See Article History
    Drang nach Osten, (German: “Drive to the East”), German policy or disposition to colonize the Slavic lands east of Germany. The term originally referred to the eastward movement of German settlers in the 12th and 13th centuries but was resurrected by Adolf Hitler in the 20th century to describe his plans for acquiring Lebensraum (“living space”) for Germans......In the 13th century the religious order of the Teutonic Knights won large territories in Prussia and farther north around the shores of the Baltic Sea.

    During the 20th century, the German Nazis invoked the Drang nach Osten to glorify their territorial greed directed against Czechoslovakia, Poland, and the Soviet Union. (The phrase occurred in Hitler’s tirades against Czechoslovakia during the late 1930s.) After Germany’s initial successes in World War II, the idea became submerged in more general schemes of world domination.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τι σχέση έχουν όλα αυτά με την προσάρτηση τής Κριμαίας, στην οποία αναφέρεται το άρθρο;

      Διαγραφή
  3. Μόνον αμφιλεγόμενο δεν ήταν το δημοψήφισμα στην Κριμαία, άσχετα την πίκρα που έφαγαν τα Αμερικανάκια και οι υποτελείς τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν το δημοψήφισμα στην Κριμαία ήταν αμφιλεγόμενο, από το 2014 ως σήμερα θα είχαμε αμέτρητες «τρομοκρατικές» ενέργειες και σφαγές όπως στην ανατολική Ουκρανία.
    Πιο σημαντική θα ήταν η είδηση ότι η Ουκρανία πάει για τριχοτόμηση σε Παπική Δυτική Ουκρανία, Ορθόδοξη Κεντρική Ουκρανία και ενσωμάτωση της ανατολικής Ουκρανίας στην Ρωσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.