24/3/19

Βραβεία ΑΡΓΩ: Μια πρωτοβουλία για την ανάδειξη της αριστείας των Ελλήνων του εξωτερικού

Βραβεία ΑΡΓΩ: Μια πρωτοβουλία για την ανάδειξη της αριστείας των Ελλήνων του εξωτερικού
Του Σπύρου Α. Παππά*
2003-2004: χρονιές εθνικής ευφορίας. Σηματοδοτείται από μια ξεχωριστή Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μεταξύ άλλων, προσχώρηση της Κύπρου στην ΕΕ). Συμπληρώνεται από την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου στις 4 Ιουλίου 2004 στην Πορτογαλία, ενάντια σε όλα τα προγνωστικά και κορυφώνεται τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, με μια απαράμιλλη διοργάνωση των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων.
Οι Έλληνες των Βρυξελλών αισθάνονται εθνικά υπερήφανοι, εξακολουθώντας ν’αναπαράγουν το ελληνικό πρότυπο της αριστείας σε όλα τα επίπεδα: Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, Γενικοί Διευθυντές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, Μόνιμοι Αντιπρόσωποι, Στελέχη των Ευρωπαϊκών Θεσμών σε όλες τις βαθμίδες, Ελεύθεροι Επαγγελματίες, Στελέχη πολυεθνικών εταιρειών και Επιχειρηματίες. Σταθερά μεταξύ των πρώτων.
Μέχρι που ξαφνικά, αν και όχι απρόβλεπτα, με την παγκόσμια οικονομική κρίση, η εικόνα της Ελλάδας σωριάζεται σε συντρίμμια. Από τον Όλυμπο στα Τάρταρα. Η χώρα, επαίτης, διασώζεται από τους εταίρους της στην ΕΕ και το ΔΝΤ, με τίμημα την κυριαρχία της. Μια διαδικασία μακρά και επίπονη, χωρίς εγγύς ορατό τέλος και που, όπως φαίνεται, δεν άρκεσε για να ξυπνήσουν οι συνειδήσεις στη χώρα.
Και όμως. Η Ελλάδα δεν περιορίζεται γεωγραφικά. Είναι μια έννοια πέραν των συνόρων της. Έτσι, οι Έλληνες του Εξωτερικού εξακολουθούν να προκόβουν και, όσοι εργάζονται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, να μετέχουν ισότιμα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, παρατηρώντας με αντικειμενικότητα τις εξελίξεις και προσβλέποντας στην ανάκαμψη. Όπως και παλιότερα, σε άλλες κρίσιμες περιστάσεις, είναι έτοιμοι να προστρέξουν καθ’οιονδήποτε τρόπο. Και πρώτ’απ’όλα, να θυμίσουν. Γιατί ο Έλληνας μπορεί, αρκεί να το βάλει στο νου του.
Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται η πρωτοβουλία του Δικτύου των Ελλήνων των Βρυξελλών «ΑΡΓΩ» να εντοπίζει κάθε χρόνο τους Έλληνες της «ξενιτειάς», που κατάφεραν να διακριθούν έξω από τα γεωγραφικά σύνορα της Ελλάδας, τις περισσότερες φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες, έτσι ώστε, αφενός, να τους επιβραβεύσει, αφετέρου και κυρίως, να παραδειγματιστούν οι άλλοι Έλληνες, μέσα κι έξω από τη χώρα, ν’ανακτήσουν την αυτοπεποίθηση και περηφάνεια τους και να συμβάλουν, όλοι μαζί, στην ανατροπή ενός κλίματος ηττοπάθειας, απόλυτα βέβαια κατανοητού, μετά τόσα χρόνια παρατεταμένης λιτότητας και δυσβάστακτων οικονομικών μέτρων. Αλλά και για ν’αναδειχθεί το ερώτημα, γιατί ο Έλληνας τα καταφέρνει έξω από τη χώρα του και όχι μέσα σ’αυτήν; Και όχι μόνο αυτό, αλλά και γιατί την εγκαταλείπει πετυχημένος ή μη; Τίς πταίει; Μήπως το πλαίσιο, πολιτικό-διοικητικό, μέσα στο οποίο καλείται να λειτουργήσει; Μήπως η ελαστική ή η άνιση εφαρμογή των νόμων;
Διάλογος πάνω στα ερωτήματα αυτά και σ’άλλα θα μπορεί να υπάρξει σε λίγο, με τους πρώτους οκτώ Έλληνες, (πολλοί άλλοι, ελπίζουμε ν’ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια), από τις 21 Μαρτίου κι έπειτα, όταν, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, η Επιτροπή των ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΑΡΓΩ, με την παραδειγματική Προεδρία της κ. Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ, απονείμει τα πρώτα 8 βραβεία στους τομείς των Επιστημών, Πολιτισμού και Τεχνών, Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας, Προσφοράς στα Κοινά, Ανθρωπιστικής Προσφοράς, Αθλητισμού και Γαστρονομίας.
Για την ώρα, περιορίζομαι να ευχαριστήσω τα μέλη της Επιτροπής, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Παναγιώτη Γιαννάκη, Νικηφόρο Διαμαντούρο, Χρήστο Ζερεφό, Άννη Ηλιοπούλου, Σταύρο Μπένο, Μιχάλη Μπλέτσα, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, Αθανάσιο Σαββάκη και Βασίλειο Σκουρή. Το κύρος τους και η ενεργός συμμετοχή τους στη διαδικασία επιλογής προσδίνει στα ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΡΓΩ τα χαρακτηριστικά θεσμού.
*Ο Σπύρος Α. Παππάς είναι δικηγόρος, Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης “Αργώ-Δίκτυο Ελλήνων Βρυξελλών”
Πηγή: liberal.gr

1 σχόλιο:

  1. Μία εξαιρετική εκδήλωση, η οποία προήγαγε την αριστεία, μία λέξη που καταδιώκεται στην εποχή μας. Ήταν μία τόνωση του ηθικού μας, αναδεικνύοντας διαπρεπείς Έλληνες και αποδεινύοντας ότι υπάρχει και η άλλη Ελλάδα, πέραν της κρίσης, της κατήφειας, των μεσημεριανάδικων, του οπαδικού/εμπορικού αθλητισμού και των τουρκικών εκπομπών χαμηλής υποστάθμης που έχουν κατακλύσει την τηλεόραση...
    Έχουμε όντως πολλούς, ικανότατους Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό, αποτελώντας ιδανικούς πρεσβευτές των ελληνικών αξιών. Είναι καλό να τους γνωρίζουμε και να αναγνωρίζουμε το έργο τους. Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους συντελεστές, καθώς και στον ΠτΔ, εάν μου επιτρέπεται, που τίμησε την εν λόγω εκδήλωση.
    https://www.star.gr/eidiseis/ellada/455541/brabeia-argw

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.