23/3/19

Τεχνητή νοημοσύνη: εξελίξεις και διλήμματα (ηχητικό)

Η τεχνητή νοημοσύνη ως «πρωτοπορία» εκτεχνικεύσεως της διαβίωσης. Η έννοια, αφ’ ενός, η σημασία, αφ’ ετέρου, αυτής της εξέλιξης. Οι ελπίδες αλλά και οι απειλές.
Μιλά ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Λέκκας, σύμβουλος στο γραφείο της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φιλοξενούμενος από τον Βασίλη Σπυρόπουλο, στην εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος (στα 89,5 των fm) «Το τραπέζι της Κυριακής», η οποία μεταδόθηκε στις 3 Μαρτίου 2019.
Η μετατροπή της ηχογράφησης σε βίντεο έγινε από το Αντίφωνο.

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ενδιαφέροντα όσα λέει ο ομιλητής (αν και δεν πρόλαβα να τα ακούσω όλα), απλά να πω ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας της Ε.Ε. που δημιουργείται σήμερα, νομίζω ότι δεν επαρκεί, και δεν πρέπει να δημιουργεί αίσθηση ασφάλειας, ακριβώς γιατί όλα αυτά είναι απλώς απρόβλεπτα.
    Έχει διαπιστωθεί ότι τα ρομπότ (γενικότερα οι μορφές τεχνητής νοημοσύνης), κατά την 'εκπαίδευσή' τους, καθώς 'συγχρωτίζονταν' με ανθρώπους, 'έμαθαν' να λένε ψέματα.
    Λόγω 'διαδραστικής αλληλεπίδρασης', 'δούλεψαν με τέτοιο τρόπο οι αλγόριθμοι, ώστε να 'ακολουθούν' (και να 'μαθαίνουν) τον τρόπο σκέψης του 'εκπαιδευτή'-συνομιλητή.
    Έχουν ακόμα εξακριβωθεί κάποιου είδους 'συναισθήματα'.
    Αυτά δεν είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας, αλλά υπαρκτά πράγματα.
    Αν η τεχνητή νοημοσύνη αναλαμβάνει κρίσιμες θέσεις καταλαβαίνουμε τους κινδύνους.
    Πρόκειται για μαθηματική λογική, και τρόπους αλληλεπίδρασης με τα γεγονότα, ιδιότητες από ένα κομμάτι της ανθρώπινης νόησης, χωρίς όμως το υπόλοιπο δηλ. διάκριση, και σοφία αποφάσεων ανάλογα με την περίπτωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.