27/3/19

Ερντογάν: Φοβία και εξυπηρέτηση στους Ρώσους πίσω από τις αναφορές του στην Αγία Σοφία!

Η ιδέα του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί είναι σε όφελος της Ρωσίας. Εάν ο Ερντογάν εφαρμόσει το σχέδιό του, θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, και θα ενισχύσει τη θέση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, είπε ο πολιτικός αναλυτής Στανισλάβ Ταράσοφ, σχολιάζοντας τη δέσμευση του Τούρκου Προέδρου να κάνει την Αγία Σοφία.
Ο Ερντογάν παίζει περιστασιακά το “χαρτί” της Αγίας Σοφίας, συνδέοντάς την με συγκεκριμένες εξελίξεις. Πρόσφατα, βλέπει τον αυξανόμενο ρόλο “της Κωνσταντινούπολης στην Ινσταμπούλ”, η οποία συνδέθηκε, μεταξύ άλλων, με τις ουκρανικές υποθέσεις. Δεν του αρέσει, είναι αντίθετο με τον νεο-οθωμανισμό του. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ερντογάν δήλωσε πρόσφατα: «Δεν θα επιτρέψουμε στην Ινσταμπούλ να μετατραπεί σε Κωνσταντινούπολη», λέει ο Στάνισλαβ Ταράσοφ, επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου της Μέσης Ανατολής-Καυκάσου.

Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε νωρίτερα ότι μετά τις δημοτικές εκλογές στη χώρα, το καθεστώς της Αγίας Σοφίας μπορεί να αλλάξει από μουσείο σε τζαμί. Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι “οι τουρίστες όλων των θρησκειών μπορούν πλέον να εισέλθουν δωρεάν στο Μπλε Τζαμί, το οποίο βρίσκεται δίπλα (με την Αγία Σοφία)”, αναφέρει το TASS.
Με τη δήλωσή του, ο Ερντογάν απαντά στους Αμερικανούς ότι σκοπεύουν να αναγνωρίσουν την κυριαρχία του Ισραήλ πάνω στα Υψίπεδα του Γκολάν και ότι αναγνώρισαν προηγουμένως την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Ο Ερντογάν στην αντίληψή του προστατεύει τον μουσουλμανικό κόσμο. Καθώς η Ρωσία αντιδρά οδυνηρά σε αυτό που συμβαίνει στον μετασοβιετικό χώρο, η Τουρκία αντιδρά οδυνηρά σε αυτό που συμβαίνει στις περιοχές που κατείχε προηγουμένως», εξήγησε ο Τάρασοφ.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, ο Ερντογάν πείστηκε ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος της Κωνσταντινούπολης (ο οποίος φυσικά δεν ξεχνά ότι η Αγία Σοφία ήταν αρχικά ένας Ορθόδοξος καθεδρικός ναός) είναι εντελώς υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ και έγινε ανεξάρτητος σε σχέση με την Άγκυρα.
“Ο Βαρθολομαίος βόλευε τον Ερντογάν ως διαπραγματευτικό χαρτί στις σχέσεις του με τη Ρωσία, αλλά ο αρχηγός της Τουρκίας δεν μπορούσε να το χρησιμοποιήσει εξαιτίας των Αμερικανών. Τώρα ο Ερντογάν θέλει να αφαιρέσει την έννοια της «Κωνσταντινούπολης» από τη μνήμη των Τούρκων και, όπως γράφουν κάποια μέσα ενημέρωσης, η Άγκυρα εξετάζει και πάλι το ζήτημα της επανεγκατάστασης του πατριαρχείου στον Άθω, κάτι που δεν είναι καινούργιο.
Η επιλογή αυτή εξετάστηκε κατά την ολοκλήρωση της συνθήκης της Λωζάννης του 1923. Δηλαδή, μια έντονη γεωπολιτική διαμάχη βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο, το αποτέλεσμα της οποίας θα μπορούσε να είναι ο τερματισμός της παραμονής του Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη “, συνέχισε η πηγή.
Κατά τη γνώμη του, μια τέτοια κατάσταση μπορεί να είναι επωφελής για τη Μόσχα. “Για τη Ρωσία, αυτό είναι επίσης επωφελές. Κοιτάξτε πόσα προβλήματα έχει δημιουργήσει η Κωνσταντινούπολη για μας τελευταία. Εάν ο Ερντογάν καταφέρει να υλοποιήσει τα σχέδιά του, αυτό θα αποδυναμώσει το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και τις αξιώσεις του στον μετασοβιετικό χώρο, που με τη σειρά του θα αναδείξει και πάλι τον ρόλο και θα ενισχύσει τη θέση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», δήλωσε ο Τάρασοφ.
Η Αγία Σοφία είναι ένα εξαιρετικό μνημείο της βυζαντινής αρχιτεκτονικής του 6ου αιώνα, ο κύριος ορθόδοξος καθεδρικός ναός της Δεύτερης Ρώμης, της Κωνσταντινούπολης. Μετά την κατάληψη της βυζαντινής πρωτεύουσας από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1453, μετατράπηκε σε τζαμί. Το 1935, με την απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ, ο ναός έγινε ένα μουσείο, ανοίχτηκαν τοιχογραφίες και μωσαϊκά που ήταν προηγουμένως κάτω από ένα στρώμα γύψου.
ΠΗΓΗ: https://vz.ru/

5 σχόλια:

  1. Μετατροπή τῆς Ἁγίας Σοφίας σέ Τζαμί ἀπό τήν Τουρκία, σημαίνει
    α) ἐπιστροφή τῆς ἀντίθεης βαρβαρότητας, τήν ὁποία δέν ἤθελε οὔτε ὁ Μωάμεθ,
    β) ὅτι παντοῦ ὅπου ὑπάρχουν ὀρθόδοξοι χριστιανοί ἀπελευθερωμένοι ἀπό τήν σκλαβιά τῶν Τούρκων, πρέπει νά ἀπαγορεύονται πλέον τά τζαμιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τό "Εάν ο Ερντογάν καταφέρει να υλοποιήσει τα σχέδιά του, αυτό θα αποδυναμώσει το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης",
    εἶναι ἄσχετο πρός τίς ἀντικανονικές καί ἀπίστευτα μή συνοδικές ἀξιώσεις τοῦ νῦν Οἱκουμενικοῦ Πατριάρχη σέ βάρος τῶν πραμγατικῶν Ὀρθοδόξων χριστιανῶν τῆς Οὐκρανίας, πού εἶναι ἕνα μέ τούς Ρώσους Ὀρθοδόξους χριστιανούς καί μέ ὅλους τούς ἄλλους Ὀρθοδόξους χριστιανούς, πλήν τῶν πέριξ τοῦ Πατριάρχη (Ὀρθοδόξων;) καί τῶν συναφῶν πρέσβεων ἐξ ΗΠΑ...

    "Εάν ο Ερντογάν καταφέρει να υλοποιήσει τα σχέδιά του, αυτό θα αποδυναμώσει το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης", θά βλαφθῆ ὅλη ἡ Ὀρθοδοξία, καί δέν θά ἐνισχυθῆ τό Πατριαρχεῖο Μόσχας σέ βάρος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου.
    Ἀντιθέτως, ἕνα διωκόμενο ἀδίκως Οἰκουμενικό Πατριαρχεῖο, θά λειτουργήσῃ ὡς καταλύτης παγκοσμίως,
    εὐθύς ὡς λήξουν οἱ σημερινές ἀπίστευτες πολιτικές ἐπιθέσεις ἐκεῖθεν, κατά, ὄχι ἁπλῶς τοῦ πανσλαβισμοῦ, ἀλλά καί κατά τῶν Ρώσων ὀρθοδόξων ἀδελφῶν μας τῆς Ρωσίας καί τῆς Οὐκρανίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μην ψαχνετε η Ρωσια φταιει...για ολα...το ειπε ο ...Ελοχιμ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νομίζω ότι δεν πρέπει να βλέπουμε την επιφάνεια των πραγμάτων αλλά το περιεχόμενο και την ουσία τους. Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί, δεν είναι κάποια γεωπολιτικά δεδομένα ή τα πολιτικής χροιάς προνόμια του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και πως επηρεάζεται η όχι η Ρωσία, αλλά το γενικότερο μέλλον της Ορθοδοξίας, εννοούμενης ως ο πνευματικός πυλώνας των ορθόδοξων λαών, και η 'έσχατη γραμμή ανάσχεσης' ιδιαίτερα σήμερα απέναντι σε όσα έρχονται σαν λαίλαπα να σαρώσουν τις κοινωνίες, και τον τρόπο σκέψης μας, που είναι κυρίως προερχόμενα από τη Δύση. Η Ρωσία λόγω του 'σιδηρού παραπετάσματος' παρέμεινε κατά κάποιο τρόπο απομονωμένη, είχε βέβαια εσωτερικό διωγμό λόγω του άθεου καθεστώτος, αλλά όσοι παρέμειναν πιστοί, δεν συγχρωτίσθηκαν με τη Δύση όπως έγινε με τους υπόλοιπους που δέχτηκαν την νεοεποχίτικη λαίλαπα από τη δεκαετία του 60 και μετά.
    Σήμερα βέβαια σταδιακά απειλείται και η Ρωσία, παρά τις προσπάθειες του Πούτιν.
    Θεωρούν ίσως κάποιοι ως το υπέρτατο ζητούμενο, να κρατηθούν τα προνόμια του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Με ποια όμως ανταλλάγματα; Μια σύμπραξη με τους Αμερικανούς; Βλέπουμε ήδη στο Ουκρανικό, ότι έγινε αυτό ακριβώς που ήθελαν ώστε να υποσκάψουν την Ρωσία.
    Που οδηγεί όμως αυτό; Σε μια κυριολεκτική έναρξη της διάλυσης της Ορθοδοξίας.
    Έχουν αναμιχθεί σε αυτή τη χώρα Ορθόδοξοι, σχισματικοί και αυτοχειροτόνητοι, ουνίτες, παπικοί, συν όλοι οι υπόλοιποι (προτεστάντες κ.α.). Ένα κομφούζιο που επιχειρείται να 'καλυφθεί' κάτω από ένα μανδύα 'νομιμότητας' του Ποροσένκο, ο οποίος παρουσιάζεται ως ο 'ενοποιητής' που πηγαίνει σε ορθόδοξους, ουνίτικους, και παπικούς ναούς.
    Ο Πατριάρχης έδωσε βιαστικά μια Αυτοκεφαλία προφανώς κάτω από πολιτικές πιέσεις, [γιατί διαφορετικά δεν υπήρχε λόγος να έρθει σε σύγκρουση με όλους, αφού δεν αναγνωρίζει σήμερα κανείς Προκαθήμενος τον Επιφάνιο, μάλιστα ο πιο 'κοντινός' του ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος του ζητά αναίρεση της απόφασης και Πανορθόδοξη Σύνοδο], γιατί περιμένει την στήριξη των Αμερικανών απέναντι στο Πατριαρχείο, μέσω πολιτικών πιέσεων στον Ερντογάν.
    Που θα καταλήξουν όμως όλα αυτά; Ήδη βλέπουμε 'εν δυνάμει' διάσπαση της Ορθοδοξίας, σχίσματα, ακαταστασίες, και κυρίως σύγχυση του 'ποιος είναι ποιος'.
    Πως θα σταθεί έτσι η Ορθοδοξία, απέναντι σε όσα έρχονται; Όταν η ίδια είναι σε τέτοια κατάσταση εσωτερικής διχοστασίας, και σύγχυσης, θα την 'σώσουν' κάποια προνόμια του Πατριαρχείου, ή κάποια Σχολή της Χάλκης;
    Η Εκκλησία οφείλει να είναι δυνατή, ξεκάθαρη, να είναι μπροστά στην ανάδειξη και υπεράσπιση της πίστης και της πατρίδας μας, όπως έκανε σε όλους τους προηγούμενους αιώνες.
    Δεν γίνεται σήμερα να την 'δένουν' χειροπόδαρα, είτε οι παγκόσμιες εξουσίες είτε οι εγχώριες όπως κάνει ο Τσίπρας με τον (άφωνο δυστυχώς) Αρχιεπίσκοπο, που δεν ξέρω πια κι εκείνος πως ιεραρχεί τα πράγματα, και τι θεωρεί σημαντικότερο σε αυτή τη χώρα.
    Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, όπως και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, είναι και οι δύο σε πολύ προχωρημένη ηλικία. Σήμερα ζουν, αύριο πεθαίνουν. Δεν ξέρω αν τους επηρεάζει τόσο σε προσωπικό επίπεδο, το να περάσουν με 'αυταρχικό τρόπο' κάποια πράγματα. Πιθανόν θεωρούν ότι ενεργούν με βάση τη λογική του 'μη χείρον, βέλτιστον'. Ίσως γι αυτό δεν εναντιώνεται και ο Α.Ιερώνυμος στον Τσίπρα, για να μην γίνει ο διαχωρισμός, και όλα τα υπόλοιπα. Το θέμα είναι όμως ότι αυτή η τακτική, οδηγεί σε ουσιαστικότερη επιδείνωση της κατάστασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απ την ωρα που εμπλεξαν με την κοσμικη εξουσια ...αυτα θα γινονται.Αν καθησεις και σκεφτεις τι και γιατι το κανουν ..θα τρελαθεις. Μολις ειπες μια εξωφρενικη αντιφαση.Οτι φοβηθηκε...και υπακουσε στους ..Αμερικανους...Τουρκους...κλπ...δηλαδη ...φοβηθηκε οχι τον ...Θεο....αλλα ισχυροτερους του ...Θεου...!!! Δεν εχω σκοπο να ...τρελαθω....και το αφηνω εδω διοτι ...δεν ειμαι τρελος....Μην ψαξεις δικαιολογιες...ειναι ματαιο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.